Dalmacija Split

pomoć najmlađima

‘Lastavice’ otvorile terapijsko gnijezdo

pomoć najmlađima

Voditeljica Ivana Šustić i mali Frane koji je svečano presjekao vrpcu senzomotorne sobe

Udruga za inkluziju “Lastavice” s ponosom je jučer širom otvorila vrata svoje nove senzomotorne prostorije za radnu terapiju. Nesebično su im u opremi prostora pomogli i Grad Split i djelatnici dm-a, kao i uprava splitske trgovine “Carla”.

Vrpcu je svečano prerezao mali korisnik senzomotorne sobe, šestogodišnji Frane. Njegova majka Jelena Alujević pojasnila nam je koliko je dječak napredovao kroz radnu terapiju koja se u sličnom prostoru, koji ima Centar za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači”, provodila nad njim.

– To je ogroman pomak! Kada smo ga odveli u zabavni park na Žnjanu, vidjeli smo koliko se oslobodio grča. Njegova je motorika neusporediva s onom prije, finoća pokreta je usavršena, ja sam oduševljena – kazala nam je mama.

Radna terapeutkinja i pedagoginja senzorne integracije Ivana Šustić vodit će ovaj projekt. Za početak, kazala nam je, ima priliku raditi s petnaestero djece i vjeruje kako se ranim otkrivanjem problema i intervencijom može prevenirati na utjecaj različitih rizičnih faktora na zaostajanje u razvoju djeteta.

– Senzomotorna i radna terapija stimulira senzorna osjetila i omogućava bolje funkcioniranje mozga, što u konačnici dovodi do uspješnijeg izvođenja svakodnevnih zadataka – veli nam terpeutkinja, pojašnjavajući kako je zdravom djetetu normalan, uspravan hod jednostavan zadatak, bolesnom je to velik problem.

Uz dobro organiziranu obradu djeca će lakše svladati mentalne i socijalne vještine, zato se s punim povjerenjem možete obratiti “Lastavicama” ako vam djeca imaju problem s učenjem, ponašanjem, percepcijom, motorikom, ili su možda zaostala u govoru i jeziku, ili imaju problem s pažnjom i samokontrolom.

M. BUDIMIR
snimio Mario Todorić / CROPIX

Molba uz medicinsku dokumentaciju

Zainteresirani roditelji djece s poteškoćama u razvoju mogu se javiti osobno u Vukovarsku 109 b, ili e-mailom na “[email protected]”. Trebaju svojoj molbi priložiti medicinsku dokumentaciju djetata (ne starijeg od sedam godina), koju će zatim stručni tim obraditi i pozvati najpotrebitije.

Naslovnica Split