Dalmacija Split

šampjerić i lešo kumpirić

Banovina časti goste s 810 tisuća kuna

šampjerić i lešo kumpirić

Gradonačelnik Ivo Baldasar na “Danima Dioklecijana”

Budući da nas u gradskoj upravi i dalje uvjeravaju kako su skupi poslovni ručkovi sa stranačkim kolegama i državnim dužnosnicima danas posve normalna stvar od koje građani, koji plaćaju te bakanalije, u konačnici mogu imati samo koristi, provjerili smo koliko je još novca za reprezentaciju na raspolaganju gradonačelniku Ivi Baldasaru te smo usput usporedili kako se proračunski novac za tu svrhu trošio prošle godine, budući da je prvih šest mjeseci 2013. godine na vlasti bio Željko Kerum.

Grickanje

Dakle, prema podacima dostavljenim iz gradskog Upravnog odjela za financije, u 2014. godini za reprezentaciju se planira ukupno potrošiti 810 tisuća kuna, odnosno čak 160 tisuća kuna više nego prošle godine. Koliko se od tog iznosa gricnulo u prva dva mjeseca, u Banovini nam nisu znali reći.

Naime, Baldasarovi računi za siječanj i veljaču tek se trebaju proknjižiti, no zato su nam objasnili da je razlog za povećanje budžeta za plaćanje ručkova i domjenaka mogući dolazak investitora i pojačana međunarodna suradnja našega grada, odnosno njegovih čelnika.

Što se tiče troškova reprezentacije obaju gradonačelnika i njihovih zamjenika u prošloj godini, na ručkove po splitskim restoranima potrošilo se točno 39.301,54 kune. Željko Kerum je u prvih šest mjeseci potrošio 10.276,54 kuna, dok je Baldasar do kraja godine sa suradnicima potrošio čak tri puta više - 29 tisuća kuna. Ipak, najveća stavka u troškovima reprezentacije odnosi se na smještaj gostiju i kupnju protokolarnih darova. Lani je tako Kerum na hotelske sobe, prehranu i taksi usluge za goste koji su pohodili grad potrošio 152.406,74 kune, a Baldasar 101.773,00 kune.

Sveti Duje

Ako se čini da je Baldasar, barem ovdje, postupio malčice skromnije, prema priznanju gradske uprave, daleko najviše gostiju stigne u vrijeme proslave Dana grada 7. svibnja, odnosno na Svetog Duju, u vrijeme kad je Kerum stolovao u Banovini, pa su računi tada po pravilu i najveći. Idemo dalje, za protokolarne darove Kerum je u šest mjeseci spiskao 62.977,50 kuna, dok je Baldasar i tu bio nešto rastrošniji te je iz proračuna za tu namjenu uzeo 88.565 kuna.

Pauza za sendviče

Od ostalih troškova reprezentacije usporedili smo i koliko se tijekom 2013. godine izdvajalo za potrebe čajne kuhinje u zgradi Banovine, te koliko je potrošeno na ručkove koji se serviraju u pauzi sjednica Gradskog vijeća. Prema službenim podacima, na vodu, sokove, kavu i čajeve koji se serviraju prilikom protokolarnih i radnih sastanaka te sjednica prošle je godine potrošeno ukupno 75 tisuća kuna. U prvih šest mjeseci troškovi su iznosili 32.347,90 kuna, dok se nakon dolaska Baldasara na vlast za čajnu kuhinju dalo još 42.636 kuna.

Iako je na početku mandata - najavljujući štednju i rezanje troškova - Baldasar gradskim vijećnicima u pauzi sjednica nudio čak i sendviče, do kraja godine uspio je i u toj stavci nadmašiti Keruma. Baldasar je potrošio 15 tisuća kuna, a Kerum 13.500. Naravno, svakako treba istaknuti kako je nova vlast lani održala čak osam sjednica Gradskog vijeća, a dvije su se rastegle na dva dana.

Kerum je gradske političare, za usporedbu, okupio tek - dvaput. Jasno, u Kerumovu mandatu Gradsko vijeće je brojilo i 10 vijećnika manje: tada ih je bilo 25, a danas 35, prema zakonskim propisima.

Leo Kovačić
snimio Božidar Vukičević / CROPIX

Za mobitele 1,3 milijuna kuna

S obzirom na broj zaposlenih u Banovini, ni računi za službene mobitele nisu mala stavka u tanašnom gradskom budžetu. Naime, prema Pravilniku o davanju na korištenje, ograničeno korištenje i povratu mobilnih aparata, gradonačelnik, njegovi zamjenici, kao i predsjednik Gradskog vijeća mogu neograničeno pričati na teret proračuna.

Savjetnici gradonačelnika imaju mjesečni limit do 400 kuna mjesečno, što je lijepa svotica, dok pročelnici službi i upravnih odjela imaju na raspolaganju 300 kuna, a svi ostali službenici i namještenici 200.

Gradonačelnik Ivo Baldasar ovom je pravilniku nedavno dodao još jednu stavku, koja se odnosi na pomoćnike pročelnika, kojima je odobren mjesečni limit do 250 kuna. Inače, za vrijeme boravka u inozemstvu savjetnicima i pročelnicima priznaju se dodatni impulsi do iznosa od 600 kuna. Naravno, ako se kojim slučajem premaše svi spomenuti limiti, djelatnici gradske uprave moraju razliku namiriti iz svog džepa.

Iako iz Banovine nismo dobili podatke koliko će nas točno koštati mobiteli gradskih službenika, prema neslužbenim procjenama, iz proračuna će se za tu namjenu izdvojiti oko 1,3 milijuna kuna.
N. LULIĆ

Naslovnica Split