Dalmacija Split

NAKON 16 GODINA

Slučaj Dijane Aničić: ginekolozi se "naoružali" najiskusnijim odvjetnicima

NAKON 16 GODINA

Dijana Aničić

Na Općinskom sudu u Sinju odgođen je početak suđenja splitskim ginekolozima dr. Tomislavu Striniću i dr. Borisu Deliću zbog smrti jednog od blizanaca Dijane Aničić u kolovozu 1998. godine.

Rasprava je trebala početi nakon 16 godina dugog procesuiranja nemilog događaja, međutim odvjetnik mr. sc. Željko Gulišija, koji je preuzeo obranu doktora Delića, razbolio se te je zamolio za odgodu. Sudac Željko Gusić zakazao je ponovno početak suđenja za polovinu ožujka.

Odvjetnik Gulišija preuzeo je obranu optuženoga Delića prije desetak dana, dok drugog liječnika, koji je u međuvremenu otišao u mirovinu, brani Joško Čeh. Sam izbor branitelja, koji spadaju među najiskusnije odvjetnike za kaznene predmete, pokazuje koliko je slučaj pravno i životno zahtjevan.

Sinjski sud je dobio slučaj nakon prebacivanja po općinskim sudovima u Splitu i Trogiru koji su zatražili izuzeće od nezgodnog predmeta.

Povijest bolesti

U ljeto 1998. godine je Dijani Aničić iz Splita u splitskom rodilištu pri porodu jedno dijete umrlo, a drugo postalo stopostotni invalid. Nakon podnošenja kaznene prijave i istrage na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, osnovano se sumnjalo u krivnju za nesavjesno liječenje za četiri liječnika.

Najviše nejasnoća bilo je oko pitanja jesu li strašne posljedice nastupile zbog loše nadzirane trudnoće, za što bi bili krivi liječnici primarne zaštite, ili liječnici koji su preuzeli rodilju nakon dolaska u bolnicu, te je slučaj ovisio o medicinskim vještačenjima. Odgovor na to pitanje dobiven je 2008. godine kada se pojavila, do tada misteriozno nestala, povijest bolesti koja je sadržavala CTG nalaz iz kojeg je bilo vidljivo kako su obje bebe bile žive prilikom ulaska majke u rodilište. Prema toj dokumentaciji bilo je jasno da je smrt jednog djeteta nastupila nakon ulaska u rodilište.

Spis je dostavljen u Sinj 2011. godine te je sadržavao prvu optužnicu protiv četvero ginekologa: dr. Strinić i dr. Delić zajedno s dr. Anom Deković i dr. Borisom Grzunovom zbog invaliditeta djeteta Duje Aničić. Tijekom 2012. godine je na sinjski sud zaprimljena i druga optužnica koja je bila podignuta samo protiv dr. Strinića i dr. Delića za smrt druge bebe.

Izmjenom zakona prva optužnica je pala u zastaru te je nad četvoricom liječnika obustavljen kazneni progon, tako da će se glavna rasprava provoditi samo protiv dvojice ginekologa vezano za dijete koje je preminulo.

Katarina MARIĆ BANJe

Naslovnica Split