Dalmacija Split

vrijedna investicija

KBC Split dobio angiodvoranu; Ostojić: Priča oko HZZO-a je stara 12 godina

vrijedna investicija
U ponedjeljak "točno u podne" ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić, je sa svojim najbližim suradnicima doša u KBC Split i pustio u rad angigrafsku dvoranu (angiografski uređaj) KBC-a Split, te otvorio Jedinicu intenzivne njege za djecu, pri Odjelu dječje kirurgije.

Ministar je tako pustio u rad angiografski uređaj za kojim je vapio KBC Split posljednjih 2,5 godina i koji je bio jako potreban Dalmaciji i Splitu, budući se stari Shimadzuov uređaj pokvario.

Kako smo i obečali Split je dobio uređaj koji je čekao godinama (ne krivnjom SDP-a, op.a.) i koji je vrlo bitan za intervencijsku radiologiju koja je u Spliru vrlo kvalitetna i u kojoj rade odlični intervencijski radiolozi. Kupljeni uređaj marke "Siemens" koštao je oko sedam milijuna kuna i radi se o vrlo kvalitetnom uređaju, kazao je dr. Ostojić.

Sa radom novog angiografskog uređaja ministra dr. Ostojića upoznali su dr. Ante Buća, predstojnik Klinike za radiologiju KBC-a Split i dr. Liana Cambj – Sapunar, poznata splitska intervencijska radiologinja.

- Uređaj ima zaista odličan ekran na kojemu je moguće vidjeti sve ono što je liječniku potrebno tijekom zahvata, rekao je dr. Ostojić, dok je sa svojim domačinima gledao snimke jednog od pacijenata koji je već bio naangiografskom uređaju.
Inače, u proteklih nekoliko dana, od kada uređaj radi na njemu je već bilo 20-tak pacijenata.

Slijedeća postaja puta dr. Ostojića bila je Dječja kirurgija gdje je otvorio Jedinicu intenzivne njege za djecu.

U ovaj projekt je dosta novca uložila i Splitsko-dalmatinska županija i na tome joj jako zahvaljujem, kao i svim donatorima koji su pomogli otvaranje ove Jedinice. U splitsku bolnicu je najviže uloženo u Hrvatskoj. I još ćete dobiti potrebnih uređaja.

Dobiti ćete novi MSCT uređaj, novi uređaj za brahioterapiju, a već ste dobili i šest operacijskih stolova, 5 ili šest najsuvremenijih anestezioloških uređaja i dječji gastroskop i kolonoskop, zaključio je ministar dr. Ostojić.

U pratnji dr. Ostojića bio je njegov domaćin dr. Kolja Poljak, sanacijski upravitelj KBC-a Split, sa svojim najbližim suradnicima. Puštanje u rad angiografskog uređaja i Jedinice za intenzivno liječenje djece blagoslovio je bolnički župnik don Tomislav Topčić.

Ministar Ostojić je napomenuo kako je master plan bolnica neminovnost ali i kako nitko u "zadnjih 20 godina nije imao hrabrost napraviti objedinjenu nabavu, kao ni master plan bolnica. Sve to radimo radi bolje zdravstvene zaštite, a u doba recesije, u kojoj smo već šest godina, sredstava je sve manje", istaknuo je Ostojić.

Priča oko HZZO-a je stara 12 godina


Priča oko HZZO-a i njegovog izlaza iz riznice je priča stara jedno 12 godina. HZZO će se izlaskom iz riznice transformirati u jednu pravu veliku osiguravajuću tvrtku. Čak četiri ministarstva imaju upliv u portfelj HZZO-a i HZZO mora prije 1. siječnja iduće godine izići iz riznice RH, rekao je dr. Rajko Ostojić, ministar zdravlja RH tijekom razgovora sa novinarima prilikom posjete KBC-u Split.

Zanimalo nas je znači li to da polako ali sigurno u Hrvatskoj nestaje javno zdravstvo, a sve se više okrećemo privatnom zdravstvu. Naime nedavno je rečeno kako će pacijenti ono što ne budu mogli obaviti u državnim bolnicama moći obaviti kod privatnika. Hoće li sada umjesto zdravstvene knjižice pacijenti morati nositi i novčanik, kako bi obavili neki pregled?

- Traba u potpunosti razvijati javno zdravstvo i ja sam apsolutno protiv privatnog monopola u zdravstvu. Javno zdravstvo je naš prioritet. Uzdam se u tri stupa zdravstva, a to su relacije zdravi – bolesni, mladi – stari i bogati siromašni. Zdravi se moraju brinuti o bolesnima, mladi o starima, a bogati o siromašnima, kazao je ministar dr. Ostojić.

Novinare je također zanimalo što ministar misli o ostanku dr. Ivice Babića na čelu HLS-a i o tajmingu njegova uhićenja?

- Doktor Babić ostaje predsjednik Sindikata i to je pravo sindikata da donese takvu odluku. Što se tiče tajminga njegovog uhićenja, mogu samo reći da sam o tome doznao iz medija. Mi smo sa Sindikatima iz zdravstva vodili razgovore prema pozitivnim propisima, komunicirali smo sukladno zakonu i bili smo kooperativni no HLS još uvijek nije potpisao kolektivni ugovor, kratko je komentirao ministar dr. Ostojić.

Indirektni problem ministarstva zdravlja je i COP (centralni obračun plaća) koji zapinje na plaćama liječnika.

- Četiri naša KBC-a su među prvima ušli u COP i usprkos nekim poteškoćama mogu reći da nitko neće biti zakinut na plaći. U mnogo čemu smo mi u ministarstu zdravlja prvi, pa tako i u javnoj nabavi. Objedinili smo i javnu nabavu na kojoj smo uštedjeli 500 milijuna kuna i sada svi žele objedinjavati javne nabave kao i ministarstvo zdravlja, rekao je dr. Ostojić.

Na kraju je novinare zanimalo hoće li dr. Rajko Ostojić biti smijenjen, kako se danima spekulira u javnosti, no ostali smo bez odgovora, ministar na ovo pitanje nije odgovorio.

Ivica MARKOVIĆ / PSD
FOTO: CROPIX
Naslovnica Split