Dalmacija Split

financijska ofenziva

KBC Split u utrci za 90 milijuna kuna iz EU fondova

financijska ofenziva

Klinički bolnički centar Split / Ante Čizmić / CROPIX

Ravnateljstvo KBC-a Split krenulo je u financijsku ofenzivu prema EU fondovima, iz kojih želi dobiti tako prijeko potreban novac, kako bi se splitska bolnica uredila, odnosno kako bi se sanirale mnoge neuralgične točke u bolnici.

Tako je prema EU fondovima upućena aplikacija za projekt revitalizacije termoenergetskog postrojenja KBC-a Split. Taj projekt, među ostalim, uključuje obnovu kotlovnica s razvodom (dvije kotlovnice, jedna na Firulama, jedna na Križinama, op.a.), praonice, bolničke fasade, postavljanje nove hidroizolacije, izmjenu prozora i raznih otvora...

Devet projekata u jednoj aplikaciji

- Ovom aplikacijom tražili smo 90 milijuna kuna (11,8 milijuna eura), što bi bilo dostatno novca za devet projekata, objedinjenih u ovoj aplikaciji - govori Boris Slišković, šef Tehničke službe KBC-a Split. Splitska bolnica objedinila je devet projekata u jedan, budući da im je savjetovano da je lakše dobiti novac iz EU fondova za jedan veliki projekt nego za nekoliko manjih.

- No, nismo mi stali samo na EU fondovima. Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost također je ne tako davno raspisao natječaj kojim bi sufinancirao energetski pregled i energetsko certificiranje zgrada i objekata, što smo po zakonu dužni imati, a što košta 500 tisuća kuna, za cijelu bolnicu. Iz ovog fonda bi nas sufinancirali s 40 posto potrebnog novca, dakle s oko 200 tisuća kuna, što je za bolnicu velik i značajan iznos.

Također, prije mjesec dana Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je natječaj za zamjenu rashladnih sustava koji koriste ekološki štetan plin R 22. Mi ga imamo te bismo ga zamijenili novim plinom i u pripremi smo dokumentacije potrebne za taj natječaj. On bi nam za promjenu plina donio milijun kuna i njime bismo dobili novo rashladno postrojenje na Križinama. Rezultati ovog natječaja trebali bi biti poznati u roku od 45 dana, odnosno negdje krajem siječnja - kazuje Boris Slišković.

Jedan od onih koji “upire” za ove projekte je i dr. Kolja Poljak, sanacijski upravitelj KBC-a Split.

- Skoro sam više u Zagrebu nego kod kuće. Borimo se svim snagama da obnovimo u KBC-u Split sve ono što treba obnoviti. U bolnicu se dosta ulagalo proteklih godina, no u nekim je segmentima jako zanemarena. Nadam se uspješnom završetku ovog našeg posla - kazuje dr. Kolja Poljak.

Svaka pomoć dobrodošla

Što bi splitska bolnica dobila s ovim projektima, odnosno što bi dobila s 90 milijuna kuna europskog novca?

- Tim novcem koji bismo uložili u obnovu bolnice smanjili bismo troškove održavanja zgrada i postrojenja, povećali bismo kvalitetu rada i sigurnosti zdravstvenih radnika i korisnika bolničkih usluga. Smanjili bismo iznos troškova za energente, a također i štetne emisije plinova - kazuje Boris Slišković.

Splitska bolnica napravila je što je mogla, aplicirala je na natječaj. Sada se na djelu moraju pokazati svi oni koji mogu pomoći Splitu da dobije bolnicu u skladu s njezinim značenjem (druga bolnica po važnosti u Hrvatskoj, nakon KBC-a Zagreb, op.a.). Od ministara Ranka Ostojića, Branka Grčića, Arsena Bauka... pa do drugih uglednih Splićana i Dalmatinaca koji mogu lobirati za splitsku bolnicu.

Ivica Marković

Plafoni od trstike

Koliko je KBC-u Split potrebno novca da bi se dotrajali kapaciteti popravili, najbolje govori podatak u kakvom su stanju bolnički plafoni. Naime, 60 posto svih bolničkih stropova velikim je dijelom napravljeno od trstike.

Za skidanje trstike i stavljanje čvršćeg materijala, kao što ja knauf, potrebno je oko 12 miljuna kuna, ako se računa da bi kvadrat promjene koštao 200 kuna. Mnogi bolnički stropovi od trstike u takvom su stanju da je realna opasnost da se nekom od zaposlenika ili bolesnika odrone na glavu.
Naslovnica Split