Dalmacija Split

pamet u glavu!

KBC Split: na liječenje samo s urednim uputnicama

pamet u glavu!
­Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaoštrio je mjere prilikom upisa pacijenata u bolnice. Od ponedjeljka više nitko neće biti primljen na bolničko liječenje bez uredne uputnice.

Ako pacijent dolazi u hladnom ili programiranom prijamu (naručen za određeni datum na bolničko liječenje), HZZO traži da se pri upisu zavedu podaci s uputnice i njezin serijski broj. Neće biti moguće - zbog postavljenog kompjutorskog sustava - naknadno ubacivanje podataka.

Što se tiče hitnog prijama u bolnicu, i tu su nastale promjene. Tako će ubuduće pisati broj protokola hitnog prijama na kojemu je odlučeno da je pacijent za bolničko liječenje, pisat će se šifra djelatnosti u koju se pacijent prima, a takvu uputnicu mora potpisati i liječnik koji je indicirao prijam u bolnicu. I tu se traže puni podaci, kao i za hladni prijam. Do sada se u hitnim slučajevima primalo u bolnicu i bez uputnice, a naknadno bi je netko iz obitelji donio.

Ako se ovaj način upisa ne bude poštovao ili se bude radilo drukčije, HZZO neće podmirivati račune za liječenje tih pacijenata. Dakle “pamet u glavu” i s urednim uputnicama u bolnicu.
I. Marković
Foto: Arhiv CROPIX
Naslovnica Split