Dalmacija Split

splitu za sv. nikolu

Otvoren obnovljeni svjetionik na Katalinića brigu: zasjat će nove 5.792 staklene prizme

splitu za sv. nikolu

FOTO: Jakov Prkić / CROPIX

Baš poseban blagdan svetog Nikole za Split, jer nakon duge 22 godine napokon je punim sjajem bljesnuo spomen-svjetionik na Katalinića brigu.

Renoviran i uljepšan kompleks ubuduće će s razlogom više biti “najuočljivija splitska znamenitost“, kako mu tepaju.

Trideset i tri metra visok svjetionik obnovljen je u samo tri mjeseca. Radove vrijedne milijun i sto tisuća kuna financirao je “Plovput”, čiji se direktor Darko Meštrović s ponosom obratio okupljenim pomorcima, znatiželjnicima, ali i izaslanstvu Vlade, koje je predvodio Siniša Hajdaš Dončić, ministar prometa, pomorstva i veza.

− Svjetionik je simbol grada, 1958. je otvoren, 1991. je ranjen, 2013. je dočekan. I dalje je u punoj funkciji osiguranja sigurnosti plovidbe, pa moram reći da nema ljepšeg osjećaja od dobro obavljenog posla − kazao je Meštrović.

Staklenih prizmi ima točno 5792, poredane su na dvije strane u 181 red, a svaki red ima ih 16. Nije bilo velikih govora na Katalinku, nije bilo ni potrebe za tim, jer baš nitko od prisutnih nije znao odgovoriti na pitanje zašto su za obnovu simbola Splita trebale pune 22 godine.

Melvanova "paljba"

Za vrijeme polaganja vijenaca za poginule pomorce, Neven Melvan, voditelj splitskog ureda Sindikata pomoraca, iznio je niz kritika o položaju ljudi koji jedu kruh sa sedam kora:

- Realni broj tjednih radnih sati kod pomorca se penje na 112. I nije to pretjerivanje, to je nažalost realnost! Sve one tablice koje kažu drukčije, koje se iscrtavaju kako bi se zadovoljila forma, jesu falsifikat. Možda će me netko zbog ovih riječi prozvati jer mi dokumenti, listovi i potpisi ne daju za pravo, ali svi oni koji tuku more znaju da govorim istinu - rekao je Melvan.

Osvrnuo se i na probleme s kojima se susreću mladi pomorci, bez iskustva, bez čina. Poslodavci traže brodske časnike, a mladi nemaju priliku postati to što žele.

- Ministarstvo rada i mirovinskog sustava izdvaja poticajna sredstva u iznosu od 1600 kuna, pa se pitam zašto se taj poticaj ne odobrava i za mlade pomorce pripravnike i otvore mjesta u “Jadroliniji?” Zašto ne bi svaki trajekt u međunarodnoj plovidbi imao ukrcana četiri kadeta i četiri asistenta?! Država bi tako subvencionirala tvrtku koja je u njezinu vlasništvu, novcem koji je već ionako predviđen za to i rješava se nezaposlenih. Jednostavnom računicom tim potezom Hrvatska daje šansu za 64 mlada čovjeka - zaključio je Melvan.

Ministar mora Siniša Hajdaš Dončić pažljivo ga je saslušao, a vrijeme će pokazati je li mu se zamisao svidjela. Svim pomorcima i onima koji od mora i sa morem žive želimo i mi sretan blagdan sv. Nikole. Mirno more!

M. BUDIMIR
FOTO: J. PRKIĆ / CROPIX
Naslovnica Split