Dalmacija Split

sajam mogućnosti

Dico, ima života i vanka ekrana!

sajam mogućnosti
Spojila se dobra volja i savršen, gotovo pa ljetni subotnji dan, a Riva prepuna i ljepote i pozitive. Održan je treći Sajam mogućnosti. Djeci, roditeljima i Splićanima pokazali što sve ovaj grad mladima ponuditi može. U organizaciji Grada i Policijske uprave splitsko-dalmatinske, na sajmu su se predstavile udruge i sportski klubovi, ali i Zajednica tehničke kulture, da potaknu djecu i mlade na uključivanje u neku od predstavljenih izvanškolskih aktivnosti i sadržajnije provedu slobodno vrijeme.

Sajam je dio preventivnog projekta “Zajedno više možemo”. Mladi su proveli jutro obilazeći svu silu štandova i desetke sportskih klubova koji im stoje na raspolaganju. Upoznali smo ekipu iz kluba capoeire “Amazonas”. Već pet godina mlade podučavaju vještinama brazilske plesne borilačke vještine. Sve njezine tajne otkrila nam je Lucija Šalinović Feliz (17). − Robovi na brazilskim plantažama, redom podrijetlom iz Afrike, nisu smjeli prakticirati nikakve borilačke vještine pa su ih umaskirali u ples − kaže Lucija. Kad položite prvi stupanj capoeire, dobivate na dar i portugalsko ime. Zato je Lucija iz naše priče − Feliz (“sretna”), a njezin kolega Roko Stipišić Jovanov (15) je Laranjinho (“narančica”). − Vidio sam prezentaciju na televiziji i odmah sam se dao u potragu za klubom. Sada sam već dvije godine aktivan i pronašao sam se u tome − priznaje nam Laranjinho.

Ako i vas zanima ova vještina, možete je naučiti ako se javite na 091/393-0337. Mogu vježbati i djeca i odrasli, a četiri sata vježbe tjedno koštat će vas mjesečno 200 kuna. Jeste čuli za “Spliterse”? Cure koje se bave akrobatskim rock ‘n’ rollom? O, da, to je tek pravo zadovoljstvo vidjeti! − Nedavno smo sudjelovale na Svjetskom prvenstvu u Pragu i bile smo najbolje od svih hrvatskih ekipa, zauzele smo 17. mjesto u konkurenciji 30 zemalja − puna ponosa veli nam Ines Rebac. Kod “Splitersa” (095/876-3169) možete naučiti akrobatiku za samo 160 kuna mjesečno, po tri sata tjedno. Prošetali smo i pokraj štandova Ragbi kluba “Nada” (091/ 785-9893), divnih cura iz KUD-a “Jedinstvo” (091/395-8382), pa zastali kod “Fotokluba Split” (021/347-597). Upravo je malena Ivana dohvatila u ruke (pra)stari fotoaparat kojim je Feđa Klarić snimao Tita. − Neka nam se jave i mali i veliki, po mogućnosti osmaši i dalje, kada već počinju baratati znanjem iz fizike i tehničkog odgoja − veli naš fotoreporter Jakov Prkić.

Triatlon i jedrenje

Zaredali dalje i rukomet i odbojka i nogomet i jedriličarstvo i triatlon i bejzbol... − Imamo mi bogatu tradiciju upravo u Splitu, postojimo još od 1974. godine, igramo i hrvatsku ligu i imamo zapažene rezultate i u Europi − kazuje nam Josip Pribilović. Za 150 kuna mjesečno možete svaki dan u 14.30 navratiti do Starog placa i raspitati se kako postati bejzbolaš. Posebna je priča Zajednica tehničke kulture, tu skupina entuzijasta već desetljećima odgaja mlade modelare, specijaliste robotike, čak i biomehanike. Susrećemo Pina Roglića (13). Pokazao nam je što je naučio, kako je proniknuo u tajne hidraulike, robotike i elektronike. Sve to voli i gušta. Njegov mentor Toni Jagnjić poziva sve zainteresirane da im se jave (021/569-878), sigurno, kaže, neće požaliti. Svega blaga na Rivi! Priznajte sebi da je vašem djetetu bolje u nekoj aktivnosti nego (samo) na ulici. Aktivirajte se i aktivirajte svoje malene! Nismo zaludu najsportskiji grad na svitu.

milena budimir snimio ante čizmić / cropixNaslovnica Split