Dalmacija Split

krizno izdanje

Đir po SASO-u: namještaj se gleda, a spiza se kupuje

krizno izdanje
Krizi u inat, sajam SASO je i ove godine otvorio svoja vrata. Na doduše (blizu) 20 posto manjoj površini, sa samo 700 izlagača, ali organizatori su uprkos tome zadovoljni.

- Sajam je uvijek bio svojevrsni gospodarski barometar, ove godine su naši izlagači odabrali za sebe manje izložbene prostore, no svejedno imamo veliki broj kako inovacija, tako i prezentacija - kazala nam je Sanja Vuković Veić, direktorica Sajma Split.

I mi smo krenuli u obilazak, morali smo primijetiti odmah kako na ulazu nema gužve. Sjetit ćete se prijašnjih godina kako su Splićani i njihovi gosti stajali u redovima kako bi nogom stupili na žnjanski plato. Ove godine ni simbolična cijena ulaznice, od samo 25 kuna, nije izgleda pomogla... No, dosjetili su se izlagači kako privući pažnju na sebe, na svoj proizvod. Prvak među svima je Vittorio Agresta, stigao je iz talijanske Gorize i ponio svoj proizvod – univerzali brus.

- Aksija! Kompleto dvesta kuni - viče Vittorio i pokazuje kako brus radi.

I tu kupaca ima. Okupili se Splićani kojima je “dosadilo svako malo oštrit nože”, pa se hvataju za novčanik. Dobro njima, dobro Vittoriju. Susrećemo i Stjepana Milardovića, savjetnika za primjenu betonskih proizvoda u “Cemexu”, došao je svijetu i narodu predstaviti “Cemgru”, tvrtku kojoj trebate samo dostaviti nacrt svojega građevnog terena, a ona će vam isporučiti i projekte i projektnu dokumentaciju i izgraditi niskoenergetski objekt. A mi susrećemo gospodina Ivana i prijatelja mu i kolegu Petra.

- Čini se kada dođeš na Žnjan, da je sve puno, jer je parking krcat, jel tako? A to su ti sve vozila izlagača - kazuje nam Ivan.

- Više kobasica i pancete ovdi ima nego na Pazaru - slikovit je Petar.

I, doista, velik je broj izlagača upravo iz te grane – gastronomsko-poljoprivredne. Taj dio sajamske hale miriše na metre. Branka Novković je donijela Splitu pokazati svog pepelka, ovčji sir koji sazrijeva umotan u pepelu. Potegnula je do prvog grada Dalmacije iz Rastoka.

- Vole Dalmatinci naše proizvode, zato smo tu - pojašnjava Branka.

Živko Dražin je predstavio svojih ruku djelo: mariniranu ušatu. Moramo priznati da je fantastična, sajam je prilika da je prezentira. Isto razmišljaju i Ilija Jelović iz Slavonije, koji je donio županjske suhomesnate proizvode, ali i predstavnici vinkovačkog “Vigusa” koji su na svoj sajamski kvadrat izložili slavonske svatovske kolače.

Bježimo od slanog i slatkog do kamena i drva. Pučišćanin Stipe Vrandečić izložio je sve što su mu ruka i dlijeto oteli od kamena.

- Jel mi se isplatio dolazak? Da nisam došao, ne bi se sigurno isplatio! Puno toga se događa iza kulisa sajma, obrtnici se dogovaraju i pregovaraju, to je bogatstvo SASO-a - veli.

Nebojša Grbić iz Petrinje pokazao nam je namještaj koji izrađuje od naplavljena hrasta.

- Ljudi su ubijeni krizom i recesijom, ali ja se ne dam. Vjerujem u entuzijazam, jučer mi tako baš nitko nije zastao pored štanda, a danas sam već imao nekoliko konkretnih upita, sutra će biti još bolje - optimističan je Nebojša.

Baš kao i Nada Brezec iz Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije:

- Sajam jest manji, ali samo zato jer vani ne vidite goleme građevinske strojeve. Kriza je, to morate shvatiti. No, bitno je da se sajam i dalje održava, mi već sada razmišljamo o idućemu - veli Nada.

Milena Budimir Snimio: Jadran Babić/cropixNaslovnica Split