Dalmacija Split

najnovije

Radnici Brodosplita izašli na ulice; Uprava: Nasilni upad u prostorije Uprave bio je nezakonit, razmatramo pravne opcije

najnovije

Snimio čitatelj PSD

 NAJNOVIJE

Nakon burnog jutra i prijepodneva u splitskom škveru, Uprava Brodosplita izdala je priopćenje za medije u kojem najavljuju mogućnost sankcija za radnike koji su nasilno upali u zgradu Uprave. Priopćenje prenosimo u cjelosti:

"Povodom prosvjeda i obustave rada oko 200 do 300 radnika Brodosplita (od 2 400 trenutno zaposlenih) u prijepodnevnim satima u srijedu, 16. rujna, te njihovog nasilnog upada u zgradu Uprave Brodosplita, dužni smo kazati kako smo neugodno iznenađeni takvim postupkom radnika i određenih čelnika najvećeg sindikata koji su predvodili prosvjednike. Osim što se radi o nezakonitom skupu radnika i nasilnom upadu u zgradu uprave, pri čemu je djelatnicima u upravnoj zgradi naređivano da napuste prostorije, smatramo da povod za prosvjed nije dovoljan za bilo kakvo opravdanje ovakvog nasilja. Zbog svega toga razmatramo sve pravne opcije koje bi mogli poduzeti u ovom slučaju. Nasilno i nezakonito ponašanje se neće tolerirati.

Što se tiče povoda za prosvjed, odnosno tvrdnje da su plaće kasnile, potrebno je reći kako se prema ugovorima o radu koji su potpisali radnici plaća mora obračunati i uplatiti do 15. u mjesecu, a u Brodosplitu je to i napravljeno. Tijekom ponedjeljka, 15. listopada, plaće su uplaćene na račune banaka, a u utorak su banke trebale redovno početi uplaćivati sredstva na račune radnika. No, zbog određenih nesporazuma između nadležnih službi Brodosplita, porezne uprave i glavne banke došlo je do kašnjenja u transferiranju plaća na račune zaploslenika škvera. Tijekom dana je taj problem razriješen i plaće su oko 14 sati počele stizati na račune radnika.

Kada je riječ o prigovoru da se isplaćuju plaće manje od dosadašnjih, tu moramo napomenuti kako se uvodi novi sustav obračuna plaća u kojem će se na novi način normirati rad, te da varijabilni dio plaće može biti veći ili manji u odnosu na postignute rezultate. Podaci govore kako je prosjek bruto plaće u 2012. iznosio 8487 kuna, u prva tri mjeseca 2013., prije nego je DIV Grupa postala vlasnik Brodosplita, 7864 kune, a sada je 8844 kune.

Nenajavljena obustava rada i prosvjed radnika na čelu sa sindikalnim čelnicima se ponovio oko 13 sati ispred Upravne zgrade Brodosplita, ali ovog puta su se radnici razišli nakon približno pola sata. Još jednom smo dužni ponoviti kako će nadležne službe Brodosplita zbog ovakvih nasilnih i nezakonitih radnji poduzeti potrebne pravne mjere, a o šteti koja je na taj način pričinjena Brodosplitu suvišno je govoriti.

Ovom prilikom bi podsjetili kako je tijekom dosadašnjeg programa restrukturiranja ugovore u novim društvima potpisalo 1997 radnika, da 56 radnika ima „stare“ ugovore, jer kao zaštićena kategorija nisu dobili otkaze, dok je oko 300 radnika na otkaznom roku. Pri tome je za 2660 radnika isplaćena otpremnina u ukupnom iznosu od 167 milijuna kuna.", navodi se u priopćenju Uprave Brodosplita.

PSD

NOVO

Dio radnika Brodosplita izašao je na ulice kako bi pokazali koliko se njih protivi manjim plaćama. Nakon toga su se vratili u škver.

RANIJE

Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak za jutrošnju obustavu rada rekao je da su radnici izmanipulirani.

- Plaće su jučer uplaćene. Nije istina da su one manje, već su u prosjeku veće nego 2012. godine. Oko 200 ljudi dobit će manju plaću, ali isto tako njih 200 će dobiti veću – kazao je.

Demantirao je da je DIV u dubiozama. Prema njegovim riječima, na navozima su dva broda, a očekuje se ugovaranje novih poslova.

Nnakon debeljakovih riječi dio se radnika vratio na posao, ali jedan dio ne odustaje i čeka da im iz banke stigne potvrda.

Obraćanje Debeljaka

Okupljenim radnicima preko megafona obratio se Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita. Što im je rekao, ostalo je novinarima nepoznato, jer oni nisu pušteni unutar kruga škvera.

Međutim, sami su radnici, vidjevši da ih se drži u medijskoj blokadi, došli do rampe, sami je podigli i pustili novinare. Naknadno je i sam Debeljak sazvao pressicu.

Debeljak se radnicima obratio s balkona upravne zgrade, ali su njegove riječi dočekane zvižducima i povicima:

- Lopove odlazi!

- Ovos smo napravili mi sami radnici, bet sindikata ili bilo čije druge pomoći. Meni smanjuju plaću 20 posto. Ovo je logor, Auschwitz! Nikada nije bilo gore - kazao nam je jedan od radnika.

U međuvremenu, iz Brodosplita je stiglo objašnjenje kako je kašnjenje plaća uzrokovano administrativnim poteškoćama.

- Zastoj se dogodio zbog transfera novca iz banke u banku -, kazao je glasnogovornik Josip Jurišić i najavio šire očitovanje tijekom jutra.

PRVA VIJEST


Radnici prve smjene splitskog brodogradilišta jutros su prekinuli s radom i okupili se ispred zgrade Uprave.

Oko 500 radnika čeka da im se obrati netko od odgovornih i ponudi objašnjenje zbog kašnjenja plaća, odnosno njihova smanjenja za čak 20 posto kod onih koji su ih primili.

- Sve radionice u Brodosplitu od jutros ne rade; radnici čekaju nekoga od uprave Brodosplita da im objasni zašto je plaća manja i zašto ona kasni - potvrdio je Joškoje Franić, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske, isttičući kako sindikat podupire obustavu rada.

L.KOVAČIĆ
FOTO: P. PAUNOVIĆ / BOŽIDAR VUKIČEVIĆ / CROPIX
Naslovnica Split
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last