Dalmacija Split

euroskola

Mladi Metkovci i Splićani na jedan dan postaju europarlamentarci

euroskola

Euroškola u Gradskoj knjižnici

U gradskoj knjižnici „Marko Marulić“ jučer se prvi put u Splitu održalo debatno natjecanje „Euroscola“ u organizaciji Europskog parlamenta. Natjecanju se prijavilo 13 srednjih škola iz Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Pedesetak okupljenih srednjoškolaca pozdravili su Zdravko Omrčen, pročelnik za prosvjetu Splitsko-dalmatinske Županije i Andrej Plenković, jedan od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

- Od svih euroaktivnosti koje imam, euroškola je jedna od najsimpatičnijih - kazao je uvodno Plenković, te nastavio:

- Bez obzira što ćete raditi u životu i s kojim zanimanjem ćete se baviti, vaša je neopterećena generacija od 1. srpnja ušla u europski prostor slobode i jednakosti, ali i konkurencije. Samo stalnim usavršavanjem se može biti konkurentan i napredovati. Tako je i ova debata jedan od način usavršavanja, te da se na praktičan način uči o europskim pitanjima, ali i osjeti bit europskog zajedništva - kazao je Plenković srednjoškolcima.

Debatni timovi debatirali su na više tema, od zaštite okoliša, ekonomske krize, do položaja mladih u Europskoj uniji.

- Ukupno 25 učenika iz 5 najbolje rangiranih škola ubrzo odlazi u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu. U dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta sudjelovat će u simulaciji parlamentarnih debata i glasati o odlukama koje se odnose vezano uz aktualna pitanja iz europske prakse, komunicirajući pritom na jednom od tri radna jezika Europske unije - engleskom, njemačkom ili francuskom - otkrila nam je Jasna Marić-Krajačić iz odnosa sa javnošću hrvatskog predstavništva Europskog parlamenta.

DENIS KRNIĆ
Foto: Nikola Vilić / CROPIX

Četiri sata debatiranja

Nakon 4 sata debatiranja žiri je donio odluku. Prvo mjesto zauzela je Gimnazija-Metković, zatim redom splitske škole IV. gimnazija, Ekonomsko-birotehnička škola, III. gimnazija, te privatna gimnazija „Leonardo da Vinci“.


Naslovnica Split