Dalmacija Split

Europske večeri u Splitu

Mali princ, šansone, kulinarstvo... Francuska večer trajala cijeli dan

Europske večeri u Splitu
Francuska večer u sklopu Europskih večeri u Splitu trajala je, zapravo, cijeli dan; započelo se dijeljenjem promotivnih materijala na pultu Francuske turističke zajednice tijekom prijepodneva na Prokurativama, da bi u 17 sati u Marmontovoj nastavilo otvorenjem izložbe naziva Mali princ likovne udruge za žene Iz bića boje, koja djeluje pri udruzi Domine iz Splita.

- Naše članice, žene od 35 do 80 godina, isključivo u tehnici akvarela iznijele su svoje viđenje na zadanu temu, i to u poprilično velikom formatu. Cilj nam je bio obilježiti sedamdesetu obljetnicu prvog izdanja knjige Mali princ - kazala je slikarica i voditeljica radionice Nina Elezović, ne krijući zadovoljstvo što se na otvorenju izložbe unatoč kiši okupio velik broj građana, koje je u govoru pozdravio Gerard Denegri, predsjednik Društva Alliance Francaise u čijim prostorijama će se izložba moći razgledati do 20. listopada.

Sat vremena kasnije, u Gradskom kazalištu mladih prigodno je postavljena i predstava Mali princ, koju je također došao pogledati velik broj građana (ulaznica je stajala 25 kuna), dok je dupkom bila puna i dvorana Muzeja grada Splita gdje se održavala Večer francuske šansone (ulaz je bio besplatan).

Za razliku od festivala koji u Splitu pod okriljem kluba Prijatelji šansone pri udruzi Prokultura obilježava dvadesetu obljetnicu u studenome, sinoćnja večer nije bila natjecateljskog, nego revijalnog karaktera.

Pjevali su: Ana Opačak, Ana Ratković-Parat, Ema Kuzmanić, Kristina Nuić-Prka i Robert Martinov, dakako, najljepše francuske evergreene uz pratnju glasovira za kojim je sjedio voditelj šansonijera Jurica Karuza.

Obol 'francuskom' danu dali su i splitski kuhari, konkretno Stephan Macchi, koji je u restoranu Preženca (pri kavani Procaffe) osmislio ukusan jelovnik sastavljen od delicija poput dagnji s uljem lješnjaka, baršunaste juhe, hrustavaca s limunskim vinaigretteom, desertom O'rangerize i drugim ljepotama s okusom Francuske.

Lenka GOSPODNETIĆ
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Naslovnica Split