Dalmacija Split

pavić i garača donijeli dobre vijesti

Problem studenata menadžmenta na splitskoj Ekonomiji je riješen!

pavić i garača donijeli dobre vijesti
NOVIJE

Nakon današnjeg sastanka studenata s rektorom Pavićem i dekanom Garačom, problem je, čini se, riješen!

Naime, rektor Pavić rekao je studentima kako ima usmeno obećanje, a za nekoliko dana će iz Ministarstva doći i pismena dopusnica za dvogodišnji studij "Management malog poduzeća". Studij će se proširiti (povećat će se broj predmeta) te će se na taj način sakupiti dovoljna količina ects bodova za dobivanje diplome.

U petak bi trebao biti upis, a već u ponedejljak početak nastave.

Presretni studenti zahvalili su svima koji su pomogli u rješavanju njihovog problema, a ponajviše medijima bez kojih bi problem ostao neriješen.

D. BARBARIĆ

OBJAVLJENO JUČER

Studenti stručnog studija "Management malog poduzeća" splitskog Ekonomskog fakulteta, njih 200-tinjak danas je doživjelo hladan tuš kada su, umjesto rang liste pristupnika koji su ostvarili pravo na upis prve godine Specijalističkog diplomskog studija iz menadžementa, na službenoj stanici Fakulteta vidjeli obavijest kako im se, prema mišljenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, upis - ne dopušta.

- Nije nam jasno što se dogodilo ove godine, kada Faklultet od 2008. godine upisuje tu četvrtu godinu. Tada nije bilo protiv zakona. Fakultet nas nije na vrijeme obavijestio -  već smo platili upisnine i obavili sve što treba. Sad smo nigdje – ne možemo se upisati na druge fakultete, odnosno, nude nam da polažemo razliku od pet predmeta i platimo godinu 3700 kuna pa da pokušamo s preddiplomskim studijem gdje nam nitko ne garantira da ćemo proći, a pritom gubimo sva svoja prava, jer ćemo biti tretirani kao izvanredni studenti – požalili su nam se studenti koji zbog nastale situacije u srijedu u 12 sati najavljuju mirno okupljanje ispred zgrade Ekonomskog fakulteta, gdje će tražiti objašnjenja od dekana dr. Željka Garače.

Prema Garačinim riječima, Fakultet je 28. rujna uputio dopis Ministarstvu da se očituje smiju li se studenti upisivati s 240 ects bodova, koliko bi imali kada bi im se odobrio upis na prvu godinu specijalističkog studija.

- Tek smo u ponedjeljak zaprimili njihov odgovor da upis nije u skladu sa zakonom. Naime, 15. srpnja donesene su izmjene Zakona o obrazovanju prema kojem stručni studij mora imati 300 ects bodova. Pokušali smo pripremiti dvogodišnji studijski program, ali procedura dobivanja dopusnice ne ide preko noći, no nadamo se da ćemo je dobiti za sljedeću akademsku godinu – veli Garača i dodaje kako Fakultet nije kriv za ovu situaciju, te da prosvjed nema smisla jer su svi na istoj strani.

Nikolina LULIĆ
Foto: Ilustracija CROPIX
Naslovnica Split
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last