Dalmacija Split

neka tuče, neka tuče...

Dica sa Spinuta učila Engleze igrat zogu

neka tuče, neka tuče...

Učitelji Osnovne škole “Spinut” iz Splita vratili su se s četvrtog susreta projektnih timova u sklopu Comenius projekta „Let’s meet where our cultures meet“ (Nađimo se tamo gdje se nalaze naše kulture) koji se održao u Birminghamu, drugom gradu po veličini u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Hrvatski su tim predstavljale ravnateljica škole Sanja Čagalj, učiteljice Vini Ballarin, Dijana Dvornik, Goranka Knego te Maja Jerčić, koordinatorica projekta. S njima je putovalo i četvero učenika, pobjednika na različitim natjecanjima organiziranih tijekom školske godine; pobjednik natjecanja u osmišljavanju projektnog loga, Filip Puljiz , te pobjednici kviza u poznavanju engleske kulture, znamenitosti i običaja: Antonio Alfirević, Bartol Banić i Sara Bulić.

Mere Green

Domaćin posjeta bila je Osnovna škola “Mere Green”, a osim hrvatskog tima gostovali su i predstavnici Poljske, Italije, Grčke, Bugarske, Španjolske, Litve i Turske. Projekt „Nađimo se tamo gdje se nalaze naše kulture“ dvogodišnji je multinacionalni projekt devet zemalja, u okviru programa za cjeloživotno učenje, potprograma Comenius a u potpunosti ga financira Europska unija.

Razvijen je s ciljem da se učenici partnerskih škola u projektu upoznaju s kulturama i običajima zemalja i na taj se način nauče toleranciji prema različitostima.

U sklopu Projekta članovi tima splitske škole pripremili su prezentacije naših narodnih nošnji, splitske i vrličke. Jedna od tema projekta bile su i tradicionalne dječje igre. Splitske učiteljice snimile su učenike svoje škole dok igraju zogu i papagalo, ke ora že te prikazale videosnimke kolegama koji će s nima upoznati učenike svojih škola.

Podijeljene su i brošure u kojima su ukratko opisana pravila igara: picigin, neka tuče, neka tuče, kolo od barila, zoga i papagalo, ke ora že. Na taj će način učenici škola partnera otkriti koje igre su zajedničke, a koje specifične za određenu zemlju. - Sigurni smo da se picigin ne igra drugdje, jedino u našem Splitu. A tko zna, možda nakon ovog projekta čujemo da je picigin zaživio na plažama Grčke ili Italije - kažu splitske učiteljice.

Engleski plesovi

Učitelji i učenici sudjelovali su na prezentaciji tradicionalnih engleskih plesova te se imali prilike i sami u njima okušati. Na svakom susretu domaćini organiziraju i posjet lokalnim znamenitostima. U ovom je slučaju to bio Blists Hill, replika sela iz viktorijanskog doba, te katedrala u Lichfieldu, jedina u Europi koja ima tri zvonika.

Organizirana je i vožnja kanalima jer je Birmingham poznat pod nadimkom „Venecija Ujedinjenog Kraljevstva“, a za oproštajnu večeru odabran je restoran poznatog kuhara Jamieja Olivera. Sljedeći susret planiran je u Kaunasu, u Litvi.

JASMINA PARIĆ


Naslovnica Split