Dalmacija Split

pod geslom Potpuna ravnopravnost

U subotu Split Pride: Tražimo ravnopravnost za svoje obitelji, pridružite se svi koji ste protiv referenduma

pod geslom Potpuna ravnopravnost

snimio: Jakov Prkić / Cropix

Pred ovogodišnji Split Pride 2013. koji se održava iduću subotu presicu su sazvali organizatori udruge Rišpet, Kotra i Iskorak. Pride se odvija pod geslom Potpuna ravnopravnost. Kako je kazala Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra, Pride je u osnovi prosvjed, kao što su to svojednobno bili marševi za prava žena.

- Zahtjevamo potpunu ravnopravnost za svoje obitelji, odnosno jednaku pravne zaštite kakvu uživaju heteroseksualni parovi i obitelji. To znači pravo na brak i izvanbračnu zajednicu. Ne govorimo o vjerskom i crkvenom braku, nego o specifičnom obliku prava i obveza koje pripadaju osobama koje sklapaju brak – napomenula je Juras istaknuvši kako istospolni partneri doživljavaju diskriminaciju.

- Namjera nam je da se u skoroj budućnosti u Splitu otvori provi LGBT centar koji bi promicao LGBT kulturu raznim radionicama, izložbama, koncertima i slično. Uključili bi pravnu i psihološku pomoć osobama koje su se susrele sa svim oblicima diskriminacije – istakla je Ljubica Lipanović, koordinatorica Rišpeta, tražeći od gradske vlasti da ukloni grafiti mržnje koji su se pojavili.

Drugi koordinator Rišpeta, Ljubomir Mateljan, pozvao je obitelji drugih spolnih opredjeljenja od njihovih, koje ne žele da se u njihovo ime manipulira s referendumom o braku, da im se pridruže na Prideu u podršci ljudskim pravima.

- Do sada nismo imali dobru suradnju s gradskim vlastima. Pokušali su nam protuzakonito mijenjati rutu i uskratili binu. Od nove gradske vlasti očekujemo da će u potpunosti unapređivati prava LGBT osoba i otvoriti centar. Poslali smo zahtjeve za isticanje rainbow zastava na javnim mjestima dan prije Pridea i zahtjev za pozornicu. Do sada nismo dobili potvrdu od Grada na zahtjev za korištenjem javnih površina -napomenuo je Mateljan.

Pride će i ove godine krenuti iz Đardina, odakle se kreće preko Marmontove do Rive gdje se održavaju govori i slijedi program, nakon čega se sudionici vraćaju u Đardin gdje očekuju druženje u opuštenijoj atmosferi.

Sandi VIDULIĆ
Naslovnica Split
Page 1 of 20FirstPrevious[1]2345678910Last