Dalmacija Split

da sam ja poteštat (3)

Ivo Baldasar: Kongresni centar bit će atrakcija istočne obale

da sam ja poteštat (3)
S namjerom da upoznamo čitatelje s kandidatima za poteštata grada Splita, “Slobodna” je razgovarala s Ivom Baldasarom, gradonačelničkim kandidatom koalicijske liste SDP-HNS-HSU, i postavila mu set pitanja o najvažnijim planiranim projektima, Hajduku, zaštiti Marjana, zapošljavanju...

Park sportskih legendi

Kojih pet glavnih projekata mislite ostvariti?
- Na Starom placu bi se uredio Park sportskih legendi. To pretpostavlja iseljenje rugby i baseball klubova “Nada”. Njima bi se na potezu oko PIS-ovih baraka na Spinutu trebalo izgraditi igrališta, a ostalo neka financira budući investitor u podzemnu garažu na Starom placu i u okolnu gradnju stambeno-poslovnih sadržaja. Sam Stari plac ostao bi zelena površina, pretvoren u tematski park posvećen splitskom sportu i sportašima.

Nova Turistička palača

Potrebno je osnovati turističku agenciju za upravljanje turizmom grada koja bi poticala ukupni razvoj Splita kao turističke destinacije u suradnji s TZ-om i ostalim gradskim turističkim subjektima, čime bi se produljila sezona, posebno razvojem sportskog i kongresnog turizma, ali i kulturnog.

Planiram srušiti Turističku palaču koja je ruglo bez uporabne dozvole. Nova Palača bi bila nešto kraća, ali bi imala kat više koji ne bi zaklanjao pogled na Dioklecijanovu palaču. U sklopu tog projekta je i dovršenje istočnog dijela Rive od ulaza u Podrume do Pazara, što znači i uklanjanje sadašnjeg parkirališta. Također, trebalo bi izmijeniti rasvjetu, “vješala” i tende.

Centar za životinje na Marjanu

Što biste još izdvojili?
- Inzistirat ću na maksimalnoj zaštiti Marjana i stare gradske jezge. Planiram rekonstrukciju Zoološkog vrta na Marjanu i njegovu prenamjenu u centar za životinje. Među prioritetima je i osnivanje odjela dječje psihijatrije i detox jedinice u sklopu KBC-a, te također hospicija i palijativne skrbi. To su samo neke točke programa koji je napravljen u dijalogu s civilnim udrugama i građanima, te u konzultaciji sa strukom, a konstantno će se unapređivati i dorađivati.

U prvom planu je pokretanje gospodarstva i skidanje stigme grada slučaja koju je Splitu na leđa stavila vladajuća garnitura svojim ponašanjem, neradom i neznanjem. Što je s istočnom obalom? - To je najvažniji i najdugoročniji projekt.

Tri do četiri kolosijeka, od postojećih 10, zadržala bi se u luci. Ponavljam, autobusna i željeznička stanica ostale bi u luci, dok bi se glavni željeznički i autobusni kolodvor s pripadajućim putničko-servisnim terminalom izmjestili u Kopilicu. Na istočnoj obali trebalo bi imati kongresni centar od 2500 do 2800 mjesta. On bi bio na mjestu današnjeg Dalmacijavina, a s kupolom s pogledom na Brački kanal i Split. Centar bi trebao biti atrakcija sam po sebi.

Zapošljavanje u Banovini

Može li Split živjeti samo od turizma?
- Jasno da ne može, jer je on niskoakumulativna djelatnost i samo u suradnji s drugim industrijama daje profit. Ali, turizam je u ovom trenutku najveća, a možda i jedina prilika za pokretanje gospodarskog razvoja Splita.

Hoćete li smanjivati broj zaposlenih u Banovini?
- Hoću, u skladu sa zakonom i propisima. Njih ima oko 430, što je previše. Hoćete li raspisati natječaje za izbor pročelnika i direktora komunalnih poduzeća? - Hoću. Moguće da neki od sadašnjih ostanu. U “Prometu” svakako neće biti tri člana Uprave.

Poteštat u paradi ponosa

Zbog čega mislite da ste najbolji kandidat?
- Jer imam bogato profesionalno iskustvo u realnom sektoru i uvid u stanje grada. Moj “modus operandi” je, dakle, na realnim osnovama ponuditi konkretna rješenja koja će direktno utjecati na kvalitetu života građana. Gradska administracija sa mnom na čelu neće se baviti ideološkim natezanjima, populizmom, nepotizmom i neće biti sama sebi svrha.

Bit ću prije svega gradonačelnik operativac i menadžer koji će rukovoditi timom stručnjaka po načelu postavljanja ciljeva i rješavanja problema. Kao gradonačelnik i kao Splićanin, neću se zadovoljiti prosjekom, asfaltiranjem ulica i građenjem spomenika. Split u mome mandatu napravit će iskorak u 21 st., u ekonomskom, kulturnom i civilizacijskom smislu. Hoćete li sudjelovati na paradi ponosa? -Da. Kao gradonačelnik.

Moćni Hajduk

Kako mislite riješiti problem Hajduka?
- Nemam gušta gledati drugorazredne utakmice koje se igraju, niti misim da je Hajdukova sudbina da bude vječno drugi. Želim moćnog Hajduka za velika natjecanja. Klubu treba većinski vlasnik, pri čemu bi Grad zadržao 25 posto kontrolnog udjela.

Križ i spomenici

Tko prije treba dobiti spomenik u Splitu, Tuđman ili Smoje?
- To je irelevantno. Trenutačno mi je to izvan fokusa, ne osporavajući da oni koji su zaslužni dobiju spomenike.

Jeste li za ili protiv križa na Marjanu?
- Mislim da je ministrica kulture dobro postupila što je poništila greške u proceduri i zahtijevala poštovanje povijesnih dimenzija. Split je pretežno kršćanski grad tako da nisam protiv obnove križa, iako mislim da ima prioritetnijih stvari. Također, žao mi je što je ta stvar iskorištena u političkoj kampanji s podgrijavanje strasti, umjesto da se odvije izvan nje, na dostojanstven način.

Thompson, Dedić i Leonard Cohen

Koji vam je najuzbudljiviji događaj u životu?
- Rođenje djece. Koga radije slušate, Thompsona ili Dedića? - I jedan i drugi imaju dobrih pjesama, ali draži mi je Leonard Cohen. Koju biste ocjenu dali Vladi? - Peticu za strpljenje i samozatajnost, a pravi pomaci će se vidjeti uskoro. Jeste li vjernik, agnostik ili nevjernik? - Agnostik, žena mi je vjernik.

sandi vidulić

Imovinska kartica

- Dva osobna automobila (Toyota Rav 4 i Punto iz 2001.)
-U Hrvatskom Telekomu ima 69 dionica.
-Stan od 84 m2 u Splitu, kuća od 80 m2 u općini Klis, zajedno sa zemljištem od oko 6000 m2 koje se vodi kao oranica i voćnjak.


Najbliži suradnici

Kandidati za zamjenike gradonačelnika: Aida Batarelo (SDP) i Goran Kovačević (HNS) Nositelj liste (SDP, HNS i HSU) za Gradsko vijeće: Ivo Baldasar


Iz biografije

Ivo Baldasar rođen je 5. kolovoza 1958. u Splitu. Oženjen je i otac dvoje djece. Supruga Snježana zaposlena je kao stručna suradnica na Filozofskom fakultetu u Splitu. Završio je pravni fakultet. Većinu radnog vijeka proveo je u turizmu. Bio je pomoćnik direktora regije u Kompasu (82-87) i šef poslovnice Split, direktor regije za srednji Jadran u Atlasu 2002., direktor pomorskog transporta u Sunčanom Hvaru, da bi od 2012. bio zaposlen kao ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet.


Naslovnica Split
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last