Dalmacija Split

Potopi li se škver, neće DIV!

Vlada dala ‘Brodosplit’ firmi s 20 tisuća kuna kapitala

Potopi li se škver, neće DIV!

Škverani se nadaju da više nikada neće gledati prazne navoze i strahuju od neizvjesne budućnosti 

Splitsko brodogradilište prodano je samoborskoj tvrtki DIV izravnom pogodbom, nakon što je Vlada prethodno poništila obvezni privatizacijski natječaj za “Brodosplit”. Informacija je to koja nam je napokon potvrđena u Ministarstvu gospodarstva, više od tri tjedna nakon što je u Banskim dvorima potpisan škverski kupoprodajni ugovor.

Tri godine su prošle

Preciznije rečeno, splitsko je brodogradilište izravnom pogodbom, a ne javnim nadmetanjem, prodano novoosnovanom poduzeću “DIV brodogradnja”, odnosno tzv. tvrtki kćeri DIV-a.

U resornome ministarstvu poništavanje natječaja pojašnjavaju riječima kako su “od zatvaranja natječaja prošle gotovo tri godine i u tom vremenu više puta su se mijenjale pregovaračke pozicije obiju strana”.

Kako kažu, udovoljili su zahtjevu DIV-a da eventualni financijski rizik poslovnog neuspjeha “Brodosplita”, te njegov stečaj u tom slučaju, ne dovede u pitanje opstanak DIV-a, nego samo tvrtke kćeri “DIV brodogradnja”, koja ima temeljni kapital od svega 20 tisuća kuna. Ukratko, u slučaju neuspjeha škvera pod privatnim skutima, DIV će izići neokrznut.

– Iz tog razloga, odnosno da se otklone eventualne pravne dvojbe, donesena je odluka da se u privatizaciju ide po čl. 36. Zakona o upravljanju državnom imovinom. Treba napomenuti da je i sam javni natječaj bio neodređen i nedorečen u nekim svojim elementima. U tom kontekstu konačan dogovor predstavlja kontinuitet pregovora koji su vođeni temeljem javnog natječaja.

Kada je odlučeno da se ide po čl. 36., DIV je došao sa zahtjevom da se sve prebaci na njihovu tvrtku kćer “DIV brodogradnja” da izbjegne svaki rizik da eventualni neuspjeh poslovnog pothvata s BIS-om ugrozi cijelu DIV grupu. Preuzimanje preko tzv. SPV/DPN (Special Purpose Vehicle / društvo posebne namjene) uobičajena je praksa kod rizičnih preuzimanja u poslovnom svijetu – stoji, među ostalim, u očitovanju Ministarstva gospodarstva.

S druge strane, u stručnim brodograđevnim krugovima pojavila su se tumačenja da je natječaj poništen jer investitor DIV nije mogao zadovoljiti neke bitne elemente toga nadmetanja. Primjerice, nije mogao osigurati kvalitetna bankovna jamstva za ispunjenje svojih financijskih obveza.

Gdje su strateški partneri

Također, kupac nije mogao dokazati postojanje strateških partnera (banke, investicijski fondovi) koji bi pratili njegove poslovne planove u vezi s brodogradilištem. Nadalje, kupac nije mogao jamčiti nove ugovore s kojima bi se osigurala brodograđevna djelatnost “Brodosplita” nakon privatizacije.

Manje obveze kupca

Pavle Matošić, član bivšeg Povjerenstva za praćenje postupka privatizacije “Brodosplita”, smatra da po uvjetima sada već poništenog natječaja DIV nikako ne bi mogao kupiti “Brodosplit”. Prodajom škvera izravnom pogodbom, snižene su obveze kupca, kao i rizik za samog kupca, drži Matošić.

– Sam privatizacijski postupak otegao se na gotovo tri godine, tijekom kojih se čekalo da potencijalni kupac zadovolji uvjete natječaja te, među ostalim, osigura prihvatljive instrumente osiguranja za preuzete obveze. No, ni nakon tri godine kupac nije mogao udovoljiti uvjetima iz natječaja. Kupac nije do ovog trenutka osigurao nijedan novi posao “Brodosplitu”, iako se na to obvezao programom restrukturiranja.

Kupac ima namjeru dokapitalizirati “Brodosplit” u suradnji sa stranim partnerima, bankama i fondovima od koji nije naveo ni jedno ime i prezime, niti je dostavio pisma. To je sve, prema poništenom natječaju, bila obveza.

Ukratko, zakonski je zaobiđeno Državno odvjetništvo – koje bi u slučaju prodaje javnim natječajem moralo dati svoje mišljenje – kako se istražitelji ne bi morali baviti još jednom domaćom privatizacijom – kazao nam je Matošić.

DENIS KRNIĆ

Preko Rusa, do gazda iz Katara

U Programu restrukturiranja Brodosplita, čelnici DIV-a tvrde da će koristiti “zajmove komercijalnih banaka”, potom da će u “partnerstvu s uglednim ruskim brodarom” obaviti rekapitalizaciju brodogradilišta do 25 posto, te da će u rekapitalizaciji sudjelovati i “ugledna katarska projektna kompanija” koja bi nakon rekapitalizacije postala suvlasnik škvera od 51 do 75 posto, ovisno o iznosu rekapitalizacije. Vrlo je znakovito da se ne navode konkretna imena banaka te “uglednih” brodara i projektnih kompanija.

Posebni državni interesi

Članak 36. Zakona o upravljanju državnom imovinom (ZUDI) daje Vladi mogućnost da, zbog posebnih gospodarskih interesa ili obveza države, izravnom pogodbom neku državnu imovinu prepusti kupcu. To je napravljeno u slučaju “Brodosplita”.

Naslovnica Split
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last