Dalmacija Split

riješena dvojba

Nadbiskup Barišić: Dalmatinci mogu zvati papu i Frane ili Frano, to nam je bliže

riješena dvojba
NAJNOVIJE

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić održao je konferenciju za novinare povodom izbora novoga poglavara katoličke crkve.

Novinari su iskoristili priliku i pitali nadbiskupa kako će crkva i vjernici u dalmaciji oslovljavati novog papu, Franjo ili Frane, što su se već pojavile dvojbe.

Barišić je kazao da treba poštivati što je službeno i književno, ali i dodao:

- Lokalizam Frane ili Frano ime je od milja, još je bliže i emotivnije našim vjernicima, pa ne vidim problem kako će ga se nazivati.

D. ŠARAC
Isusovci s Manuša slavili izbor svog brata za Papu

Činjenica da je na čelu Katoličke crkve po prvi put član isusovačkog reda, obradovala je mnoge, kao i njegovu braću s Manuša iz Splita.

Pater Stipo Balatinac, superior rezidencije Družbe Isusove u Splitu i magistar novaka, izrazio je iskrenu sreću dolaskom novog pape

- Osjećaj radosti je pojačan tim više što je član Družbe Isusove. Veselimo se svi skupa u kući, kao i vjernici koji su bili kod nas, opisuje nam pater Stipo, a na upit zašto je novi papa uzeo ime Frane kazao nam ukratko:

- Kad je uzeo ime Frane odmah sam se sjetio onoga što je duboko u povijesti isusovačkog reda. Naime, kada je naš osnivatelj Ignacije Loyola ležao ranjen u krevetu čitao je, između ostalog, i živote svetaca. Osobito ga je bio nadahnuo sveti Frane i Dominik. Odatle i poznata rečenica “I ja bih htio biti kao sveti Frane i Dominik”. To je povezanost koja nas veže i vjerujem da je ime izabrao na tom tragu, kazao nam je pater Stipo.

s. horvat


Papa kardinalu Puljiću: Dolazite iz trpeće crkve

Čim sam mu prišao odmah me pozdravio ovim riječima: A ti si iz trpeće Crkve. Dakle – čim je to rekao bez ikakvog mog predstavljanja – zna odakle dolazim. Iako nismo dugo razgovarali, samim time što je rekao to iz ‘Crkve mučenika, trpeće Crkve’ odmah mi je bilo jasno da ima razumijevanja za našu situaciju, rekao je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, za Hrvatski katolički radio nakon izbora novog pape Franje, prenosi Bitno.ba.

- Zaželio sam mu snagu Duha Svetoga da može kao papa odgovoriti u ovom vremenima vodeći Crkvu, jer ovo su zaista izazovna vremena za Crkvu kada treba Crkva ponovno hrabro, vjerodostojno naviještati i svjedočiti, rekao je kardinal Puljić dodavši kako je papa izborom svojeg imena želio uputiti posebnu poruku franjevačkom redu, ali i cijeloj Katoličkoj Crkvi, prenosi Bitno.

Rekao je kako je ovog puta u konklavama osjetio veću molitvenu povezanost, nego u onima 2005. te kako je uvjeren da novi papa neće biti udaljen od običnog čovjeka.

- Vjerujem da čovjek koji je proživio sa svojim narodom siromaštvo i koji na svoj način preživljava siromaštvo, odgojen je u tom duhu da ima srce za čovjeka, ne da bude ukalupljen. Vjerujem da je to odmah pokazao nakon pristanka sinoć u Sikstinskoj kapeli. Odmah se vidjelo na njemu da on zauzima jasan stav, čovjek je Crkve, čovjek Kristov, čovjek vjere, čovjek molitve, posebno je Gospin čovjek, i on će sigurno iz tog duha pobožnosti itekako imati srca za čovjeka, rekao je kardinal.

M. Landeka

Naslovnica Split
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last