Dalmacija Split

Slušat ćemo vas čipovima!

Gluhi profesor Damir Kovačić na medicini će istraživati sluh i govor

Slušat ćemo vas čipovima!

Marta Mattotti i Damir Kovačić. Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Medicinski fakultet postao je bogatiji za Laboratorij za istraživanje slušanja i govora, mjesto na kojem će se znanstvenici protiv gluhoće boriti neuroelektronikom. Riječ je o iznimnom znanstveno-istraživačkom programu koji se bavi nečim mnogima gotovo nezamislivim: spajanjem živog živčanog tkiva s čipovima kako bi se vratile oštećene funkcije slušanja u potpuno gluhih osoba!

No, osim što je Split dobio laboratorij u kojem će se raditi “svjetska znanost” s potencijalom da proizvede gotovo savršenu umjetnu pužnicu, naš grad je postao bogatiji za još jednog iznimnog stanovnika.

Riječ je o dr. sc. Damiru Kovačiću, voditelju spomenutog laboratorija, koji je prije 39 godina rođen s velikim oštećenjem sluha, i jednom od rijetkih znanstvenika u svijetu koji istodobno nosi umjetnu pužnicu te provodi istraživanja u tom području.

S druge strane žice

Ono što nas je, međutim, iznenadilo jest činjenica da smo s dr. Kovačićem najnormalnije dogovorili naš susret preko mobitela i ne znajući da govorimo s potpuno gluhim čovjekom, a za njegov smo hendikep i činjenicu da nosi umjetnu pužnicu doznali tek kad smo se naknadno vidjeli na Medicinskom fakultetu. Naime, ni po čemu drugom nismo mogli naslutiti da nam je s druge strane “žice” gluha osoba, jer dr. Kovačić najnormalnije razgovara kao čujuća osoba.

Stipendist ‘Marie Curie’

Doduše, naglasak mu nekako malo vuče na zagrebački, što je i logično budući da je rođen u Zagrebu, gdje je najprije završio inženjersku fiziku. Zatim je u Trstu doktorirao iz kognitivne neuroznanosti, i to dok je radio kao znanstveni novak u zagrebačkoj Poliklinici SUVAG na problemima slušanja u osoba s umjetnom pužnicom. Kao stipendist “Marie Curie IntraEuropean Fellowship”, stipendije koju dobivaju samo najbolji, pružila mu se prilika za poslijedoktorsko usavršavanje na prestižnom IMEC institutu u Belgiji, nakon čega je stigao u Split. Kako je moguće da tako dobro govori i čuje sve što mi kažemo, pitali smo dr. Kovačića.

- Vjerojatno sam jedna od rijetkih gluhih osoba na svijetu koja se služi mobitelom i bez većih problema komunicira, ali ipak u određenim uvjetima. Znači, kad nema puno zvukova sa strane, kad nije buka..., a to nije uvijek moguće. Primjerice, rado odlazim na javna predavanja, ali tad teško mogu sve čuti, pa čak i onda kad sjedim u prvom redu. No, kad nakon predavanja nastane komešanje i svi krenu postavljati pitanja, ne čujem gotovo ništa. A baš to je najzanimljiviji dio... No, svejedno, jako se dobro nosim sa svojim hendikepom i mislim da me on nije u životu sputavao, nego me je usmjeravao u profesionalnom smislu - kazao nam je dr. Kovačić.

Prema njegovim riječima, trebalo je puno truda - koji se može usporediti s onim potrebnim da bi netko postao vrhunski sportaš - da bi mogao tako komunicirati.

- Naravno, bez umjetne pužnice to ne bi bilo tako kvalitetno - ističe dr. Kovačić, koji drži da je imao sreću da su mu roditelji puno ulagali u njegovu rehabilitaciju još od najranijeg djetinjstva, što je, uz suvremena pomagala, glavni preduvjet da gluha osoba “pročuje”. U Split je, kazuje nam ovaj iznimno simpatičan znanstvenik, došao prije godinu dana, i to zahvaljujući benevolentnosti prof. dr. Matka Marušića, tadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta, a odlične uvjete za rad i ugodnu atmosferu u ovoj ustanovi, mu, uz ostale kolege, pruža i aktualni dekan prof. dr. Dragan Ljutić. Nije požalio, jer je tijekom studiranja obišao mnoge zemlje, pa je uvidio da je kvaliteta života u našemu gradu puno veća nego što to njegovi stanovnici mogu i pretpostaviti.

- Ljudi bi trebali više putovati i raditi u inozemstvu, pa bi tek onda mogli cijeniti ono što ovdje imaju. Osim toga, ovo što planiramo raditi u splitskom laboratoriju je odlična stvar i ne radi se nigdje na svijetu. Veliko mi zadovoljstvo pruža i rad sa studentima, a čim u potpunosti montiramo aparate u laboratoriju, počet ćemo i istraživanje, u kojem će, nadam se, sudjelovati veliki broj gluhe djece i odraslih - kaže dr. Kovačić, koji se nada da će u splitskom laboratoriju izumiti takvu pužnicu koja će gluhima omogućiti da odlično čuju.

DIANA BARBARIĆ, CROPIX

Supruga Ana snima planete

Supruga dr. Damira Kovačića također je znanstvenica, i to astrofizičarka, mr. sc. Ana Bedalov. Široj javnosti je poznata po tome što je snimila prvi planet izvan Sunčeva sustava, a zajedno s Damirom vrlo je agilna u uređivanju poznatog portala Connect Društva znanost.org., koji je virtualno okupljalište brojnih hrvatskih znanstvenika iz zemlje i inozemstva.

Stigla i Talijanka Marta, ekspert za neurobiologiju

Rad na projektu u novoosnovanom “labu” za istraživanje slušanja i govora, u Split je doveo i Talijanku Martu Mattotti, neurobiologinju koja je nedavno doktorirala biomedicinsko inženjerstvo na Politehničkom sveučilištu Katalonija u Barceloni.

Marta je, unatoč manjoj plaći, došla raditi u Splitu na ovom atraktivnom projektu i ističe da joj se jako sviđa i grad i Medicinski fakultet, i pogotovo projekt.

U Split se tek doselila i tu bi u idućem razdoblju s dr. Damirom Kovačićem, te njegovim suradnicima prof. dr. Damirom Sapunarom s MEFST-a, te dr. Dries Braeken i Liesbeth Micholt s belgijskog IMEC-a, trebala raditi na inovativnom prototipu auditornog neuroelektronskog sučelja kao mogućeg temelja za novu generaciju umjetnih pužnica.

Naslovnica Split