Dalmacija Split

ministarstvo branitelja poručuje:

I branitelji trebaju platiti legalizaciju i komunalni doprinos

ministarstvo branitelja poručuje:

Branitelji su već ostvarili popuste za legalizaciju / FOTO: CROPIX

Zaključak splitskoga Gradskog vijeća prema kojemu se stradalnicima Domovinskog rata i braniteljima odobrava popust pri legalizaciji bespravnih objekata u iznosu od 50, odnosno 20 posto na ime komunalnog doprinosa, poprilično ih je zbunio.

Mnogi su branitelji, nakon što je “Slobodna Dalmacija” objavila tu informaciju, posljednjih dana nazivali Odjel za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata u Uredu državne uprave Splitsko-dalmatinske županije, misleći kako su, sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, određene kategorije oslobođene plaćanja komunalnog doprinosa u 100-postotnom iznosu.

Zavrzlamu oko tumačenja zaključka riješilo je Ministarstvo branitelja, koje nam je odgovorilo da je sukladno spomenutom Zakonu regulirano pravo na komunalno opremanje objekata kod izgradnje obiteljskih kuća i poboljšanja uvjeta stanovanja branitelja, pri čemu su gradovi i općine dužni snositi troškove komunalnog doprinosa, ali to se ne odnosi i na legalizaciju bespravnih objekata.

Taj dio reguliran je upravo dopunom Odluke o komunalnom doprinosu koju je na zadnjoj sjednici donijelo splitsko Gradsko vijeće.

Podsjetimo, riječ je o popustu od 50 posto na postojeće cijene komunalnog doprinosa po zonama koji će pri legalizaciji do zakonskog roka 30. lipnja ove godine ostvariti hrvatski ratni vojni invalidi, članovi obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih branitelja iz Domovinskog rata kao podnositelji zahtjeva.

Popust se odnosi samo na stambeni prostor zapremnine do 300 kubika, s tim da je podnositelj zahtjeva obvezan Gradu priložiti potvrdu da nema riješeno stambeno pitanje preko nadležnog Ministarstva za branitelje. Ostali branitelji pri legalizaciji ostvaruju popust od 20 posto uz iste spomenute uvjete.

N. LULIĆ


Naslovnica Split
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last