Dalmacija Split

a di su ti papiri?!

Gradski ured zatrpan zahtjevima za legalizaciju: Ako treba, radit ćemo i subotom

a di su ti papiri?!

Svi oni s rješenjem o rušenju morali su podnijeti zahtjev do kraja 2012. / FOTO: Nikola Vilić / Cropix

Prema službenim podacima, u gradsku upravu do konca godine pristiglo je nešto više od 2300 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata koji imaju rješenje o rušenju građevinske inspekcije. Ukupan broj bi trebao krajem tjedna i porasti, kada se obrade zahtjevi pristigli doslovno u zadnji čas, zadnjeg dana roka - 31. prosinca minule godine. Također, na adresu Banovine uskoro bi trebali stići i zahtjevi poslani poštom.

Stara godina

- Naši zaposlenici su radili i zadnju subotu i nedjelju u staroj godini kako bi protokolirali sve zahtjeve. Još uvijek ih obrađujemo, a prema mojoj procjeni, na kraju ćemo imati više od dvije i pol tisuće zahtjeva za legalizaciju - otkriva nam Ružica Batinić-Santro, pročelnica Odjela za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je kako su njihovi inspektori na području Splitsko-dalmatinske županije podijelili oko 6500 rješenja o rušenju, s tim da se većina - oko četiri tisuće - tih nelegalnih objekata nalazi po splitskim prigradskim naseljima.

Prema riječima pročelnice Batinić-Santro, Grad će omogućiti svima koji su poslali nepotpune zahtjeve da u idućih mjesec dana prikupe ostatak dokumentacije i konačno ozakone svoje divlje građevine.

Niti jedan

- Niti jedan nepotpuni zahtjev nećemo odbiti, svi će, ponavljam, dobiti priliku za legalizaciju. Na nama je u gradskoj upravi sada da se organiziramo i ekipiramo za velik posao koji slijedi. Kako nas sada očekuje zatišje sve tamo do svibnja, kada bi opet mogla početi ludnica sa zahtjevima jer je u lipnju krajnji rok za legalizaciju bespravne gradnje, iskoristit ćemo vrijeme i odraditi terenski posao.

Naime, moramo obići sve objekte za koje postoji zahtjev za legalizaciju i na licu mjesta se uvjeriti odgovara li stvarno stanje onom u papirima. Odlučili smo da ćemo raditi prekovremeno, pa i vikendom, kako bismo stigli obraditi sve predmete.

Ako bude potrebno, zaposlit ćemo još djelatnika na određeno vrijeme, a do tada ćemo se pokušati snaći s ljudima koje imamo na raspolaganju, zamolit ćemo i kolege iz drugih odjela da nam pomognu barem s izlascima na teren... Predmete ćemo rješavati onim redoslijedom kako su nam i stizali. Mislim da je to najpoštenije.

Dakle, oni zahtjevi koji su stigli zadnjeg dana protekle godine bit će zadnji i obrađeni - objašnjava pročelnica Batinić-Santro. Inače, do sada je Banovina pozitivno riješila točno 111 zahtjeva za legalizaciju, a odbila ih je oko 80. Većina je odbijena zbog nepotpune dokumentacije i vraćena na “doradu” ili činjenice što se nalaze u zonama u kojima nije moguće ozakonjenje bespravne gradnje.

Leo Kovačić

Svibanj i lipanj bit će udarni

Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju objekata koji imaju rješenje o rušenju je istekao, no do konca lipnja to mogu još učiniti svi koji imaju bespravne građevine. Prema procjenama građevinske inspekcije, na području Splita trenutno je 10 tisuća nelegalnih objekata.

- U svibnju i lipnju, kako se bude približavao kraj roka za legalizaciju, očekujemo još veći priliv zahtjeva nego sada u prosincu. Prema našim informacijama, što je i logično, puno je više nelegalnih objekata koji nemaju rješenje o rušenju - zaključuje splitska pročelnica za urbanizam.


Naslovnica Split