Dalmacija Split

odlaze krntije

‘Promet’: Do Božića stiže 16 novih buseva

odlaze krntije

Nakon ljeta u kojem su naši putnici proživljavali muku vozeći se u starim i trošnim “Prometovim” autobusima, iz javnog prijevoznika stiže dobra vijest – prva tura novih vozila stiže tjedan prije Božića.

Riječ je o 16 autobusa tvrtke “Iris Bus Iveco”, dok će još deset vozila na splitske ulice stići u travnju iduće godine, tako da će ukupno biti nabavljeno 26 autobusa. Iako je prvotno bilo najavljeno da će stići u studenome, zbog izmjena Zakona o javnoj nabavi, cijeli je postupak malo kasnio.

Mjesečna rata 650 tisuća kuna

Kako nas je izvijestio Držislav Brčić, predsjednik Uprave “Prometa”, za ovaj dio nabave još je u tijeku postupak javnog natječaja, odnosno čeka se da mu isteče žalbeni rok. Grad Split nova vozila uzima na leasing od pet godina s mjesečnom obvezom od 650 tisuća kuna, koje će se financirati iz proračuna sa stavke kapitalnih donacija.

- Nakon isteka žalbenog roka, očekujemo da bismo za 15 dana mogli potpisati ugovor s najpovoljnijim ponuđačem – najavljuje Brčić. No, u javnom prijevozniku, usporedno s ovom, pripremaju natječaj za novu nabavu vozila, također po modelu financijskog leasinga od pet godina, s tim da Grad ulazi u investiciju vrijednu 51 milijun kuna, gdje bi mjesečna rata leasinga iznosila 850 tisuća kuna.

- Grad će tako kroz ove dvije nabave uložiti u novi vozni park “Prometa” više od 90 milijuna kuna, što nije malo u ovim teškim vremenima, kaže Brčić.

- Trenutno stručne službe “Prometa”, sukladno potrebama i voznom redu, procjenjuju strukturu flote, tako da još ne znamo točan broj vozila koja su predmet ove nabave – nastavlja naš sugovornik i dodaje kako će se ovim dvjema nabavama vozni park javnog prijevoznika pomladiti, tako da će mu prosječna starost iznositi pet do šest godina, naspram sadašnje koja je gotovo 13 godina.

Uprava ovog komunalnog poduzeća prigodom zadnje nabave novih autobusa, pokušat će maksimalno skratiti rokove isporuke, kako bi počeli s radom na našim prometnicama početkom ljeta 2013. godine. Dolaskom svih najavljenih novih vozila, dio onih najstarijih bit će rashodovan. Samo za primjer, još je uvijek u optjecaju MAN-ov solo autobus star gotovo 28 godina!

Nikolina Lulić

Prva tura u brojkama

6 prigradskih solo autobusa
6 gradsko-prigradskih solo poluniskopodnih autobusa
4 kombi-busa kapaciteta
28 putnika (10 sjedećih i 18 stajaćih mjesta)

U 9 godina kupljeno 90 autobusa

Podsjetimo, “Promet” je od 2003. godine do danas nabavljao nova vozila tri puta. Te 2003. godine nabavljeno je 30 autobusa, 2006. godine njih 20, dok je zadnja nabava bila 2008. godine, kad je stiglo novih 40 autobusa. Ukupno je, dakle, u posljednjih devet godina kupljeno 90 autobusa, od kojih je Grad Split financirao nabavu njih 75, a financirat će i ove dvije nove nabave.

Naslovnica Split