Dalmacija Split

Škverski kuvari gladni na Fini

Škverski kuhari čekaju devet plaća / Mario Todorić / cropix

Nastavlja se agonija 16 radnika škverske kuhinje, koji već četiri tjedna štrajkaju zbog devet izostalih plaća, i tko zna kada će i kako biti okončana.

Podsjetimo, pogonom upravlja privatna tvrtka “Ugostiteljski servis” u vlasništvu poduzetnika Vlade Sanadera, koji je radnicima priznao da novca za plaće nema jer da se zbog krize i gubitka poslova “i sam nalazi u velikim financijskim problemima”. Na temelju novog ovršnog zakona, svoja potraživanja radnici su pokušali naplatiti preko Financijske agencije. No, kako nam je kazao Zvonko Šegvić, šef Nezavisnog sindikata “Brodosplita” - uzalud.

- Na Fini su nam rekli da ne znaju što napraviti sa zahtjevom radnika za naplatom potraživanja jer da još čekaju upute za postupanje po zakonu iz Ministarstva financija. Naime, na temelju novog ovršnog zakona i potvrda o neisplati plaća zaposlenicima, Financijska agencija bi trebala blokirati račun “Ugostiteljskog servisa” i radnike škverske kuhinje staviti u prvi red prioriteta za naplatu potraživanja. Moramo čekati dok im dođe pojašnjenje za postupanje u ovom slučaju - istaknuo je sindikalist Šegvić.
D. K.

Naslovnica Split