Dalmacija Split

Škver: bušte pune i kod kuće

Tisuću radnika Brodosplita na čekanju dobilo 80 milijuna kuna

Škver: bušte pune i kod kuće

Mnogi škverski radnici nemaju posla, a proces privatizacije se rastegao / 

Zbog trogodišnjeg odugovlačenja postupka privatizacije te nedostatka novih narudžbi za brodove, u “Brodosplitu” se na tzv. čekanju kod kuće trenutačno nalazi čak tisuću radnika! Preciznije rečeno, a prema podacima koje smo dobili, riječ je o 1081 radniku, mahom proizvodnima, koji su mjesecima bez posla i nadaju se povratku na navoze. S obzirom da škver broji 3400 radnika, to znači da je trećina na plaćenom čekanju.

Za plaće svih zaposlenih u “Brodosplitu” mjesečeno treba izdvojiti tridesetak milijuna kuna, a za radnike na čekanju osam milijuna kuna.

– Usprkos teškoj situaciji, radničke plaće se isplaćuju iz vlastite, škverske likvidnosti. No, do kada ćemo još tako moći, pravo je pitanje – kazao nam je Joško Franić, član Nadzornog odbora “Brodosplita”, potvrdiviši nam kako se za plaće radnika na čekanju trenutačno izdvaja osam milijuna kuna.

Od lanjske veljače

Slanje radnika kući, a zbog smanjenog obujma posla, u brodogradilištu je počelo 3. veljače 2011. godine, kada je na čekanje upućeno 10 radnika. Unutar istog mjeseca broj radnika na čekanju je varirao iz dana u dan, s obzirom na potrebe proizvodnje.

Međutim, kako je proizvodnja postupno padala, broj radnika upućenih kući je rastao, pa se u svibnju prošle godine 500 radnika našlo na čekanju. Krajem 2011. godine taj broj se popeo na 964 metalca poslana kući. Krajem ovogodišnjeg listopada broj se zaustavio na 1081 radniku kod kuće. Dakle, budući da je brojka radnika na čekanju u zadnjih 10 mjeseci varirala oko tisuću, grubom računicom moglo bi se reći da je za njihove plaće škver izdvojio ukupno 80 milijuna kuna.

Radnici na čekanju dobivaju plaću koja odgovara prosjeku plaće koju su primali zadnja tri mjeseca prije odlaska na čekanje. U računanju prosjeka broje im se prekovremeni sati, nagrade, stimulacije itd... Radnici na navozu imaju u prosjeku plaću oko 6000 kuna. Odluka o upućivanju radnika na čekanje donesena je u skladu s odredbama Zakona o radu, te uz suglasnost Radničkog vijeća splitskog brodogradilišta.

Ni na vidiku

Metalci se pitaju kakva im je sudbina
/ Duje Klarić / CROPIX
Posljedice spore privatizacije, ali i teške gospodarske krize, u “Brodosplitu” se osjećaju tako da konkretnijih ugovora nema na vidiku. Trenutačno se paralelno grade samo dva broda, i to dva sofisticirana plovila za prijevoz posebno teških tereta, tzv. heavy liftera za nizozemskg brodara “Jumbo shipping”.

Rokovi za isporuku su u drugoj polovici 2013. U manjem “Brodogradilištu specijalnih objekata” grade se dva jedrenjaka te stupovi za vjetroelektrane. Za povratak svih tisuću radnika u “Brodosplit”, u knjizi narudžbi valjalo bi odmah imati minimalno tri broda. Bilo bi to dovoljno života za škversku proizvodnju u sljedećih 12 mjeseci.

No, narudžbi nema, niti je poznato donosi li ih budući vlasnik, samoborska tvrtka za proizvodnju vijaka DIV. Jedini ugovor koji bi se možda mogao realizirati ovisi o talijanskom brodograđevnom divu “Finincantieri”. Naime, susjedi Talijani su u utrci za izgradnju nekoliko brodova za bušenje u dubokim morima (“deppwater drill ship”). Ako potpišu taj ugovor, Talijani bi Splićanima dali posao izgradnje trupa, dok bi se u Italji obavilo opremanje broda.

Hoće li radnici na čekanju uskoro postati višak, doznat će se nakon što Vlada do kraja godine potpiše kupoprodajni ugovor s DIV-om i prepusti mu “Brodosplit”.

Po logici stvari, onog trenutka kada počne gradnja novih brodova, radnici će se postupno vraćati na posao. Jedini je problem što nitko živ, pa ni sadašnji vlasnik, hrvatska Vlada, a ni budući vlasnik, DIV, proizvodni i financijski anonimus, ne zna kad će to biti. I hoće li uopće biti.

DENIS KRNIĆ

Država će dati i za otpremnine

Sa zbrinjavanjem mogućeg viška radnika novi vlasnik ne bi trebao imati problema. Na sjednici održanoj u ožujku ove godine, Vlada je, naime, na sebe preuzela obvezu isplate 210 milijuna kuna za škverske otpremnine.

Sukladno trenutačnoj praksi, a koja podrazumijeva najviši iznos otpremnine do 100 tisuća kuna po radniku, očito je da se s 210 milijuna kuna može zbrinuti do 2100 škverana u idućem petogodišnjem razdoblju restrukturiranja, a one koji imaju uvjete, na taj način poslati u mirovinu.

Naslovnica Split
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last