Dalmacija Split

debelin moren...

Kriza tira brucoše na more - pomorska nautika drugi najpoželjniji studij

debelin moren...

Mladi vide dobru priliku za svoju budućnost u pomorskim studijima Nikola Vilić / Cropix

Iako su rezultati državne mature poznati, sada već bivši maturanti, a budući brucoši, ovih se dana prže na laganoj vatrici - u svakom smislu. Naime, ogledne rang-liste objavljene na mrežnoj stranici www.postani-student.hr podložne su promjenama sve do 17. srpnja, kada će postati konačne.

Naime, kako nam objašnjava Silvija Vrgoč iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje, ogledne liste su sastavljene na temelju rezultata državne mature te ocjena iz srednje škole, no još se mogu mijenjati zbog unosa novih rezultata u sustav, rješavanja prigovora na rezultate ispita državne mature, dodatnih provjera posebnih znanja, vještina i sposobnosti, novih prijava, brisanja studijskih programa te promjena prioriteta studijskih programa. No, neke su stvari već sada predvidljive, budući da je teško pomisliti da će netko staviti kao prvi od deset poželjnih studija, fakultet koji ne namjerava upisati.

Što se tiče Sveučilišta u Splitu, budući studenti su kao svoj prvi izbor u najvećem broju slučajeva izabrali studij prava na Pravnom fakultetu (330), pomorske nautike na Pomorskom fakultetu (262), potom kineziologije na Kineziološkom fakultetu i poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu (oba studija po 257 prvih izbora) te elektrotehnike i informacijske tehnologije na FESB-u (192). I dok se prvoplasiranome Pravu i nije za čuditi, budući da upisuje čak 475 brucoša (od toga 275 redovitih studenata), kao veliko iznenađenje ovogodišnjih prijava pokazao se studij pomorske nautike. Iako prima samo 135 brucoša, prijavilo ga je ukupno 1052 kandidata, od čega njih 262 kao prvi izbor! Dakle, za jedno mjesto “borit” će se najmanje dva kandidata.

Brzo do posla

Usput rečeno, povratak moru i navigavanju prije desetak dana dao je nagovijestiti i golemo zanimanje za pomorske nautičare u Srednjoj pomorskoj. Tamo su lanjskih godina jedva punili dva razreda, a sada su u prvom krugu “ukrcali” tri, i to vrlo dobrim đacima.

- Razlog bi mogao biti u relativno sigurnom pronalasku zaposlenja. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, postoji malen broj nezaposlenih sa završenim pomorskim fakultetom. Osim brzog zaposlenja, atraktivnost zanimanja vidi se u atraktivnim plaćama. Pomorsko zanimanje za Dalmaciju i hrvatsko priobalje je tradicija, međutim, posljednjih godina se upisuju i studenti iz Slavonije, Like i zagrebačke regije - ističe doc. dr. sc. Pero Vidan, prodekan za znanost na Pomorskom fakultetu, dodajući kako je kruh sa sedam kora postao prepoznatljiv mladosti koja želi raditi i zaraditi.

Stipendije Ministarstva

Osim toga, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture stipendira studente studija pomorska nautika i brodostrojarstvo. I ne samo oni...

- Naši partneri, poput tvrtke NYK, također nude studentima stipendije i zaposlenje nakon završetka studiranja. Programi studija su usklađeni s STCW konvencijom i normama za kvalitetu. To znači da naši studenti redovitim pohađanjem nastave i ispita stječu određena ovlaštenja. Nakon završetka studiranja ne moraju odlaziti do tvrtki za izobrazbu pomoraca i izlagati se troškovima zbog dodatnih tečajeva - kaže Vidan, te ističe kako, usprkos velikom zanimanju studenata za Pomorski fakultet, izbjegavaju povećati upisne kvote.

- Već stečenu kvalitetu studiranja ne želimo izgubiti povećanjem kvota bez odgovarajućeg prostora te stručnog i znanstveno-nastavnog kadra - kaže prodekan. A da su recesija i manjak posla na kopnu glavni razlozi što se mladi odlučuju za pomorsku nautiku, smatra i kapetan Miroslav Pinterić, predsjednik Izvršnog odbora splitske Udruge pomorskih kapetana. - Do sada je, međutim, bio slučaj da ni 10 posto onih koji završe pomorski fakultet nikada ne ode na more, no možda se i to promijeni - kaže Pinterić, te napominje kako je problem napraviti kadeturu nakon studija, jer manjka domaćih brodara, a sa stranim, ako ih uopće i uzmu, rade kao obični mornari. No, sve je bolje nego s diplomom čamiti na burzi.

diana barbarić

Ukupne prijave

1960-kandidata, Pravni fakultet, studij pravo
1917-Ekonomski fakultet, studij poslovna ekonomija
1880-Ekonomski fakultet, studij ekonomija
1709 -Ekonomski fakultet, studij turizam
1348- Filozofski fakultet, studij pedagogija (dvopredmetni)
1338-Ekonomski fakultet, studij management malog poduzeća (stručni):
1151-Ekonomski fakultet, studij turističko poslovanje (stručni):
1052- Pomorski fakultet, studij pomorska nautika
1007-Pravni fakultet, upravni studij (stručni)
991-FESB, studij elektrotehnika i informacijska tehnologija

Rang-liste

Maksimalan broj studija koje budući brucoš može odabrati je deset, a njihov redoslijed prioriteta iznimno je važan. Naime, objavom konačnih rang-lista, kandidat će se automatski naći samo na rang-listi onoga studijskog programa koji je najviši na njegovoj listi prioriteta, a na kojemu ostvaruje pravo upisa. S ostalih rang-lista kandidat će biti izbrisan.

Umjetnici

Najmanje prijava među sastavnicama Splitskog sveučilišta imaju studijski programi Umjetničke akademije. No, to je, ističe Silvija Vrgoč, u potpunosti razumljivo budući da ti studiji imaju i male kvote.

Kineziologija: četvero na jedno mjesto

Čak za 257 kandidata prvi izbor studija je kineziologija. Budući da taj preddiplomski sveučilišni studij prima samo 75 redovnih studenata, jasno je da svako mjesto želi četvero studenata.
Dekan Kineziološkog fakulteta prof. dr. Boris Maleš tvrdi da bi se svi oni lako zaposlili kada bi se poštovao Zakon o sportu.

- Hrvatskoj nedostaje 8000 licenciranih trenera. Osim toga, država bi trebala voditi brigu o činjenici da smo četvrta najdeblja nacija na svijetu, a smanjujemo satnicu tjelesne i zdravstvene kulture.

Trebali bismo se barem zadržati na standardima koje je prije sto godina postavio Franjo Bučar, a to je najmanje dva sata TZK. Sada, primjerice, u Zdravstvenoj školi imaju sat tjelesnoga, a na brojnim fakultetima ta se nastava ne provodi, niti se adekvatno vrednuje - govori dr. Maleš, ističući kako bi bilo dobro da profesori fizičke kulture rade u vrtićima i nižim razredima osnovne škole.

D.B.

Naslovnica Split