Dalmacija Split

UGOSTITELJIMA NA RIVI ZABRANJENI STAKLENI PREDMETI

Poznati Splićani pozvali sugrađane da podrže Gay Pride; Ostojić: Dolazim da se ne dogodi nasilje; Šundov: Pozornica neće na Rivu

UGOSTITELJIMA NA RIVI ZABRANJENI STAKLENI PREDMETI
Cenzura Plus je pokrenula inicijativu i on line peticiju (http://www.gopetition.com/petitions/podr%C5%BEimo-split-pride-2012.html) za javnim pružanjem podrške drugom po redu Split Pride-u, koji će se održati 9. lipnja s početkom u 15:00 sati.

Uputili su i ''Poziv javnosti da podrži splitski pride'', među čijim supotpisnicima je čitav niz splitskih novinara, profesora ...

- Pred nama je drugi Split Pride: događaj koji bi trebao slaviti slobodu i ljudska prava u Splitu se iščekuje sa zebnjom. Mnogima su još svježa sjećanja na prošlogodišnje brutalne fizičke, ali i verbalne nasrtaje dobro organiziranih napadača na miroljubivu povorku. Oni su, združeni s nesnalaženjem policije, nespremnošću gradskih čelnika da pruže nedvosmislenu potporu načelima tolerancije i čovjekoljublja te s nekim huškački intoniranim novinskim tekstovima, omeli prvi splitski Pride te iz ovoga grada poslali poruke mržnje, nerazumijevanja i bijesa.

Predstojećeg 9. lipnja u Splitu se neće samo održati Pride. Toga će datuma, grad sa svojim „ocima“, službama i građanima, zajedno s državnim službama, polagati važan civilizacijski popravni ispit. Baš kao što su parade ponosa odavno nadrasle primarnu misiju borbe za prava seksualnih manjina i postali izraz afirmacije svih osoba obespravljenih zbog toga što su drukčiji, tako je i odnos neke zajednice prema njemu referentan za njezino civilizacijsko pozicioniranje. Zbog toga su parade ponosa u zemljama snažnih demokratskih institucija povorke raznolikosti, smijeha i zabave. One nikoga ne ugrožavaju, a daju nadu svima koji su na bilo koji način obespravljeni.

Zbog svega navedenog, pozivamo gradsku vlast, ali i sve članove Gradskoga vijeća, da se pridruže povorci i tako jasno i nedvosmisleno podrže ovogodišnji Pride kao borbu za jednakopravnost svih ljudi u društvu i kao priliku za slanje poruke o Splitu kao tolerantnom i razumnom gradu.

Pozivamo i državne dužnosnike, predsjednika, premijera i ministre, da upute odlučnu poruku o nultoj stopi tolerancije na bilo kakav oblik nasilja i mržnje te u skladu sa svojim ovlastima osiguraju uspješno održavanje Pridea.

Konačno, apeliramo na sve koji imaju utjecaj na organizirane skupine mladih, od Crkve do čelnika sportskih klubova, da svoja eventualna svjetonazorska ograničenja ne stavljaju ispred temeljnih ljudskih prava za koja se zalažu i bore organizatori i sudionici Pride-a i da svojim utjecajem potpomognu stvaranje ozračja sklada i razumijevanja na ovogodišnjoj paradi, jer nema uspješnog društva bez zadovoljnih pojedinaca - navodi se u pozivu Cenzure Plus.

Supotpisnici poziva su Boris Dežulović, Damir Pilić, Dragan Markovina, Dražen Lalić, Heni Erceg, Ivica Ivanišević, Leo Nikolić, Mima Simić, Mirko Petrić, Nikola Visković, Predrag Lucić, Viktor Ivančić i Vladimir Matijanić.

PSD

Ministar Ostojić: Bit ću u povorci

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas u Trogiru odgovarajući na novinarska pitanja kako vjeruje da se na Split Prideu 9. lipnja neće dogoditi neredi kao lani, a načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave Ivica Tolušić rekao je kako taj dan na ugostiteljskim stolovima na Rivi neće moći biti staklenih predmeta.

Ministar Ostojić potvrdio je kako će osobno biti u povorci, ali neće, kako je rekao, pozivati i prozivati nikoga drugog, nego će svatko, po svojoj želji, odlučiti o tome hoće li u njoj sudjelovati.

Na pitanje boji li se za svoju sigurnost, ministar Ostojić je odgovorio: "Idem na tu paradu s vjerom da se neće dogoditi u Splitu ono što se dogodilo prošle godine. Pozivam sve da poštuju demokraciju, ljudska prava, prava na različitost. Razlog zašto idem na paradu upravo jest da se ne dogodi nasilje i vjerujem da toga u Splitu neće biti."

Na pitanje kako komentira zahtjev organizatora splitske gay-parade da se kazneno gone članovi Građanske inicijative okupljeni u Stožeru za zašitu Rive, koji su najavili da će sjedeći na Rivi nenasilno spriječiti paradu, ministar Ostojić odgovorio je da će "po svemu tome postupati policija".

Na pitanje kako komentira informacije da navijačka udruga "Hajduk Jugend" priprema Molotovljeve koktele za sudionike parade ministar Ostojić također je odgovorio kako će i "po tome postupati policija".

Na pitanje koliko će policajaca biti angažirano na osiguranju odgovorio je da će ih "biti dovoljno", a na novinarsko pitanje koliko je to "dovoljno", ministar je odgovorio kako "to opet radi policija".

Odgovarajući na pitanje o troškovima osiguranja, ministar je rekao kako demokracija, zaštita ljudskih prava i situacija u kojoj se treba provoditi zakon ne može biti predmet razgovora o financijama.

"To je nešto što moram reći i na taj način ubuduće postupati", dodao je.

Načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave Ivica Tolušić, koji je pratio ministra Ostojića u Trogiru na današnjem potpisivanju provedbenog protokola o suradnji tijekom turističke sezone sa slovačkim ministrom unutarnjih poslova Robertom Kalinakom, izvijestio je kako će ugostitelji na Rivi dobiti upute za dan održavanja parade.

"Ne mogu imati čaše, pepeljare ni bilo što stakleno na stolovima", rekao je Tulušić odgovarajući na novinarski upit o kakvim je uputama riječ.

Ministar Ostojić, na pitanje novinara zašto na SDP-ovoj izbornoj konvenciji u uže vodstvo stranke nije izabran nijedan Dalmatinac, odgovorio je kako to nije istina jer su u Predsjedništvo izabrana dva Dalmatinca.

Podsjetio je kako nije izabran u Predsjedništvo stranke iako je dobio 950 glasova te da su izabrani neki koji su dobili 350 glasova.

Ministar Ostojić biran je iz tzv. kvote Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Kako je rekao Ostojić, takva su pravila koja su prihvatili i koja treba poštovati. Dodao je kako na jučerašnjoj konvenciji nema gubitnika, nego je "SDP dobitnik".

Lekić: Samo Hajduk

Iz Torcide su odbili bilo kakvo povezivanje s eventualnim napadima na povorku.

- To što se priča su gluposti. Nemamo nikakav stav prema okupljanju u subotu, naš jedini stav je raditi za dobro Hajduka i podržavati ga gdje god igra. Molimo vas da nas ne povezujete s tim glupostima – izjavio je tajnik Torcide Stipe Lekić.

(H), T. B.

Riječani u subotu marširaju u znak podrške Split Prideu

"March for Split Pride/Rijeka vjeruje u ljepotu različitosti" naziv je događaja kojim će Riječani ove subote iskazati podršku splitskom Prideu zakazanom u nedjelju.

Riječka povorka koja, kako ističu organizatori, nije Rijeka Pride već marš podrške Splićanima, počet će u 12 sati na Trgu Grivica, da bi se preko Korza uputila prema Palachu. organizatori najavljuju i koncert riječkih glazbenika u 13 sati, a lista izvođača bit će objavljena naknadno.

"Ovaj događaj je izraz riječkog svjetonazora koji je suprotstavljen onom dijelu splitskog koji najavljuje prosvjede protiv Split Pridea, koji poziva na ignoriranje poruka Split Pridea i koji se čahuri u samodostatnosti i uskogrudnosti", poručuju organizatori čija je ad hoc inicijativa krenula na Facebooku, potaknuta svime što se događa i piše uoći splitske parade.

"Ovime pokazujemo jednu važnu poantu koju nitko do sada nije isticao dovoljno: gay pride nije prosvjed za prava jedne potlačene manjine, to je prosvjed čitavog jednog svjetonazora protiv drugog, neovisno o seksualnoj orijentaciji, vjerskoj pripadnosti ili nečemu trećem", poručuju Riječani koji će marširati u subotu.

L. Benčić

Šundov: Pozornica neće na Rivu

- Moram napomenuti kako organizatori nemaju dozvolu za korištenje površine, tj. za postavljanje tehničke opreme na Rivi, a najavljeno je 12 govornika tako da će se okupljenima moći obratiti samo uz pomoć megafona - kazao je danas splitski dogradonačelnik Jure Šundov.

SD

Naslovnica Split
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last