Dalmacija Split

investicijski zamah na jadranu poDIŽE KVALITETU SMJEŠTAJA

Split ispred svih s 230 milijuna eura ulaganja u nove hotele

investicijski zamah na jadranu poDIŽE KVALITETU SMJEŠTAJA

Na Jadranu se ukupno gradi ili obnavlja pet kampova i 55 hotela od čega 16 sa pet zvjezdica. Investicije u smještaj i infrastrukturu vrijedne su 1,8 milijardi eura

Na Jadranu se ukupno gradi ili obnavlja pet kampova i 55 hotela od čega 16 sa pet zvjezdica. Investicije u smještaj i infrastrukturu vrijedne su 1,8 milijardi eura

Ante Čizmić / CROPIX
Hrvatska će u ovu turističku sezonu ući s novim ili obnovljenim objektima i ulaganjima u infrastrukturu vrijednim ukupno 1,8 milijardi eura, a u tijeku su radovi na čak 55 jadranskih hotela i pet kampova. Svi oni uglavnom će dobiti “zvjezdicu” više kao oznaku kvalitete, a ako je suditi po najavljenim kategorijama, na Jadranu bi nakon tih ulaganja trebalo biti još 16 hotela sa pet zvjezdica (sada ih je ukupno 12), 23 s četiri zvjezdice i 16 obnovljenih sa tri zvjezdice.

Sve to trebalo bi značiti veliki iskorak u kvaliteti naše smještajne ponude i definitivan otklon od “socijalističke tri zvjezdice”, kako nas još uvijek percipira većina gostiju u inozemstvu. Financijski najjači investicijski ciklus vrijedan 300 milijuna eura odvija se u Istri, gdje se samo u gradnju hotela “Kempinski Adriatic” i turističkog naselja Crveni vrh u Savudriji ulaže 191 milijun eura, dok će Rovinj dobiti dva hotela sa po pet zvjezdica. Splitsko-dalmatinska županija po ulaganjima u turističke objekte ove je godine na samom vrhu u Dalmaciji jer u obnovu starih i gradnju novih hotela ulaže 260 milijuna eura.

Zbogom letargiji

Grad Split pri tome je, nakon dugogodišnje letargije, državni rekorder po ulaganjima u hotelske objekte, jer u njemu se trenutačno ulaže 230 milijuna eura u nove hotele i prateće sadržaje. Samo u hotel “Marjan”, koji bi trebao postati “Crown Plaza” sa pet zvjezdica, ulaže se ukupno oko 180 milijuna eura, hotel “Split” u lancu “Radisson SAS” obnavlja se sa 25 milijuna eura, grade se novi hoteli na Dražancu, Žnjanu i Trsteniku, te ruši i na njegovu mjestu gradi replika starog “Ambasadora”, te nekoliko malih obiteljskih hotela u povijesnoj jezgri.

U deset drugih mjesta u županiji investira se u hotele još 30 milijuna eura, od čega bi sa pet milijuna eura bolska “Elaphusa” trebala dobiti pet zvjezdica, a Makarska novi hotel “Osejava” s četiri zvjezdice. Investicije su u tijeku i u Baškoj Vodi, Trogiru, Marini, Stobreču, Vrgorcu i Hvaru.

U Zadarskoj županiji nema novih projekata, a nastavljaju se prije dvije godine započete investicije u “Punta Skalu” vrijedne 150 milijuna eura, te u novi hotel “Bastion” u starom dijelu Zadra. Šibensko-kninski turistički sektor ulaže ove godine oko 60 milijuna eura od čega 55 milijuna u projekt na Mandalini s hotelima od četiri i pet zvjezdica i marinom za mega jahte.

Osim toga, investira se i u hotele u Vodicama i šibenskom “Solarisu”, te u “Vrata Krke” u Lozovcu. Najjužnija županija ove godine investira oko 105 milijuna eura, od čega u cavtatsku “Croatiju” 15 milijuna, dubrovački “Excelsior” 14 milijuna, dok će “Posejdon” u Veloj Luci biti obnovljen s 10,3 milijuna. Hotel “Admiral” u Slanom sa 254 sobe investicijom od 41 milijun eura trebao bi doseći četiri zvjezdice.

 

Dubrovački ‘boom’

Za iduću godinu na području Dubrovačke županije najavljena su ulaganja od čak 222 milijuna eura, a prema planovima očekuje se i gradnja “Aman resorta”, prvog hotela sa sedam zvjezdica. U “Vrtove sunca” planiraju se ulaganja od 122 milijuna eura, u hotel “Lacroma” na Babinu kuku 34 milijuna eura, u hotel “Župa” još 41 milijun eura. U tim investicijama čak su četiri hotela sa po pet zvjezdica, pa bi Dubrovnik trebao nastaviti biti perjanica kvalitetnog smještaja na Jadranu.

 

Kvarner: uređuje se 20 hotela

Na Kvarneru je u tijeku pravi “boom” s ulaganjima u čak 20 hotela i turističkih naselja, vrijedan 219 milijuna eura, od čega najviše u Opatiji gdje se obnavljaju četiri hotela (“Milenij”, “Grand 4 opatijska cvijeta”, ”Mozart” i “Adriatic”). S uređenim hotelima u sezonu će ući i na Rabu, Novom Vinodolskom, Cresu, Krku i drugdje.

 


 

Naslovnica Split