Dalmacija Split

SASTANAK U BANOVINI

Studio 3LHD sebi osigurao novi posao na splitskoj Rivi

SASTANAK U BANOVINI

Foto: Jakov Prkić / CROPIX

Studio 3LHD osigurao si je novi posao na splitskoj Rivi. To se može zaključiti nakon sastanka koji je obavljen u Banovini s predstavnicima Grada, zagrebačkim arhitektima i pomoćnikom ministrice kulture Zlatkom Uzelcem.

Jure Šundov je kazao kako su stolovi i stolice s kojima korisnici nisu bili zadovoljni uklonjeni s Rive prije nego su došli na vlast, te da oni zahtjevaju da se promjeni hortikultura, kako je ne bi uništila svaka posolica, stupovi za tende koji su teški za održavanje te da se osigura bolji pogled na Palaču kako bi Ministarstvo kulture bilo zadovoljno.

Zanimljivo je kako je status arhitektonskog studija izgledao nedodirljiv na novinarskoj konferenciji koja je sazvana od strane Grada kako bi se najavile promjene koje će se događati oko redizajna nosača tendi na Rivi.

- Imamo suglasnost firme 3LHD za mogućnost da se razgovara o tehničkom funkcioniranju stupova i hortikulturnom uređenju. Razgovarali smo o mogućnosti da se razgovara o eventualnom preoblikovanju dijela ili nekih drugih zahvata koji bi dali dovoljno Ministarstvu da budu zadovoljni s pozicije zaštite Dioklecijanove palače.  Firma 3LHD je pristala razgovarati ne o parcijalnim rješenjima, nego uvijek o projektu u cijelini – kazao je Šundov, koji je u jednom trenutku djelovao kao glasnogovornik 3LHD-a, koji pak nisu htjeli davati izjave.

Pomoćnik ministrice kulture, Zlatko Uzelac, rekao je kako je ovo prvi u nizu sastanaka na kojima će biti obrađena istočna strana Palače i pročelje te prvenstveno osvjetljavanje.

- Očekujemo nastavak suradnje s projektantima. Nadamo se da će doći do zadovoljavajućeg riješenja koje će dostojno predstaviit Palaču i razlikovati dio Rive ispred palače i drugi dio koji se nalazi zapadnije od toga – kazao je Uzelac i dodao kako je Grad taj koji inzistira da 3LHD i dalje budu projektanti.

Na novinarska pitanja tko će platiti preinake na Rivi, Uzelac je obećao suradnju Ministarstva. Ali je taj dio s novcima je ostao nejasan, jer Šundov nije ništa rekao. Također, novinarima se učinilo kako je pomoćnik ministrice malo popustio u kritikama nosača tendi, što je on opovrgnuo.

Različita tumačenja o nosačima tenda


Dogradonačelnik Jure Šundov kazao je kako su otlkonjene sumnje da Riva, što se tiče nosača tenda, nema uporabnu dozvolu.

- Tehnički pregled održan je 30. travnja 2007. Povjerenstvo je zaključilo da se uporabna dozvola izda 7. svibnja 2007. U dozvoli jesu utvrđeni neki nedostaci koje je trebalo otkloniti do 1. lipnja. Uporabna je postala pravomoćna 5. lipnja, nakon što su priloženi neki atesti koji su nedostajali. Dakle, sve je to u spisu uporabne dozvole i ona je uredna za cijelu Rivu - kazala je novinarima Ružica Batinić-Santro, gradska pročelnica za urbanizam.

Nejasno je kako je onda Državni ured za reviziju godinu kasnije, u srpnju 2008. godine naložio Gradu da treba “za uređenje Rive ishoditi pravomoćnu uporabnu dozvolu, odnosno otkloniti nedostatke utvrđene u uporabnoj dozvoli“.

Sandi VIDULIĆ
Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last