Dalmacija Split

pomoćnik ministrice kulture smatra da projektante nosača tendi na rivi ne treba pitati za mišljenje

Uzelac: ‘Višala’ nemaju ni uporabnu dozvolu

pomoćnik ministrice kulture smatra da projektante nosača tendi na rivi ne treba pitati za mišljenje

Nosači tendi   su i nešto viši negoli su prema glavnom projektu trebali biti. Dakle, nefunkcionalni su, skupi, nagrđuju baštinu i nemaju uporabnu dozvolu. Zašto bismo onda morali njihove autore još pitati da ih uklonimo? – pita se Uzelac

Za razliku od Jure Šundova i Anđelke Visković, koji su jučer u priopćenju naveli kako se ništa u vezi s uklanjanjem “višala” s Rive ne smije raditi bez autora projekta, pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac ne smatra da bi projektante trebalo pitati za mišljenje.

Zaštita Palače

- Nosači tendi nemaju uporabnu dozvolu! Odnosno, Riva u onom dijelu koji se odnosi na taj dio urbane opreme nema uporabnu dozvolu. Također, nosači tendi su i nešto viši negoli su prema glavnom projektu trebali biti. Dakle, nefunkcionalni su, skupi, nagrđuju baštinu i nemaju uporabnu dozvolu. Zašto bismo onda morali njihove autore još pitati da ih uklonimo? – pita se Uzelac i dodaje kako se Ministarstvo u ovom slučaju ne bavi autorskim pravima neke projektantske tvrtke, nego zaštitom spomeničkog kompleksa Dioklecijanove palače.

- Nosači tendi su narasli tako glomazni zbog reflektora na njima, koji loše osvjetljuju arhitekturu, bez nijansiranja i potrebne slojevitosti. Zar bi to tako trebalo ostati idućih tisuću godina? Konzervatorska studija se radi za rasvjetu Palače. To je još jedan razlog za uklanjenje tih 15 “objekata” s Rive – tvrdi Uzelac.

Komora arhitekata brani kolege

Za razliku od Uzelca, predsjednik Hrvatske komore arhitekata Tomislav Ćurkovići predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Hrvoje Hrabak poslali su otvoreno pismo ministrici kulture Andrei Zlatar Violić u kojem prozivaju Uzelca, a brane kolege koji su projektirali Rivu. 

U pismu se upozorava na natječajnu proceduru koja je provedena 2005. te da su kontaktirane sve institucije, do UNESCO-a.

- S obzirom da je u primjeru splitske Rive u cijelosti i na zadovoljstvo stručnih institucija poštovana zakonom propisana procedura projektiranja i realizacije ovog arhitektonskog djela, koje je u prostoru, tijekom godina uporabe, dokazalo svoju arhitektonsku, funkcionalnu i oblikovnu kvalitetu, smatramo da je najava djelovanja Ministarstva kulture, kroz izjave gospodina Uzelca o zahvatu kojim se mijenja oblikovanje splitske Rive bez sudjelovanja autora projekta, veliki nesporazum i neshvatljiva gesta izvršne vlasti, koja bi u slučaju njezine realizacije nanijela golemu štetu ne samo cjelovitosti prostora u kojem je arhitektonsko djelo nastalo, već javnom interesu i arhitektonskoj struci općenito - tvrde, među ostalim, predsjednik Komore i UHA-e.

- Zato Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata traže da Ministarstvo kulture na najvišem nivou ponovno razmotri najavljene aktivnosti SEnD stoji u otvorenom pismu ministrici.

Sandi VIDULIĆ

60 cm više od dopuštenog

U uporabnoj dozvoli izdanoj 7. svibnja 2007., na dan sv. Duje, kad je bila svečano otvorena Riva, piše da nije dovršena montaža opreme štekata i izvršeno ispitivanje funkcionalnosti konstrukcije i podiznih elektroormara, te da je nedostatke potrebno ukloniti do 1. lipnja.

Možemo sumnjati da su nedostaci uklonjeni s obzirom na brojne kasnije kvarove nosača tendi. No, od studija 3LHD nismo dobili komentar na mail u kojem smo zatražili da komentiraju tvrdnju Uzelca o uporabnoj dozvoli, kao i tvrdnju Ante Tukića o odstupanju od glavnog projekta.

Naime, Ante Tukić iz Društva prijatelja kulturne baštine potvrdio nam je kako je Društvo angažiralo geodeta koji je izvršio mjerenje na temelju kojeg je utvrđeno da su “višala” viša 60 centimetara u odnosu na glavni projekt. To je prijavljeno građevnoj inspekciji, ali ona se već pet godina nije očitovala.

Troškovi

Dogradonačelnik Jure Šundov o eventualnim troškovima uklanjanja “vješala” s Rive nije nam još ništa mogao reći jer, kako nam je kazao, još nije održan sastanak s projektantima.

Također, pitanje autorskog ugovora s bivšom gradskom vlasti 3LHD-a već je riješeno zakonom, prema kojem se bez njihove suglasnosti ne mogu provoditi nikakve izmjene.

Naslovnica Split
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last