Dalmacija Split

hzzo promijenio pravila POSLOVANJA, PA SE TAKO DODATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE AUTOMATSKI PRODUŽUJE 12 MJESECI

LUD ZBUNJENOG Dopunsko osiguranje nemoguće raskinuti!?

hzzo promijenio pravila POSLOVANJA, PA SE TAKO DODATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE AUTOMATSKI PRODUŽUJE 12 MJESECI

Promjenom uvjeta  poslovanja HZZO je definitivno zbunio korisnike jer građani nisu na adekvatan način obaviješteni o novim pravilima. Osim toga, na novim policama piše datum početka osiguranja, ali ne i do kada ono traje. To sve ljude jako zbunjuj

Da je s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje praktički nemoguće na brzinu raskinuti ugovor o dopunskom zdravstvenom, svjedoči slučaj Splićanke D.B. koja se izrevoltirana obratila našoj redakciji.

Polica dopunskog, ugovorena na godinu dana, prestala joj je vrijediti 5. ožujka i ona je nije imala namjeru obnavljati. U splitski područni ured otišla je podmiriti neplaćene obroke premije, no tamo ju je dočekalo jedno prilično neugodno iznenađenje. Doznala je, naime, kako se ugovor ne raskida automatizmom, odnosno prestankom plaćanja, te da će premiju HZZO-u morati plaćati još tri mjeseca duže!

 - Kako sam doznala od službenice na šalteru, 90 dana je takozvani otkazni rok za raskid ugovora, o čemu ja, a vjerujem i brojni drugi korisnici, pojma nisam imala. O tomu me nitko nije obavijestio prigodom sklapanja ugovora.

Sada, dakle, trebam platiti 400 kuna više nego što sam planirala jer moja je mjesečna premija iznosila 130 kuna.

Nije mi jasno kako HZZO može išta uvjetovati jer je riječ o dobrovoljnom osiguranju; u taj ugovorni odnos bismo morali ući i izići kad mi to hoćemo, drži sugrađanka D.B. čiji su točni podaci poznati redakciji.

U splitskom Savjetovalištu za zaštitu potrošača zatrpani su u posljednje vrijeme pritužbama koje se tiču upravo ugovaranja dopunskog osiguranja.

Voditeljica Savjetovališta Nela Kovačević kaže kako su problemi počeli još prije dvije i pol godine kad je HZZO promijenio uvjete poslovanje prema kojima je bilo dovoljno da istekom godine dana osiguranja korisnik prestane plaćati premije i ugovor se automatski raskidao.

Od listopada 2009. godine pravila su se promijenila; dopunsko zdravstveno vrijedi godinu dana, ali ako ga pisano ne raskinete najmanje 60 dana prije isteka te godine, automatski se produljuje za idućih dvanaest mjeseci.

- Promjenom uvjeta poslovanja HZZO je definitivno zbunio korisnike. Oni, naime, nisu na adekvatan način obaviješteni o novim pravilima. Primjera radi, prije su ljudima dolazile mjesečne uplatnice, što više nije slučaj.

Osim toga, na novim policama piše datum početka osiguranja, ali ne i do kada ono traje. To sve ljude jako zbunjuje jer ne znaju kad prestaju njihove obveze, govori voditeljica splitskog Savjetovališta za potrošače.

Ono što stvara najveću pomutnju jest, dodaje ona, činjenica da treba razlikovati policu od samog ugovora. Naime, ako korisnik prestane plaćati premiju, ukida mu se dopunsko osiguranje, no time ne prestaju i njegove ugovorne obveze prema HZZO-u.

Za neplaćene rate vrlo brzo će mu stići opomena, a zatim i ovrha iako uslugu dopunskog osiguranja uopće nije koristio. Pitanje je, kaže Nela Kovačević, jesu li uopće takvi uvjeti poslovanja u skladu sa zakonom.


Linda Perić

HZZO: Sve piše na poleđini ponude za sklapanje ugovora

O uvjetima raskida ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju, svaki je osiguranik obaviješten kroz opće uvjete tiskane na poleđini ponude za sklapanje ugovora, odnosno police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Na taj bi način osiguranik trebao biti s njima upoznat i prije nego što potpiše ponudu, poručuju iz HZZO-a, te potvrđuju kako, u slučaju da osigurana osoba želi raskinuti ugovor o dopunskom osiguranju, mora o tome pisano obavijestiti HZZO, uz otkazni rok od tri mjeseca, no u tom roku će morati plaćati i premiju. Ako, pak, stranka ne želi da se obnovljiva polica produlji na novo (iduće) razdoblje od jedne godine, dužna je pisanim putem 60 dana prije isteka ugovornog razdoblja obavijestiti HZZO da ne želi produljenje ugovora.

Naslovnica Split