Dalmacija Split

ZLATKO UZELAC, POMOĆNIK MINISTRICE KULTURE, ISTIČE KAKO SE PRIPREMA PROJEKT ZA UKLANJANJE SPORNIH NADSTREŠNICA

NAPOKON JE KRENULO Uskoro padaju ‘višala’, Palači nova rasvjeta

ZLATKO UZELAC, POMOĆNIK MINISTRICE KULTURE, ISTIČE KAKO SE PRIPREMA PROJEKT ZA UKLANJANJE SPORNIH NADSTREŠNICA

Napokon je počelo! Nakon što je Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture Andree Zlatar Violić, prije deset dana u Slobodnoj Dalmaciji najavio skidanje “vješala” sa splitske Rive, u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture počelo je vrednovanje postojećeg stanja. Odmah nakon toga izradit će se projekt uklanjanja spornih nadstrešnica.

No, što je još važnije, riješit će se i problem osvjetljenja pročelja Dioklecijanove palače jer sadašnja iluminacija uopće nije odgovarajuća. Danas su na isti način osvijetljeni ulica, kafići i povijesno splitsko zdanje koje je pod zaštitom UNESCO-a od 1979. godine.

“Ministarstvo ništa neće napraviti ni napamet ni nabrzinu. Prije svega treba riješiti problem osvjetljenja Dioklecijanove palače, a onda i Rive. Jasno je da osvjetljenje pročelja treba izdvojiti od rasvjete javnih površina. Ne može se dopustiti da na vrhu nadstrešnica za kafiće stoje reflektori koji jednako osvjetljavaju sve, i pročelje i ulicu. Palača traži specifičnu iluminaciju,” ističe Uzelac.

Nema sumnje, dodaje, da nadstrešnice za kafiće bitno narušavaju južno pročelje Dioklecijanove palače, pa sadašnje rješenje izrazito nagrđuje možda najvažniju spomeničku baštinu koju imamo u Hrvatskoj.

Na projektu rade stručnjaci raznih struka, a prije svega arhitekti i konzervatori. Sve se odvija u suradnji Ministarstva kulture s Gradom Splitom i drugim mjerodavnim stručnim službama, a radnu skupinu koordinira Radoslav Bužančić, pročelnik splitskog Konzervatorskog odjela.

“Pročelje se mora osvijetliti s dužnom pažnjom te dostojno prezentirati. Postojeći nosači “vješala” će se demontirati, a grad Split može ih postaviti negdje drugdje i ponovno ih iskoristiti“, kategoričan je Zlatko Uzelac.

Nakon što se utvrdi postojeće stanje, analiza bi trebala pokazati koji su sve elementi sporni, odnosno gdje su točke koje nagrđuju izgled i pogled na Dioklecijanovu palaču. Nakon toga, ostaje samo pljunuti u šake i prionuti “fizičkom” dijelu posla.

Marijana Šešo

Naslovnica Split
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last