Dalmacija Split

najava zlatka uzelca, pomoćnika ministrice kulture, da će nosači tenda biti uklonjeni s rive, u splitu je uglavnom dobro dočekana

Šundov: Ako su Vlada i građani protiv ‘vješala’, skidamo ih

najava zlatka uzelca, pomoćnika ministrice kulture, da će nosači tenda biti uklonjeni s rive, u splitu je uglavnom dobro dočekana

Od 2009. do kraja 2011.  na održavanje tenda i ormarića na Rivi potrošeno je 857.000 kuna. Grad u razdoblju od 2012. do konca 2014. planira utrošiti čak 600.000 kuna, od čega zarada ide privatnim tvrtkama

Izjave pomoćnika ministrice kulture Zlatka Uzelca da će se uklanjati “vješala“ na Rivi jer narušavaju pročelje Palače, ali i upozorenje da bi, zbog opsega gradnje na usjeku pruge i bedemu Contarini, Dioklecijanova palača mogla ispasti s popisa svjetske baštine, uzbunile su duhove u Splitu.

Kronično nezadovoljstvo

Nezadovoljsto urbanom opremom Rive kronično je, ali ništa se po tom pitanju nije napravilo, osim što se vlasnicima ugostiteljskih objekata pušta da pomalo dovode svoje štekate i žardinijere. No, nosači tenda, popularna “višala“, trebali su biti uklonjeni još u doba gradonačelnika Ivana Kureta, prema zaključku Radne grupe za Rivu iz ožujka 2008. godine.

- Pozdravljam izjavu pomoćnika Uzelca. Mi u Društvu prijatelja kulturne baštine otpočetka smo smatrali da su takvi nosači tenda sramotni za Rivu i baštinski ambijent. Radna grupa za Rivu, koju je osnovao gradonačelnik Kuret, prihvatila je uglavnom stavove Društva o potrebi izmjene urbane opreme na Rivi, ali ništa nije učinjeno. Kao vijećnik tražio sam od dogradonačelnika Jure Šundova očitovanje o tome kada će se provesti u djelo Zaključci Radne skupine, ali osim uvjeravanja da će se o tome raspravljati, ništa se također nije dogodilo - napominje Nikola Grabić, koji je bio na čelu Radne skupine za Rivu.

Prema riječima dogradonačelnika Šundova, o ideji da se “višala” maknu s glavne splitske šetnice doznali su tek iz medija.

- Gospodin Uzelac nije kontaktirao ni s kim u gradskoj upravi o ovoj temi, no mi ćemo pozdraviti svaku inicijativu nove Vlade koja predstavlja i stav naših građana. Ako Ministarstvo pokrene proceduru da se nosači s Rive uklone, onda ćemo sjesti za stol. To je široka tema, od toga da je novi izgled Rive ipak autorsko djelo zagrebačkih arhitekata iz “3LHD-a” do toga tko će financirati demontažu “vješala”, odnosno tko će financirati nove, zamjenske nosače i tende - ustvrdio je Šundov.

Što se tiče Uzelčeve izjave kako bi gradnja u bedemu Contarini mogla dovesti do toga da se splitska povijesna jezga izbriše s popisa zaštićene svjetske kulturne baštine UNESCO-a, Šundov nije želio ništa komentirati.

- Nemam dovoljno informacija o tome, raspitat ćemo se i pratiti situaciju te nakon toga zauzeti stav - zaključio je splitski dogradonačelnik.

Premda uklanjanje nosača tenda možda neće biti jeftino, nije jeftino ni njihovo održavanje. Od 2009. do kraja 2011. na održavanje tenda i ormarića na Rivi potrošeno je 857.000 kuna! U proračunu za 2012. može se vidjeti kako Grad u stavci “Održavanje tenda i ormarića na Rivi“ planira u razdoblju od 2012. do konca 2014. utrošiti čak 600.000 kuna, od čega zarada ide privatnim tvrtkama!

Inga Tomić-Koludrović
bila je također u Radnoj skupini za Rivu, ali prije toga bila je konzultantica Ocjenjivačkog suda koji je izabrao 3LHD-ovo idejno rješenje. No, nakon dovršetka radova bila je jedna od prvih koji su upozorili da ono što je izvedeno ne odgovara onome što je nagrađeno.

Lista Velog Mista

- Slažem se s odlukom Ministarstva da se uklone nosači tenda jer to je najsporniji dio Projekta Rive. Oni ni oblikom ni materijalom nisu u idejnom rješenju bili tako zamišljeni. A izvedeni su na ovaj neprimjereni način da bi neki pojedinci iz Liste Velog Mista s tehnologijom koju imaju mogli ostvariti profit - napominje sociologinja Tomić-Koludrović.

Do Saše Begovića iz 3LHD-a nismo došli jer se nije javio na ostavljenu govornu poruku. No, zato smo upitali za komentar arhitekta Nikolu Radeljkovića iz “Numena”, koji nam je kazao da u slučaju rive 3LHD imaju autorstvo nad cijelom koncepcijom, dok “Numen” ima autorstvo nad urbanom opremom.

- Ne želim komentirati izjavu pomoćnika ministrice. Istina je da nosači tenda nisu izvedeni prema idejnom rješenju, ali odstupanja uvijek postoje. Ovdje su ona bila uvjetovana time što smo se na splitske tvrtke oslonili radi brzine roka. Takve cijevi nastale su zbog radikalno kratkog politički uvjetovanog roka otvaranja Rive do Sv. Duje, nije stvar bila u nečijoj zaradi. Nitko nije na Rivi zaradio. Ovo nisu samo nosači tenda, već su u njima elekroinstalacije, rasvjeta i sustav upravljanja  - tvrdi Radeljković.

Podsjetimo da je Silvano Bralić, ondašnji vlasnik “Adriacinka” i vijećnik Liste Velog Mista, za “Slobodnu“ 2007. godine rekao:

- Činjenica jest da su inženjeri “Adriacinka” svojim savjetima pomagali projektantima iz Zagreba jer ono što su oni “nacrtali” bilo je potpuno neizvedivo kad su u pitanju nosači tenda. Kazao tako je tada Bralić, dok je Radeljković napominjao kako je “Adriacink” radio čitavu čeličnu konstrukciju, a “Brodosplit“ završne radove. Saša Begović rekao je tada kako se “na čelik išlo jer je titan bio preskup“.

Sandi VIDULIĆ
leo kovačić

O bedemu Contarini muk

Kako stvari stoje s gradnjom u bedemu Contarini nešto je teže doznati jer se svi akteri u ovom trenutku odlučuju za opciju “silenzio stampa“. Pročelnik konzervatora Radoslav Bužančić tvrdi kako još nije trenutak da se otkriju karte jer se nakon godinu i osam mjeseci nalaze pri nekom rješenju s investitorima.

No, kad ga se podrobnije upita, ispada kako rješenje nije još na vidiku. Nije htio komentirati ni prigovore investitora da bi izmjene projekta mogle dovesti do potrebe da zatraže novu lokacijsku dozvolu. A nju su jedva dobili jer su im stanari susjedne zgrade već jednom rušili lokacijsku.

- Naše ministarstvo bav se i davanjem posebnih uvjeta, a drugo ministarstvo se bavi procedurom druge vrste, tako da to ne bih htio komentirati. Naše je da ambijent jezgre sačuvamo primjeren - tvrdi Bužančić, koji se ne boji da bi Split mogao ostati bez UNESCO-ove zaštite.

Ni jedan od investitora, Zvonko Kotarac, nije bio rječitiji. - Pripremamo odgovor koji će biti pravne prirode, zasad ne bih išao u novine jer nam je projekt previše važan. Izići ćemo javno s informacijama kad bude pravi trenutak - odgovorio je diplomatski Kotarac.

Naslovnica Split
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last