Dalmacija Split

KULTURNA ‘METLA’

MISIJA Pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac: Hitno skidamo 'vješala' s Rive!

KULTURNA ‘METLA’

Nema sumnje  da nadstrešnice za kafiće bitno narušavaju južno pročelje Dioklecijanove palače. ‘Vješala’ zapravo izrazito nagrđuju možda najvažniju spomeničku baštinu u Hrvatskoj

Koji su planovi Ministarstva kulture za dalmatinsko područje, upitali smo pomoćnika ministrice Zlatka Uzelca, koji je došao u Split kako bi s predstavnicima grada, struke i aktivista dogovorio suradnju.

Salona je prioritetni projekt novog saziva Ministarstva kulture u kategoriji baštine. U Saloni i povodom nje nastala je zaštita kulturne baštine u Hrvatskoj. Od skandala s brzom cestom kroz Salonu do danas ništa se bitno nije promjenilo.

Dapače, neka istraživanja još od tada nisu objavljena. Malo se toga pomaklo od don Frane Bulića. Salona je možda najteži problem kulturne baštine u Hrvatskoj, ali baš zato i najveći izazov. Cilj je da se istraživanja usmjeravaju tako da se ostatke Salone uredi i integrira kao dio središta grada Solina.

Na koji način?

  - Kao njegov arheološki park, odnosno kao centralni park velike konurbacije od Trogira do Omiša i kao prvi hrvatski nacionalni arheološki park. Jedan je od ciljeva dovesti Salonu na listu UNESCO-a, odnosno, kad se uredi taj prostor, povezati ga s Dioklecijanovom palačom i akvaduktom u jednu cjelinu kao dio svjetske baštine.

Hoće li Vijeće raspravljati i o zaštiti Marjana, kako je zatražila Inicijativa za Marjan?

 - Marjan neće biti tema Vijeća, već će se on zaštititi na drugi način od uzurpacije. Marjan je zaštićen kao park-šuma. Zaštita prirode koja je dosad bila pod Ministarstvom kulture prešla je u Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Međutim, već su se dvije ministrice sastale, pokrenuli smo temu parkovske arhitekture. Marjan će biti test takve suradnje, pilot-projekt kojim se štiti ne samo priroda, već hortikultura i parkovska arhitektura, u smislu u kojem je Maksimir zaštićen.

Proizvod suradnje dvaju ministarstava, u koju će biti uključen i nevladin sektor koji ste spomenuli, bit će neki pravni akt kao najoptimalnija zaštita Marjana ne samo kao dijela prirode, već i kao kulturnog fenomena. Jer Marjan nije obični park, nego nacionalni simbol i kulturno dobro.

Kakva je situacija u povijesnoj jezgri Splita?

Dvije teme u splitskoj jezgri trenutačno treba hitno riješiti – bedem Contarini i „vješala“ na Rivi.

Što će biti s „višalima“?

Nema sumnje da nadstrešnice za kafiće bitno narušavaju južno pročelje Dioklecijanove palače i ovo će ministarstvo učiniti sve što je moguće da se to što prije ukloni. Jer to izrazito nagrđuje možda najvažniju spomeničku baštinu koju imamo u Hrvatskoj.

A i druge intervencije u smislu rehabilitacije baštine ispod tehnobetona doći će na dnevni red.

Što je s planiranom opsežnom gradnjom u bedemu Contarini i nad usjekom pruge, području koje spada pod UNESCO-ovu zaštitu?

 - U ovom trenu prijeti opasnost da se zbog projekta na bastionu Contarini zaštita Palače stavi na dnevni red skupštine UNESCO-a. U tom slučaju je vrlo ozbiljna opasnost da Split prođe kao što je prošao Dresden, jer je novi „vjetar“ u UNESCO-u da se skidaju zaštite s onih područja gdje se događaju intervencije koje narušavaju ambijent. Budući da se gradnja stambenog objekta uz bivšu prugu gdje je bio bedem Contarini smatra velikim zahvatom u neposrednoj blizini, kako rekoh, prijeti opasnost da se splitski slučaj stavi na dnevni red. Ali mi se nadamo da se to ipak neće dogoditi.

Je li se u tom smislu što poduzelo?

Budući da u dozvoli stoji da je potrebna trajna suradnja s konzervatorima, splitski konzervatori surađivali su s projektantom i došlo je do promjene na pročelju. Jednim je dijelom usvojeno što je traženo od konzervatora, stakleni su krovovi uklonjeni i zamijenjeni kupom, ali na drugi važan zahtjev konzervatora projektant i investitor ne žele pristati.

A to je?

Da se smanji masa krovišta. Tu dolazi do prijepora i ako suradnja ne bude išla kao do sada, neće biti izdana dozvola. Investitori se boje, ako pristanu, da će im doći u pitanje lokacijska dozvola. Imali smo sastanak u Ministarstvu prostornog uređenja i građenja, koje je reklo da se radi o dvjema potpuno odvojenim temama, jedna je zaštita i suradnja, a druga lokacijska dozvola.

Radi se i o uvođenju prometa u povijesnu jezgru, ujedno i pješačku zonu?

 - To je šire pitanje. Po GUP-u nije moguće staviti garažu na to mjesto. Žalba stoji u Ministarstvu prostornog uređenja, nadamo se da će biti riješena.

Antička luka Salona

Hoće li se prezentirati antička luka Salone?

Nju treba tek istražiti pa ćemo onda vidjeti, a ne da se prvo kaže da će biti marina pa da se ide kopati i da se uništi ono što se nađe. Tu luku, kad se istraži, treba rehabilitirati i grad Solin treba izaći na more, to je sigurno. Kolodvor koji je ilegalno napravljen usred Salone treba maknuti otamo i to ćemo tražiti od Ministarstva prometa da bude jedan od prioriteta.

Betonski Krist u Trogiru nema dozvolu

Kako će se Ministarstvo kulture postaviti prema betonskoj replici Krista ispred trogirske Katedrale, koja je izazvala skandal u javnosti?

 - Osnovano je novo Hrvatsko vijeće za kulturna dobra. Predsjednik je Marijan Bradanović, članovi su Pavuša Vežić iz Zadra, Ivan Matejčić iz Poreča, Joško Belamarić iz Splita i Vlatko Karač iz Vukovara, ostali su predstavnici institucija. Taj sastav na prvoj sjednici imao je uvodnu raspravu o Trogiru, a nastavit će se na idućoj sjednici tako što će biti pozvani na Vijeće da izlože svoje stavove, od župnika i onih koji su postavili skulpturu, do onih koji su protiv, na čelu s Gradom Trogirom koji je službeno zatražio da se skulptura ukloni. Vijeće je najpozvanije da donese preporuku treba li skulptura biti uklonjena ili ostati. To će učiniti nakon što se provede najšira rasprava. Skulptura nema izravnu dozvolu konzervatora. Postoji mišljenje konzervatorskog odjela kojim se slažu da se to postavi, ali i da se postigne konsenzus, odnosno suglasnost građana i Grada o tom pitanju, a taj drugi dio nije se dogodio.

Nova koordinacija

Za Salonu se osniva koordinacijsko tijelo kojemu ću biti voditelj, tajnik će biti pročelnik Konzervatorskog odjela u Trogiru Miro Katić, u tijelu su Jasna Jeličić Radonić s Filozofskog fakulteta koja je do sada pronijela najviše novosti oko izgradnje Salone, Zrinka Buljević, ravnateljica Arheološkog muzeja u Splitu, Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu, Joško Belamarić, ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti u Splitu, i Dražen Pejković, voditelj Javne ustanove Zavoda za prostorno uređenje Grada Splita.


                                                                                                         SANDI VIDULIĆ

Naslovnica Split
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last