Dalmacija Split

bolje prikosutra

U MORU 750 MILIJUNA EURA Nautički san u Lori: kruzeri, jahte, hoteli...

bolje prikosutra

Arhitekti  Neno Mikulandra i Nikola Bašić zamislili su projekt koji bi ponudili investitorima, a sadržavao bi 850 vezova, poslovne sadržaje, kupališta... Turska ‘Dogus grupa’ upoznata je s idejom, a dalmatinski HUP nada se potpori premijera i šefa

Dalmatinski ogranak Hrvatske udruge poslodavaca predstavio je jučer u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije idejni projekt nautičkog grada pod nazivom “Splitorina”.

Kako je zamišljeno, u režiji uglednih domaćih arhitekata, Zadranina Nikole Bašića i Splićanina Nene Mikulandre, nautički grad obuhvatio bi obalu i akvatorij uvale Poljud, od lučice Spinut sve do punte vojne luke Lora.

Svega blaga obilje

Projekt vrijedan 750 milijuna eura predviđa novih 850 vezova, uključujući marinu za plovila do 15 metara i megajahte, novu komunalnu lučicu, “home port” za kruzere, zatim poslovne i hotelske sadržaje, šetnice, kupalište i druge javne sadržaje.

Površina akvatorija marine bila bi 60 hektara, nove obale 22 hektara, pet kilometara nove šetnice, uz nisku lučku nadgradnju od 300 tisuća metara četvornih i visoku nadgradnju od 100 tisuća metara četvornih.

Srce cijele ideje je ulazak nautičkog turizma u prostor vojne luke Lore koji gleda prema Marjanu, a da pritom glavnina te pomorske baze, konkretno, velika luka s brodovima i drugim vojnim sadržajima, i nadalje ostaje u vlasništvu Oružanih snaga.

 - Jako me ljuti kad vidim koliko Zadar i Šibenik grabe naprijed u izgradnji novih marina i privlačenju kapitala. Da ne spominjem marinu “Porto Montenegro” u Tivtu u susjednoj Crnoj Gori, koja privlači veliki broj brodova. Split cijelo to vrijeme tapka u mjestu, kaže nam arhitekt Mikulandra.

U vlasništvu države

 - Lora je od strategijskog značenja za budući razvoj grada. Ono što je iznimno jest vlasnički status lokacije Lore koja je u cijelosti u vlasništvu države.

Osim toga, neće biti problem ni pronaći investitore. Konkretno, turska “Dogus grupa” je već upoznata s idejom. Međutim, bez prostornog definiranja marine u prostornim planovima Grada i Županije nema ni govora o ulasku kapitala, niti o inozemnom predstavljanju projekta, upozorio je Mikulandra.

Višegodišnji “spiritus movens” ideje nove nautičke marine u Splitu, Hrvoje Marušić, čelnik dalmatinskog HUP-a, kaže kako je ovaj idejni projekt (naglasio je) -  “konkretan test novoj Vladi”.

 - Pametnije je dati podršku novim razvojnim projektima i investicijama nego povećavati PDV. Projekt ćemo prezentirati Vladi i predsjedniku Ivi Josipoviću. Riječ je o neiskorištenom dijelu Lore, gdje nema vojnih sadržaja. Nema prodaje prostora, nego koncesija. Uvjereni smo u podršku Ministarstva obrane, kazao je Marušić.

Na prezentaciji su, među mnogima, bili i Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan, Jure Šundov, splitski dogradonačelnik, Zoran Jeramaz, predsjednik gradonačelnikova Savjeta za urbanizam, te Niko Mrčić, ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno uređenje.

 - Da bi projekt nautičkog grada u Poljudu, kao mjesto međunarodnog javnog prometa, ušao u prostorne planove Županije, prvi korak su prethodne načelne suglasnosti Grada, Županije i MORH-a, pojasnio je Mrčić.

                                                                                                        denis krnić

Kerum, Milanović i Josipović

Kako je rečeno na prezentaciji, u iduća tri mjeseca ideja nautičkog grada “Splitorina” bila bi predstavljena u Banovini, zatim Vladi, te u Uredu predsjednika RH. Ako se dobije načelna suglasnost Grada, Županije i MORH-a, prostor nautičkog grada unio bi se u prostorne planove Županije. Hoće li se priča doista tako razvijati, uz podršku vojnih struktura, tek ćemo vidjeti.


Šundov: Podržavam viziju

Osobno i načelno podržavam viziju. Vojna retorika o tajnosti Lore danas više nije aktualna. Koliko se može vidjeti, MORH ne planira toliki broj brodova da bi vojsci trebala cijela Lora. S druge strane, naši se ljudi dive jahtama i marinama u Cannesu. No, kada budemo taj recept htjeli primijeniti u Splitu, javit će se protivnici. Ukratko, u projekt treba ući oprezno, kazao je Šundov.

Naslovnica Split
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last