Dalmacija Split

u izolir bandi...

JADROPLOV I ZAVODI TUŽE GRAD SPLIT ‘Blokirala nas Zapadna obala’

u izolir bandi...

U Jadroplovu, HZZO-u i HZMO-u   tvrde da će tražiti sudsku zaštitu jer će njihovim prostorima biti otežan pristup bolesnim i invalidnim osobama koje su česti korisnici usluga obaju zavoda

Tvrtka Jadroplov, te splitski područni uredi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) tužit će Grad Split zbog radova na zapadnoj obali Gradske luke, zbog kojih su ostali bez kolnog prilaza u dvorište zajedničke poslovne zgrade.

Hitno postupanje

Tri suvlasnika objekta na adresi Obala kneza Branimira 14, 15 i 16 poslala su Gradu Splitu, točnije Uredu gradonačelnika Željka Keruma, još prije dva mjeseca dopis s naznakom “hitno postupanje”, kako bi se iznašlo rješenje spomenutog problema i prekinulo postavljanje šetnice.

Predstavnici HZZO-a, HZMO-a i Jadroplova bili su potom i na razgovoru u Banovini, no u Gradu ne odstupaju od projekta, zbog čega će se, po svemu sudeći, ići u parnični postupak.

 - Sva tri suvlasnika zatečena su planiranim potpunim zatvaranjem ulice koja spaja Dražanac s Obalom kneza Branimira, jer se time u cijelosti mijenja dosadašnji prometni režim vezan uz korištenje zgrade.

Zabrinuti su, osim toga, i postavljanjem rubnika i kamenih ploča s južne strane zgrade, čime je onemogućen kolni pristup u dvorište zgrade u kojoj su službe HZMO-a, HZZO-a, te Jadroplova, objašnjavaju nam iz Odjela za odnose s javnošću HZMO-a.

Planirano zatvaranje

U tom Zavodu tvrde da će se planirano zatvaranje uvelike odraziti na redovno obavljanje poslovnih procesa koji iziskuju svakodnevnu dostavu velikog broja spisa dostavnim vozilom.

Time će, kažu dalje, biti onemogućen i pristup eventualnim hitnim intervencijama, što predstavlja izravnu opasnost za živote ljudi i imovinu. Treba napomenuti i kako je nedostatkom adekvatnog prilaza definitivno otežan pristup bolesnim i invalidnim osobama koje su česti korisnici usluga obaju zavoda, navode u Mirovinskom.

U istom dopisu potvrđeno nam je da su se HZZO, HZMO i Jadroplov usuglasili oko poduzimanja zajedničke pravne zaštite jer su u svim dosadašnjim usmenim kontaktima s ovlaštenim predstavnicima investitora naišli na nerazumijevanje, te na činjenicu da predstavnici Grada Splita ne odstupaju od predviđenog rješenja.

Napomenimo samo kako su HZZO, HZMO, te Jadroplov kao investitori i korisnici zgrade na spomenutoj lokaciji postali još 1961. godine.

Otad pa sve do početka izgradnje zapadne obale Gradske luke, bio im je omogućen kolni pristup s južne strane, i to na dva mjesta pred glavnim ulazima u zgradu, a sve za potrebe nesmetanog obavljanja djelatnosti socijalnog osiguranja.

Zabrinutost trojice suvlasnika uvećala se nakon što su, neslužbeno doznajemo, u kontaktima s predstavnicima izvođača radova na Zapadnoj obali upozoreni i na postavljanje zelenog zaštitnog pojasa umjesto kolničkog prilaza.

                                                                 linda perić / duje klarić / cropix

‘Ne sićan se kad san se naspava’

- Ajde, neka bude gotovo do Svetog Duje, preživit ćemo... Samo da se radovi ne otegnu još i ovo lito jer ko će po vrućini izdržat sa zatvorenim prozorima... Doma ih ne otvaramo prije navečer, jer bi kuća bila puna prašine - govori nam Darko Radelja koji živi na adresi Branimirova 1, a radi samo par metara dalje, u tvrtci za prodaju nekretnina tako da “od prašine ni na poslu ne može pobić...”. Velik problem, dodaje, predstavlja i pronalaženje mjesta za parkiranje.

Na pitanje kako stanari okolnih kuća “trpe” tešku mehanizaciju ispod svojih prozora, Darko odgovara da “se sve da izdržat ako će to posli lipo izgledat i bit za nekakvu dobrobit grada”. - Koliko ćemo od toga mi građani imat stvarne koristi, vidit ćemo. U svakom slučaju, odužilo se tako da se ne sićan neradne subote da san se pošteno naspava. Mlad sam, izdržat ću - kaže Radelja.

Bit će gotovo do Sudamje

Za našeg posjeta gradilištu strojevi su radili punom parom. U more su, kažu nam voditelji gradilišta, prije nekoliko dana položeni konstrukcijski blokovi koji će se povezati betonom. Iako je bilo zastoja u radovima, završetak se planira početkom svibnja, a sigurno pred blagdan svetog Dujma. Podsjetimo kako će se obala od Matejuške do uvale Baluni proširiti u moru za 25 metara, a Grad će dobiti 520 metara nove rive.

‘Imaju prilaz sa sjevera i zapada’

Stručne službe Grada održale su nekoliko sastanaka s predstavnicima triju korisnika poslovne zgrade i utvrđeno je da su poštovani svi uvjeti koji su i do sada vrijedili u pogledu pristupa “Socijalnom”, a po važećoj prostornoplanskoj dokumentaciji po kojoj je ta zgrada i izgrađena, kaže Branka Mimica, savjetnica gradonačelnika za urbanizam.

Iz Banovine objašnjavaju kako je, prema lokacijskim uvjetima za izgradnju administrativne zgrade poduzeća Pomorske privrede (tada se objekt tako zvao, op.a.), utvrđeno da je “u obalnom dijelu ovog objekta potrebno predvidjeti uzdužnu pješačku stazu u natkritom trijemu s odgovarajućim prolazima i komunikacijama u centralno dvorište”, te “uz objekt, a u međuprostoru između njega i postojeće zgrade Komande JRM-a predvidjeti prilaz za vozila te pješački spoj između Obale JNA i Ulice Duška Mrduljaša s odgovarajućom površinom za parkiranje”...

 - Ovom je objektu i sada omogućen kolni pristup sa zapadne strane, a Grad tu planira osigurati mjesta za invalide. Moguć mu je, osim toga, i pristup sa sjeverne strane unutarnjom kolnom prometnicom.

Dakle, zgradi se može kolno pristupiti s dvije strane - sjeverne i zapadne. S južne strane je omogućen pješački pristup. Napominjemo da unutarnje dvorište spomenutog objekta nikada nije bilo parkiralište, nego zeleni atrij, što je vidljivo i iz lokacijske i građevinske dozvole, ističe Mimica i dodaje kako je u okviru projekta zapadne obale predviđena mogućnost komunikacije osoba s invaliditetom SEnD u svim smjerovima, i to na 24 rampe.

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last