Dalmacija Split

resorni ministar u pismu splićanima

ODGOVOR S MARKOVA TRGA Vrdoljak i Prva voda: Ni GUP ne da graditi

resorni ministar u pismu splićanima

‘Na temelju odredbi urbanih pravila GUP-a, na predmetnoj lokaciji (Prva voda, op. a.) nije moguća izgradnja novih ugostiteljskih objekata’, zaključuje ministar Ivan Vrdoljak

Gradnja na Prvoj vodi nije moguća prema GUP-u! Tvrdi to novi ministar prostornog uređenja i građenja Ivan Vrdoljak u odgovoru poslanom Društvu “Marjan”, koji je proslijeđen i Gradu Splitu.

U dopisu ministar tvrdi da nije bilo suprotnih stavova između Uprave za inspekcijske poslove i Uprave za prostorno uređenje o tome može li se graditi na Prvoj vodi.

− Naime, iz obavijesti Uprave za inspekcijske poslove ovog ministarstva nedvojbeno proizlazi da obveza donošenja Prostornog plana područja posebnih obilježja za Park-šumu Marjan, u smislu odredbe čl. 60 Zakona o prostornom uređenju i gradnji, nije prepreka da se sukladno GUP-u provode postupci izdavanja akata kojima se odobrava građenje − tvrdi ministar Vrdoljak.

Ali, odmah potom dodaje rečenicu koja se nipošto neće svidjeti gradonačelniku Željku Kerumu i Nevenki Bečić, predsjednici Gradskog vijeća, koji žele uvjeriti javnost da je parcela Fani Horvat, Kerumove nevjenčane supruge, građevinska po GUP-u.

Pod hipotekom

− U ovom slučaju, slijedom navedenog i na temelju odredbi urbanih pravila GUP-a, na predmetnoj lokaciji nije moguća izgradnja novih ugostiteljskih građevina − zaključuje ministar Ivan Vrdoljak.

Drugim riječima, zemljište tvrtke “Latebra”, koje je Horvat kupila 2008. za 1,2 milijuna eura, a u ožujku 2011. godine stavila pod hipoteku kod Erste banke za 1.042.000 eura (zajedno s Kerumovim parcelama u Rogoznici) − negrađevinski je teren.

No, Fani je dobro prošla jer je kredit podignut radi njezine druge tvrtke “Rapsodija”, koja je kupila parcelu na Bačvicama poznatu kao perivoj Kaliterna. A banka je pod hipoteku uzela parcelu na kojoj će, izgleda, umjesto restorana ostati borovi, što je dobra vijest za Društvo “Marjan”.

− Ministrovo očitovanje na tragu je našeg nedavnog priopćenja kojim smo demantirali tvrdnje gradonačelnika i predsjednice Gradskog vijeća da su “Latebrine“ parcele po GUP-u građevinsko zemljište.

Ujedno, ovo je sramota za splitsku struku i stručne službe koje godinama provode manipulaciju prostornim planovima na štetu Marjana, ali i za gradske čelnike, da ono što mi govorimo već godinu dana sada treba kao potvrda naših stavova doći iz Zagreba − smatra Srđan Marinić, tajnik Društva “Marjan”.

                                                                               sandi vidulić i leo kovačić

Pročelnica Vuković: Još čekam službeno mišljenje

Pročelnica Županijskog upravnog odjela za graditeljstvo, komunalne poslove, infrastrukturu i zaštitu okoliša Marija Vuković i dalje smatra kako su postojale razlike u tumačenjima dvaju uprava nadležnog ministarstva.

− U svakom slučaju, iz ovog proizlazi da gradnja na Prvoj vodi nije moguća. Još čekam službeno mišljenje iz Ministarstva koje sam zatražila, pa ću se onda očitovati prema Gradu – kazala nam je Vuković, koja je u postupku izdavanja suglasnosti za dozvolu “Latebri“ tražila očitovanje Ministarstva o mogućnosti gradnje na Prvoj vodi i čeka ga već mjesec dana.


Kerum šuti

Iako smo Željka Keruma dva dana pokušavali dobiti da nam prokomentira tvrdnju ministra Vrdoljaka da gradnja na Prvoj vodi nije moguća ni po GUP-u, poteštat se nije javio.

Naslovnica Split