Dalmacija Split

tridesetak medicinskih djelatnika napušta derutne prostorije u krugu ‘brodosplita’

‘Škverska ambulanta’ seli se u Dječji dispanzer

tridesetak medicinskih djelatnika napušta derutne prostorije u krugu ‘brodosplita’

Medicinski djelatnici Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SD) koji rade u zgradi bivšeg Doma zdravlja „Brodosplita“, unutar splitskog škvera, za 60-ak bi se dana trebali preseliti na prvi kat Dječjeg dispanzera na Skalicama.

U „škverskoj ambulanti“, kako se već godinama naziva ova medicinska ustanova, postoje četiri tima opće medicine, četiri stomatološka tima, jedan ginekološki, laboratorij, zubna tehnika, medicina rada, fizikalna terapija i traumatologija.

Problemi sa strujom

- U toj zgradi u škveru, koja je u izuzetno derutnom stanju, radi 30-ak zaposlenika, od kojih je 10-ak zaposlenika Doma zdravlja, a njih 20-ak su koncesionari u prostorima DZ SD županije.

Adaptacija čitave zgrade je financijski vrlo zahtjevna i mi jednostavno nemamo sredstava za nju. Ta zgrada i nije u vlasništvu DZ SD županije već je u vlasništvu Grada Splita, pa je mi i ne možemo uređivati bez suglasnosti Grada - kazuje dr. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

No, nije samo neugledan prostor problem. Još veći je problem električne energije, koji nije riješen.

- Ta „naša“ ambulanta nema svoju električnu energiju, već se napaja „škverskom strujom“, odnosno strujom koju nam daje škver. Kako nije riješena elektroenergetska suglasnost, postoji mogućnost da ambulanta ostane bez struje.

Naime, po zakonu vlasnik zgrade, u ovom slučaju Grad Split mora osigurati napajanja strujom izvan škvera, što nije napravljeno. Ta investicija izgradnje nove trafostanice, izvan škvera kojom bi se napajala „naša“ ambulanta preskupa je i besmislena - kazuje dr. Petric.

Nema novca za uređenje prostorija

Kako doznajemo, Grad Split je učinio napore ne bi li ipak sagradio novu trafostanicu, no njezina izgradnja je veoma skupa. Kao druga mogućnost gledalo se napajanje „škverske ambulante“ riješiti iz trafostanice smještene na igralištu RNK „Split“, no zbog velike udaljenosti to nije provedivo.

- Najjeftinija mogućnost jest preseljenje primarnog dijela zdravstvene zaštite (opća medicina, ginekologija, stomatologija) u neposrednu blizinu škvera, odnosno u zgradu Dječjeg dispanzera. Tamo će liječnici dobiti puno komotniji prostor, s puno manjim ulaganjima, a preseljenjem neće biti ugroženi pacijenti jer je Dječiji dispanzer od škvera udaljen par minuta automobilom - kazuje dr. Petric.

Za sedam do 10 dana u zgradi Dječjeg dispanzera počinju građevinski radovi na uređenju prvoga kata, u koji će preseliti dobar dio „škverske ambulante“.

ivica marković
SNIMIO: ANTE ČIZMIĆ / CROPIX

Medicina rada ide u ‘staro rodilište’

Zatvoriti će se i medicina rada, koja je bila u škverskoj zgradi.

- Mi ćemo za svoje potrebe otvoriti prostore medicine rada u ‘starom rodilištu’, gdje je medicina rada i bila nekada, a koncesionar fizikalne terapije koji je do sada radio u škverskoj ambulanti sam je sebi pronašao novi prostor u koji se uskoro seli - objašnjava dr. Petric.

‘Trauma’ ostaje

Škverska traumatologija ostat će unutar škvera, u šlučaju kakvih radnih ozljeda da se može odmah reagirati - kaže dr. Dragomir Petric.

Naslovnica Split