Dalmacija Split

Studenti Pravnog fakulteta: Kačer mora otići zbog presude i ocjenjivanja

Zahtijevamo suspenziju i otkaz profesoru Hrvoju Kačeru na svim mjestima Pravnog fakulteta u Splitu. Zahtijevamo od Dekanata i iznošenje u javnost službenih podataka o prolaznosti na ispitu građansko pravo I u posljednjih 10 godina. Prema našim podacima, ona iznosi oko dva do pet posto. Nije moguće da je 95 posto studenata u krivu.”

Obraćanje medijima

Stoji to, među ostalim, u pismu medijima koje je potpisano s “anonimni studenti Pravnog fakulteta u Splitu”. Pismo je upućeno dekanu Pravnog fakulteta prof. dr. Borisu Buklijašu, od kojega studenti i traže da prozvanoga profesora udalji s fakulteta. Reakcija je to na nedavnu vijest da je prof. dr. Hrvoje Kačer na šibenskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu i pol dana zatvora.

“Kako je moguće da prof. Kačer i dalje radi na Pravnom fakultetu, iako je nepravomoćno osuđen zbog pronevjere, a predaje gotovo najzahtjevniji predmet koji stvara buduće suce i odvjetnike ove države? Kakav im uzor nudite?”, pitaju anonimni studenti, tvrdeći da su “generacije studenata upozoravale na Kačerova maltretiranja na ispitima”.

Dekan Buklijaš, međutim, smatra da u ovom slučaju, ali i u svima ostalima, treba do kraja poštovati presumpciju nevinosti, odnosno pričekati da pravosuđe donese pravomoćnu presudu.

− Dok se to ne dogodi, Kačer je nevin. Jasno je da nama na fakultetu cijela ova situacija nije ugodna, ali Kačer ipak nije osuđen zbog ičega što ima veze s Pravnim fakultetom, nego s Teniskim klubom − kazao nam je Buklijaš. Što se tiče prozivki o prestrogom ocjenjivanju, dekan je kazao da profesore na svakoj sjednici potiče da budu koncilijantni prema studentima i da poštuju njihovu privatnost. No, priznaje da na 50 profesora uvijek bude nekoliko njih čiji kriteriji odskaču.

Hrabro pred komisiju

− Osim toga, studente uvijek hrabrim da se ne boje žaliti se na ocjenu. U roku od 24 sata svaki se student može žaliti na ocjenu ako je smatra nepravednom, i u tom slučaju formira se tročlana komisija koja odlučuje o ocjeni. Ponekad i sam budem u toj komisiji i vrlo često se dogodi da student tada dobije pozitivnu ocjenu − ističe dekan Buklijaš.

Kazao je i da prestrogi profesori često sebe smatraju najboljim profesorima, s čime se on ne slaže. No, istaknuo je, sve dok se student ne žali i ne traži komisiju, dekan je nemoćan utjecati na kriterije ocjenjivanja, koji su individualni kod svakog nastavnika.

− Ako od 20 studenata na ispitu prođe samo jedan, to je isto kao da se u školi plivanja 19 polaznika utopi, a jedan propliva. To je, po meni, znak da trener, odnosno profesor, nije dobar − kazao je Buklijaš. I prof. dr. Kačer se u izjavi za naš list pozvao na presumpciju nevinosti i izrazio sumnju da iza anonimnog pisma stoje studenti. On demantira da je prolaznost kod njega samo pet posto, no priznaje da je riječ o vrlo zahtjevnom i teškom ispitu.

− Ocjene variraju i ovisno o ispitnom roku, u pravilu su bolje u lipnju nego u ostalim mjesecima. Ali, javnost mojih ispita je na najvišoj razini. Uvijek zajedno ispitujem četiri studenta, dok još četiri studenta slušaju ispit − naglasio je prof. dr. Kačer.

diana barbarić

‘To je obična namještaljka’

Podsjetimo, prof. dr. Hrvoje Kačer nedavno je nepravomoćno osuđen na godinu i pol zatvora za kazneno djelo zloporabe položaja, odnosno izvlačenje 270.000 kuna fiktivnim putnim nalozima. U istom je sudskom postupku na godinu dana zatvora osuđen bivši direktor Teniskoga kluba Ante Kragić.

Profesor Kačer kazao nam je da je taj postupak protiv njega obična namještaljka i da je osobno zainteresiran za to da što prije bude okončan jer je uvjeren u oslobađajuću konačnu presudu. Zbog toga se i žalio na nepravomoćnu presudu.

Ante Bačić: Nisu se žalili Zboru

Anonimni su studenti u javnom pismu zatražili reakciju inspekcije Ministarstva znanosti, ali i očitovanje Studentskog zbora Pravnog fakulteta u vezi s ovim slučajem.

− Što se tiče sudskog postupka protiv prof. Kačera, smatramo da treba pričekati pravomoćnu presudu. Nama se, vezano uz njegov rad, studenti nikada, pa ni anonimno, nisu požalili, kao ni studentskom pravobranitelju. Da jesu, odmah bismo reagirali − kazao nam je Ante Bačić, predsjednik Studentskog zbora na Pravnom fakultetu.

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last