Dalmacija Split

radnici se pitaju tko će im isplatiti stare zarade

‘Dalvin’: Dajte plaće ili smo sutra u štrajku

radnici se pitaju tko će im isplatiti stare zarade

Mi ne znamo tko će nam i kada isplatiti izostale plaće - država, kao stari vlasnik, ili Salamon Berkowitz, kao novi, upozorava sindikalist Lukica Bucat i spominje moguće blokade cesta

Predsjednik Nezavisnog sindikata u “Dalmacijavinu” Lukica Bucat najavio je jučer da će radnici sutra (petak) krenuti u štrajk ako do danas (četvrtak) tvrtka od ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) ne dobije odgovor kada će biti isplaćena obećana plaća za kolovoz i tko će im je isplatiti.
Naime, pitanje je hoće li to učiniti država kao stari, ili Salamon Berkowitz, odnosno tvrtka “Traubi International”, kao budući vlasnik “Dalmacijavina”. Sindikalist traži odgovore i na pitanja kada će AUDIO potpisati ugovor o prodaji posrnule tvornice vina s “Traubijem”, ali i kako je država s budućim vlasnikom regulirala tko je obvezan radnicima isplatiti plaće za rujan, listopad i studeni, te kada će to biti učinjeno.

– O odluci o štrajku još treba odlučiti Skupština sindikata, no kao predsjednik Sindikata tvrdim da će taj štrajk biti prvo sredstvo upozorenja ako ne dobijemo odgovore na pitanja koje smo AUDIO-u postavili više puta. Nakon štrajka mogu očekivati i ostale sindikalne akcije, pa tako je moguće i da blokiramo prometnice – kazao je Bucat.

Prije mjesec i pol dana, predstavnici Vlade su obećali da će u roku 15 dana radnicima isplatiti plaću za kolovoz, no to obećanje do danas nisu ispunili. Zadnja mjesečna primanja su radnicima “Dalmacijavina” uplaćena početkom studenoga, a radilo se o 90 posto plaće za srpanj. Za 440 radnika država je tada izdvojila 2,1 milijun kuna.

Taj iznos je prvo legao na račun tvrtke “Dalmacijavino” d.o.o.  iz Zadra, koji nije blokiran, a s kojeg je novac proslijeđen na tekuće račune radnika. Ostalih deset posto plaće za srpanj radnici će dobiti u bonovima kod “Keruma”, do petka.

tanja gattin zebić

Berkowitz snima stanje, čeka se potpis ugovora

Ivan Matković, član Uprave “Dalmacijavina”, kazao nam je da radnicima nisu isplaćene tri plaće, i to za kolovoz, rujan i listopad, a da će se od 20. prosinca tomu pridodati i plaća za studeni. Matković nastavlja kako se u “Dalmacijavinu” nadaju da će ugovor o kupnji te posrnule tvrtke biti što prije potpisan, kako radi plaća, tako i radi pokretanja proizvodnje jakih alkoholnih pića jer bi otpisom dugova dobili pravo na trošarinski broj. Matković kaže da u “Dalmacijavinu” dobivaju malo informacija. Nadodaje da su osobe koje rade za “Traubi-International” najavile da će doći u poduzeće napraviti dubinsko snimanje  stanja u “Dalmacijavinu”, jer to nije učinjeno nakon otkupa dokumentacije uoči nedavnog privatizacijskog javnog nadmetanja. Tek s tom analizom poslovanja američka korporacija imat će bolja saznanja što je kupila.

T.G.Z.

Naslovnica Split