Dalmacija Split

TRIBINA U MKC-u "Revitalizirati Split po uzoru na Dresden"

Kakva je budućnost Splita pokušali su odgovoriti sociolozi Inga Tomić Koludrović, Saša Poljanec-Borić i Mirko Petrić, uz moderatora arhitekta Dinka Peračića na tribini održanoj u petak navečer MKC-u.

Tribinu su organizirali Sekcija za prostor Hrvatskog sociološkog društva i Platforma 9,81. Premda je Peračić naglasio kako želi da se prisutni koncentriraju na konstruktivno razmišljanje, kritički tonovi i često mračne ocjene splitske zbilje nisu se dali izbjeći.

Govoreći uvodno o turizmu na jadranskoj obali, Saša Poljanec-Borić upozorila je na malo poznatu studiju po kojoj ima oko dva milijuna ležajeva u privatnom vlasništu u turističkom sektoru. To je nazvala narodnim vlasništvom zbog kojeg nema potrebe za intenzivnom gradnjom hotela.

Opasnost vidi u pokušima da se uzurpiraju za resorte područja nacionalnih parkova. U Splitu sličan slučaj bi se mogao dogoditi s nekim atraktivnim lokacijama, poput Marjana, čiji dijelovi bi mogli izgubiti javni karakter, ne bude li se vodilo računa. No, istaknula je kako je zahvaljujući otporu građana situacija s Marjanom postala politički proces.

Inga Tomić-Koludrović je upozorila da je Split bio žrtva naglih skokova u rastu stanovništva te da se nabolje razvijao od 1907. do 1945. kad nije bilo demografskih skokova.

Po njoj trebalo bi provesti revitalizaciju grada po uzoru na Dresden koji je nakon lošeg iskustva urbanizacije, zbog kojeg su ljudi iseljavali, vratio neke urbane karakteristike po kojima je bio upečaljiv u povijesti, a istodobno se okrenuo i novim medijima.

Budućnost je i u participaciji građana, Tomić-Koludrović smatra kako će se mnogi iznenaditi kad građanske inicijative dovedu u pitanje neke strateške planove.

Govoreći o važnosti obrazovanja, Mirko Petrić je upozorio na promašaje u razvoju Splita, poput Kampusa. Po njemu je bilo bolje 800 milijuna kuna uložiti u ljude, odnosno dovođenje stručnjaka, a ne u zgrade koje zjape prazne.

Također, za dvoranu u Lori je rekao kako je britanski Parlament utvrdio da je javno-privatno partnerstvo loš model. Istaknuo je važnost da se Split reindustrijalizira, ali sa čistom industrijom.

Odnosno, da se na suvremenim osnovama uspostavi simbioza proizvodnje i Sveučilišta, koja je bila pokretač razvoja Splita.

Podsjetio je da Splitu nedostaje regulacije i da će onaj koji počne uvoditi reda na nekom području imati osiguranu budućnost na izborima.

Sandi VIDULIĆ
foto: vojko bašić / cropix

Naslovnica Split