Dalmacija Split

obitelj vedrana jAnjića na brdima prenoćila strahujući od uljeza u kući

ZMIJA NA BRDIMA "Prespavali smo noć s poskokom u baraci punoj sumpora"

obitelj vedrana jAnjića na brdima prenoćila strahujući od uljeza u kući

Spavati sa saznanjem da ti se zmija skriva u nekom kutu kuće, a osobito ako sumnjaš da je riječ o poskoku, opakoj ljutici, osjećaj je koji stvara jezu. Obitelji Janjić iz Petravićeve ulice na Brdima nije, međutim, preostalo ništa drugo jer sigurno konačište, čak ni za jednu noć, nisu uspjeli pronaći.

U nedjelju poslijepodne su, podsjetimo na naše jučerašnje izvještavanje u “Slobodnoj”, vidjeli zmiju u svom dvorištu koja je nalikovala na poskoka, a nisu mogli ništa učiniti jer je ovaj gmaz kroz rupu u zidu gmiznuo u trošnu baraku, odnosno dom peteročlane obitelji.

Dimna zavjesa

Otac Vedran Janjić pozvao je u pomoć, među ostalima, i Veterinarsku stanicu Split, no 1000 kuna, koliko je trebalo izdvojiti za njihov izlazak na teren, nije imao. 

- Preostala mi je jedino mogućnost da poskoka iz kuće pokušan istirat paljenjem sumpora, što su nam veterinari i savjetovali. Di ćeš u nedilju popodne pronać sumpor?! Na sriću, zvali smo ženine roditelje koji žive na Kamenu, ovi opet svoje suside i nekako smo došli do tog sumpora. Možete zamislit kakav je to smrad kad se osjeća petnaest sati posli, a mi smo to morali udisat i unutra spavat - kaže Janjić i dodaje kako su u takvim okolnostima uspjele odspavati samo njegove najmlađe “cure”, devetogodišnje blizanke.

Najstarija, petnaestogodišnja kći borila se protiv sna do ranih jutarnjih sati, a iza njega i supruge je besana noć. 

- Samo gledaš i osluškuješ di će šta šušnit... Otrovnica ti je u kući, a ti si bespomoćan... Najgore ti je radi dice, da se njima ne bi šta dogodilo. Jedva smo čekali da svane - kazuje Vedran, razvojačeni branitelj i jedini hranitelj svoje obitelji koja jedva spaja kraj s krajem, a dokaz tomu jest činjenica da su i u baraci na Brdima tek podstanari!

Zbog neimaštine nisu mogli priuštiti ni dolazak veterinara, nego su morali spavati s otrovnicom u kući. Sa strepnjom gledaju i veliko stablo smokve u svom dvorištu jer strahuju kako bi na njemu moglo biti i čitavo leglo zmija... 

- Razmišljam logično; ako je mala zmija, tek okoćena, pala sa stabla, vjerojatno ih gore ima još. Poznato je da poskoci kote žive mlade. Najvjerojatnije ćemo ispilat cilo stablo jer ne mogu riskirat da mi kojem ditetu zmija još padne na glavu - govori Vedran.

Tijekom dana Janjići su, ipak, primili poziv iz Veterinarske stanice Split. Rečeno im je kako će Grad Split podmiriti trošak njihove intervencije, te da stižu s preparatom “snake out” koji bi morao istjerati zmiju iz kuće. Riječ je o prašku koji je jučer poslijepodne posut oko barake u kojoj žive Janjićevi i čija cijena iznosi 550 kuna. Dolazak veterinara i vrijeme provedeno na terenu Grad će koštati dodatnih tristotinjak kuna. 

- Bilo mi je užasno žao tog čovjeka i njegove obitelji, ali u nedjelju stvarno ništa nisam mogla napraviti. U ponedjeljak ujutro odmah sam nazvala Komunalno redarstvo i uspjela postići dogovor s njima. U ovom pakiranju ima otprilike 1,8 kilograma praška, što bi im trebalo biti dovoljno do konca ljeta - pojašnjava Daliborka Celebić iz Veterinarske stanice Split.

Iz Grada su nam samo kratko odgovorili da su odlučili podmiriti trošak uklanjanja poskoka iz doma obitelji Janjić jer se “radi o socijalno ugroženoj obitelji, te situaciji koja je opasna za zdravlje i život ljudi”.

linda perić

Opasne goste otjerat će veterinari o vašem trošku

Za uklanjanje opasnih životinja Grad nije ovlastio niti jednog veterinara jer slučaj poput ovoga na Brdima je sporadičan. Na poziv građana koji zatekne opasnog gosta na svom posjedu može, dakle, reagirati bilo koji veterinar jer Grad nema ugovor ni s jednom specijaliziranom tvrtkom po ovom pitanju. Troškove uklanjanja životinje iz svog doma ili okućnice građanin snosi sam, bilo da riječ o zmiji, psu ili mački - pojašnjava Jozo Gudelj iz gradske Službe komunalnog održavanja.

Milat: Bliže su zbog narušenih staništa

Informacija o zmiji usred grada uopće ne iznenađuje profesora Tina Milata, zoologa. Potrebno je samo ispitati je li riječ doista o poskoku ili o bezopasnijim zmijama koje mu nalikuju, poput crnokrpice.

- Zmije će se sve više približavati ljudima zbog narušavanja njihovih staništa. Naime, opsežnim građevinskim zahvatima u rubnim dijelovima gradova ruše se njihove “oaze”, kamenjar i vegetacija, zbog čega su potisnute prema ljudskim naseljima. Stoga me nimalo ne iznenađuje što ih ljeti ljudi nalaze u svojim dvorištima, pa čak i kućama - kaže prof. Milat.

Prema njegovim riječima, ne bi bilo čudo da je poskok završio na smokvi jer ova otrovnica žive mlade obično koti na stablu, a oni s njega padaju vrlo aktivni. Poskoka se može prepoznati po jako oštroj glavi s roščićem, te je obično pepeljastosive boje. Ovisno o ambijentu u kojem se nalazi, može biti i crvenkaste, te žućkaste boje.

Naslovnica Split