Dalmacija Split

splitska trajektna luka i centar grada puni turista

PADAJU REKORDI U splitskoj luci 30.000 putnika, feragosto uranio par dana

splitska trajektna luka i centar grada puni turista

Počeli su masovno  dolaziti i Talijani. Ovo je najbolja subota ove ljetne sezone po broju putnika, kaže Ante Mrvica iz ‘Jadrolinije’

Tijekom subote kroz splitsku trajektnu luku prošlo je čak 30 tisuća putnika. Ante Mrvica, koordinator “Jadrolinije” za splitsko plovno područje, nije krio zadovoljstvo brojkom ali i urednim protokom putnika i prometa.

- Brojka od 30 tisuća putnika kroz luku kazuje kako je ovo najbolja subota ove ljetne sezone po broju putnika. Vidi se da je počeo i talijanski feragosto. Oko 500 gostiju u subotnje je jutro došlo iz Italije, a očekujem sljedeći tjedan veći val dolaska Talijana.
Promet prema otocima bio je redovan, s tim da je na liniji prema Supetru u 13.30 uvedena jedna izvanredna linija. Gužve nema, promet se kroz Zvonimirovu ulicu odvija normalno. Što se strukture gostiju tiče, prevladavju Česi, Slovaci, Slovenci, kao i drugi naši vjerni gosti - izvijestio nas je koordinator Mrvica.

Strancima ništa ne smeta

Pitamo koordinatora koliko je kišno vrijeme koje je proteklih dana vladalo Dalmacijom utjecalo na dolazak gostiju. - Što se tiče inozemnih gostiju, nije ih ništa omelo. Ni kiša ni tuča. No broj domaćih gostiju osjetno je bio pao i to je bilo vidljivo.

S ljepšim vremenom doći će i domaći gosti - kazao je Mrvica. U lučkom portu, pokraj palače Lučke kapetanije, jučer se odvijala smjena gostiju na turističkim jedrenjacima kojih je bilo na vezu 20-ak. Osim toga, velikoj gužvi u splitskom portu pridonijela i su i dva kruzera, među njima i naš stari znanac “Nieuw Amsterdam” kompanije Holland America Line.

LUKA_TURISTI2-300711.1
Uskoro se gužva iz luke pretočila i na sve gradske ulice pa je trebalo dosta strpljenja za napraviti đir i učiniti spizu. Velika je gužva vladala i na autobusnom kolodvoru i na željezničkoj postaji, a vjerojatno zbog gužvi na cestama, neki su autobusi, poput beogradske Laste, kasnili s dolaskom i po nekoliko sati.

denis krnić
snimio mario todorić / cropix

Marenda na ulici

U samom centru Splita vladao je veliki šušur, a u gradskim zalogajnicama koje su nudile marendu nije bilo mjesta pa smo svjedočili prizoru kako u Ban Mladenovoj, pored Info-zone, skupina mladih marendaje na ulici iz plastičnih pjata.

Pri tome se ni najmanje nisu bunili, uživali su kao da jedu u najfinijem restoranu.

D.B.

LUKA_TURISTI1-300711.1

Naslovnica Split