Dalmacija Split

GRADSKO VIJEĆE Solarov plan za gradsku jezgru uskoro bi se trebao mijenjati

Kontroverzni plan upravljanja starom gradskom jezgrom, kojeg je prije nešto više od dvije godine sastavio izraelski stručnjak Giora Solar i taj posao od bivše gradske vlasti na čelu s HDZ-ovim gradonačelnikom Ivanom Kuretom naplatio lijepih milijun kuna, odlukom Gradskog vijeća uskoro bi se trebao mijenjati.

Od Keruma zatraženo novo Povjerenstvo

Naime, još od javne prezentacije Solarova uratka, Plan koji je u prvom redu trebao zaštititi i unaprijediti život unutar Dioklecijanove palače pod stalnim je kritikama struke, politike i građana.

Jedni su mu zamjerali što je nedovoljno konkretan i što ne sadrži nikakve smjernice za budućnost Palače, dok su drugi ostali razočarani što je jedan priznati stručnjak iz UNESCO-a za milijun kuna “omađijao” kompletnu gradsku upravu, a da nije napravio - ništa.

Gradski vijećnici zbog toga su jednoglasnom odlukom zatražili od gradonačelnika Željka Keruma da osnuje novo povjerenstvo koje će raditi na izmjenama nacrta Plana upravljanja povijesnom jezgrom i Dioklecijanovim podrumima.

Povjerenstvo bi, zaključili su vijećnici nakon trosatne rasprave, trebalo biti sastavljeno od predstavnika Grada i stručnih službi, Ministarstva kulture, Splitskog sveučilišta i nevladinih udruga.

- Tematsku sjednicu smo zatražili jer je Plan pun nedostataka: od ekonomskih do društevnih aspekata, a stručne službe grada su najavile kako bi on uskoro trebao pred Vijeće na usvajanje. Ovim dokumentom bi upravljanje jezgrom i dalje bilo prepušteno inerciji. Isto tako, ne želimo sudbinu Dubrovnika koji nakon sezone postaje grad duhova. Želimo dobiti jedan sustavni plan, na kojemu će raditi cjelokupna struka, a kojeg bi kasnije usvojili konsenzusom - ustvrdio je Goran Kovačević, predsjednik gradskog HNS-a i jedan od inicijatora sjednice.

Čudno za Split, ali i ovoga puta oporba i vladajući pronašli su zajednički jezik i složili se da Plan upravljanja jezgrom treba novo ruho.

- Mi smo turistički grad i to ne iskorištavamo kako treba. Moramo to promijeniti i grad će oformiti ekipu sastavljenu sve od pravih faca koja će donijeti novi plan. Osobno se ne slažem da u tome sudjeluju nekakve građanske inicijative, Torcida, udruge “Babe”  i takvi - zaključio je Zoran Jeramaz, HGS-ov vijećnik.

Nikšića optužili za sukob interesa

Da ne bude sve u pomirljivim tonovima, pobrinuo se Goran Nikšić, šef gradske Službe za staru jezgru,  koji je pred dvadesetak vijećnika branio Solara i njegov posao.

- To je strateški dokument koji će odrediti sudbinu gradske jezgre - ponavljao je Nikšić, no onda su ga političari optužili za sukob interesa, donošenje štetnih odluka za grad, netransparentno trošenje novaca...

Luka Podrug (HČSP) mu je poručio kako je bio u povjerenstvu koje je poništilo natječaj, odbacilo ponudu dvaju splitskih fakulteta jer su mu bili “nekompetentni”, te na koncu posao dodijelio prijatelju Giori Solaru po duplo većoj cijeni.

Nikšić je potvrdio kako je bio u povjerenstvu za natječaj te da je pomagao na Planu kao stručna osoba iz grada, no odbacio je tvrdnje kako je u tom slučaju u sukobu interesa.

Niz splitskih stručnjaka ocjenio je Solarov plan lošim, kazavši da je na razini školske zadaće.

leo kovačić
foto: joško šupić / cropix

Čepo (SDP): Di je Kerum?; Neva: Pitajte službenike

Gradonačelnik Željko Kerum izbjegao je i treću sjednicu Gradskog vijeća zaredom. Nije se, naime, pojavio ni na tematskoj raspravi u Banovini o sudbini stare gradske jezgre. Kerum je posljednji put s vijećnicima za stolom sjedio sredinom travnja ove godine, no ni tada nije izdržao previše u vijećnici pa se često povlačio u svoj ured i pratio kolege na televiziji.

To su primijetili i gradski vijećnici, pa su se počeli raspitivati o poteštatu.
- Je li Kerum živ i je li mu dobro? Trebao bi dolaziti na sjednice Gradskog vijeća - upitao je Gojko Čepo, vijećnik SDP-a.

- Ja nisam njegova glasnogovornica, obratite se gradskoj službi za odnose s javnošću - kazala je Nevenka Bečić, predsjednica Gradskog vijeća i Kerumova sestra.

Ipak, kako doznajemo, gradonačelnik Kerum uzeo je godišnji odmor, i to još prije mjesec dana. Točnije, na dopustu je od 21. lipnja. Kada će se vratiti na radno mjesto i gdje je Kerum odlučio provesti ljetne praznike, u Uredu gradonačelnika nam nisu znali reći.

Podsjetimo, Kerum i njegovi zamjenici, Anđelka Visković i Jure Šundov, svake godine imaju pravo na ukupno 31 slobodan radni dan. No, nedoumice u gradskoj upravi o Kerumovoj destinaciji uskoro su razriješili novinari, odnosno fotoreporteri. Tako je naš kolega Damjan Tadić iz grada Hvara poslao fotografije brižnog oca Željka kako hrani sina Franu na jednom od mjesnih štekata.

L. Kovačić

'Građanska inicijativa’: Jednostavno nije dobar

Tematskoj sjednici prisustvovao je i Dalibor Popović iz “Građanske inicijative”, koji je vijećnicima predstavio kritiku Solarova plana. Taj kratki dokument, naime, izradili su prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović, prof. dr. sc. Ivana Prijatelj-Pavičić, prof. dr. sc. Ivo Babić, prof. dr. sc. Ivo Lozić, prof. dr. sc. Ivo Šimunović, prof. dr. sc. Lidija Petrić, dr. sc. Maja Miše, mr. sc. Mirko Petrić te Rodoljub Vidović, dipl. ing., a u njemu ukazuju na propuste Solarova plana.

- Jednostavno nije dobar! Da je dobar onda ne bi bilo ni bitno koliko košta. No, Plan  je na razini školske zadaće. Gradska jezgra zaslužuje puno izbiljniji pristup i angažman - ustvrdio je Popović.

Bužančić: Potrebnem su bitne promjene

I glavni gradski konzervator Radoslav Bužančić nije iskazao oduševljenje Izraelčevim planom upravljanja jezgrom te je ponovio kako ga je potrebno mjenjati.

- Po mišljenju konzervatora trebaju se dogoditi bitne promjene kako bi o njemu uopće mogli raspravljati. S druge strane, odrađen je velik posao što se tiče analize stanja i javnih rasprava među strukom - kazao je Bužančić.

Ivan Kuret: Ovo je pljuska sadašnjoj gradskoj  vlasti

Točno je da je u mom mandatu naručen Plan i da su prezentirani samo dijelovi te studije koja je još bila u izradi. Što se tiče cijene, nisam ja određivao iznos već je proveden postupak javne nabave - poručio je bivši gradonačelnik Ivan Kuret, koji smatra da je odbijanje Plana za jezgru pljuska sadašnjoj gradskoj vlasti jer nije napravila ništa za ovaj projekt.

- Ne može se politizirati sa Solarovom studijom. Što je Vijeće radilo protekle dvije godine. Jedan takav dokument dali su na Vijeće, a da se nije osiguralo da on bude napravljen na način da su sve zainteresirane strane suglasne s njim. To je sramota i ovim potezom vladajući dokazuju da su nesposobni i nezainteresirani da se problem riješi - zaključio je Kuret

I. MARKOVIĆ

Naslovnica Split