Dalmacija Split

200-tinjak revoltiranih stanovnika postavilo je rok od pet dana da se VIP-ova bazna stanica ukloni:

POBUNA NA MERTOJAKU ‘Neće naša dica živit u straju od bolesti’

200-tinjak revoltiranih stanovnika postavilo je rok od pet dana da se VIP-ova bazna stanica ukloni:

Stanari   s broja 31 potpisali su pristanak na postavljanje antene, što je izazvalo burnu reakciju susjeda iz portuna 23, 25, 27, 29, pale su ‘grube riči’, pozvana je policija...

Temperatura u Doverskoj ulici ostala je u četvrtak visoka i nakon što je sunce zašlo. Okupilo se dvjestotinjak stanara obližnjih zgrada na parkingu pred brojem 31, gdje je postavljena VIP-ova bazna stanica.

Uzalud su se trudili stanari iz tog ulaza pojasniti svojim susjedima zašto su se odlučili na taj čin, jer su emocije proradile:

- Neće 80 ljudi odlučivat o sudbini nas dvi iljade - kazao nam je Veljko Tvrdić, dok su oni koji s njim dijele to mišljenje dovikivali “protumišljenicima”: Sram vas bilo! U ulazu broj 31 više od 85 posto stanara potpisalo je pristanak da im se na krov postavi bazna stanica, od najamnine su odlučili popraviti fasadu. Neslužbeno doznajemo kako je riječ o protuvrijednosti 300 eura na mjesec, što je za siromašnu blagajnu zgrade pravo malo bogatstvo.

No, jedan od potpisnika Ivan Peko Lončar kazuje nam kako nije znao što potpisuje:

- Predstavnik stanara nas je slagao, kazao nam je da su se susjedi složili s tim da se antena postavi na našem krovu, potpisa san i ja, i tek san sad dozna da se baš nitko od susida s tin ne slaže - kazao nam je.

A situacija je uistinu nezgodna, jer su u blok zgrada povezani ulazi broj 23, 25, 27, 29 i sporni 31, pa nas ekipa s Mertojaka uvjerava kako je potpise trebalo skupiti od svih, a ne samo od stanara jednog portuna. 

- Ispod nas su dječji vrtić, škola, čekali su pogodan moment, da počnu školski praznici i smontirali su ovaj izvor zračenja na brzinu - kazuju nam ljutiti stanari. 

- Pet dana ti dajem, skidaj to, il’ ću skinit ja! Bit će mrtvih, ti dva metra pod zemljon, ja dvadeset godina u zatvor, ali će mi dica živit bez straja od bolesti - dovikivali su muškarci. Došlo je i do naguravanja, pale su “grube riči”, došli su policajci. Njihovim dolaskom, kako to već obično i biva – smirile su se uzavrele strasti, pa je i razgovor stao teći kako su organizatori skupa i planirali.

- Ova bazna stanica postavljena je u skladu s propisima Ministarstva zdravstva. Pravilnik o elektromagnetskom polju je šest i pol puta stroži od europskih normi - uvjeravala je okupljene Sarita Bukovčan Kvaternik iz Udruge pokretnih komunikacija Hrvatske, pojašnjavajući im kako bez baznih stanica nema ni signala za mobitel koji – svi koriste. Milivoja Surač iz portuna broj 29, čiji prozor gleda direktno na spornu stanicu, odmah joj je poručila – ako je to toliko sigurno, zašto ju ne stavi na svoj krov i svoj dom.

Okupljene je ujedinio strah od zračenja.

- Ako šutiš, niko te ne čuje, ako zagalamiš, možda i stigne glas do onih koji sada vjerojatno brode Jadranom na svojim jahtama, briga njih što se naša dica zrače - kazaše nam. Dali su rok od pet dana da se bazna stanica ukloni sa zgrade, ako to ne učini ovlaštena tvrtka, učinit će to sami stanari Mertojaka, ali ne, kako nam rekoše, “kacavidama”, već s odvjetnicima.

Milena Budimir

Naslovnica Split
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last