Dalmacija Split

ugledne kulturne udruge i institucije otvorenim pismom protive se najavljenoj gradnji na rivi

'NEĆEMO SPOMENIKE!' Apel 30 intelektualaca: Umjetnici, ne nasjedajte na Kerumov zov!

ugledne kulturne udruge i institucije otvorenim pismom protive se  najavljenoj gradnji na rivi

Mateo Perasović (HULU):   Kolege, ne padajte u trans i ne javljajte se na natječaj za umjetnička rješenja novih spomenika Ivana Prijatelj-Pavičić (Odsjek za PUS): Ovo je podrška struci i reakcija na način donošenja odluke o spomenicima, ali i

Protiv odluke Gradskog vijeća da se na Rivi postavi spomenik Franji Tuđmanu i spomenik slobodi na mjestu fontane ispred crkve sv. Frane, u četvrtak je prvi put glas digla - struka.

Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULU), Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske te Odsjek za povijest umjetnosti u Splitu javnosti su se obratili otvorenim pismom u kojem su vladajuće optužili za politikantstvo, netransparentnost, nepoštovanje stručnih tijela...

“Brze, nepromišljene odluke koje ne uvažavaju mišljenje struke, a pogotovo one koje se diraju u samo tkivo grada, zanemarujući ukupnost javnog prostora, opstaju samo kao politikantske namjere i rijetko se realiziraju...

Upravni odbor HULU-a Split smatra da su likovne intervencije, a posebno spomenička obilježja, osjetljiva problematika koju politika ne zna tretirati, pa izražava negodovanje zbog korištenja umjetnosti u političke svrhe.

Gradskom vijeću predlaže da još jednom razmisli o neizgrađenim školama i nedovršenim ulicama, o radnim i stambenim potrebama građana i da racionalno postavi prioritete”, stoji, među ostalim, u priopćenju koje potpisuje splitski HULU.

Prijenos vlasti

Prema riječima Matea Perasovića, predsjednika Udruge likovnih umjetnika, odluka o postavljanju spomenika donosena je ad hoc i očito je politikantska.

- Bio sam u Komisiji za imenovanje ulica, trgova i spomenika kada je donesen popis osoba kojima treba odati počast i lokacije na kojima bi se postavili spomenici. Napravljeno je sve, a očito ni za što.

U nas ne postoje nikakve obveze koje se moraju poštovati pri prijenosu vlasti, i to je besmisleno. Htjeli smo našim stavom članovima HULU-a sugerirati da ne padaju u trans i da ne nasjedaju na njihovu ideologiju. Ukratko, da se ne prijavljuju na natječaj za umjetnička rješenja novih spomenika, kazao nam je Perasović.

Članovi Odsjeka za povijest umjetnosti u Splitu najnoviju odluku Gradskog vijeća okarakterizirali su kao još jedan u nizu događaja hrvatske današnjice u kojoj su javni prostori ograničeni netransparentnim politikama, dok se glas građana kao društvenog aktera sustavno ignorira.

- Ovo je podrška struci! Reakcija je to na način na koji je donesena odluka, ali i na sam sadržaj te odluke. Osobno smatram da bi ovo trebala biti poruka svima onima koji danas predstavljaju struku, a koji šute, ustvrdila je dr. sc. Ivana Prijatelj-Pavičić, jedna od potpisnica otvorenog pisma.

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i njihov Odbor za baštinu i prostor predlaže, pak, splitskim gradskim vijećnicima da revidiraju odluku o spomenicima na Rivi, a pritom su im dali i neke sugestije.

Urbane vrijednosti

“Predlažemo da se za postavljanje spomenika predsjedniku Franji Tuđmanu, Ivanu Pavlu II. i slobodi razmotre druge, prikladnije lokacije u gradu, najprije u novijim dijelovima grada, koji bi dobili nove duhovne vrijednosti koje im sada nedostaju...

Spomenici moraju biti odabrani na temelju javnog natječaja, a svojom umjetničkom kvalitetom moraju odgovarati urbanističkoj i kulturno-povijesnoj vrijednosti grada Splita.

Natječajna komisija mora biti sastavljena od stručnih osoba koje će poštovati proceduru natječaja i odabrati najprikladnije rješenje u skladu s visokim estetskim kriterijem i skladnim uklapanjem u okoliš”, smatraju u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske, čijem se otvorenom pismu pridružila i Inge Tomić-Koludrović, potpredsjednica Hrvatskog sociološkog društva, koja je pozdravila reakciju institucija koje predstavljaju struku.

- Ključno je da se javljaju renomirane institucije koje prosuđuju i iz društvenog aspekta. Značajno je da struka konačno diže glas protiv ideja poput spomenika Tuđmanu na Rivi i neutemeljenih priča. Ovdje se dira u prostor, a o njemu je praktički nemoguće razgovarati bez struke, od povjesničara umjetnosti do arhitekata,  zaključila je Tomić-Koludrović.

Mnogobrojni potpisi potpore

Kontra gradnje spomenika na Rivi su ustale nacionalne udruge povjesničara umjetnosti, čelnika udruga arhitekata, sociologa i likovnih umjetnika, sveučilišni profesori...

Protestu protiv odluke Gradskog vijeća, osim splitskih intelektualaca i strukovnih institucija, priključili su se Zagrepčani, Riječani i Zadrani.

Iza priopćenja medijima svojim potpisima stoje Upravni odbor Hrvatske udruge likovnih umjetnika na čelu s predsjednikom Mateom Perasovićem, zatim dr. sc. Irena Kraševac, predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, dr. sc. Snješka Knežević, Odbor DPUH-a za baštinu i prostor, te Inge Tomić-Koludrović, potpredsjednica Hrvatskoga sociološkog društva (HSD).

Potpise su dali i Kruno Kardov, voditelj Sekcije za sociologiju prostora Hrvatskoga sociološkog društva, Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA), Marina Vicelja-Matijašić, prodekanica za znanost Filozofskog fakulteta u Rijeci, Daina Glavočić, članica Odbora za kulturnu baštinu Društva povjesničara umjetnosti Rijeke, Istre i Hrvatskog primorja, Odsjek za povijest umjetnosti u Splitu, podružnica DPUH-a Split, USPUST - Udruga splitskih studenata povijesti umjetnosti, dr. sc. Vinko Srhoj, Odjel za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i Dalibor Popović, Građanska inicijativa - Split.

Potpisali su se i profesori na splitskom Odsjeku povijesti umjetnosti: Ivana Meštrov, dr. sc. Ivana Čapeta Rakić, Dalibor Prančević, dr. sc. Ivana Prijatelj Pavičić, dr. sc. Ive Šimat Banov, dr. sc. Željko Peković, dr. sc. Ivo Babić, dr. sc. Ljiljana Kolešnik, dr. sc. Branko Kirigin, dr. sc. Ante Milošević, dr. sc. Maja Miše, Vedran Barbarić, dr. sc. Mirjana Repanić-Braun, dr. sc. Dina Ožić-Bašić, dr. sc. Ivana Tomić Ferić, mr. sc. Ita Praničević-Borovac, Helga Zglav-Martinac, Sanja Škvorc, dr. sc. Andrej Žmegač i dr. sc. Sandra Križić-Roban.

leo kovačić

Naslovnica Split
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last