Dalmacija Split

nakon prvog upisnog kruga najviše slobodnih mjesta ostalo je u obrtno-tehničkoj i u pomorskoj školi

UPISNA LUDNICA Prazan razred za ribarske tehničare - navala na kuhare

nakon prvog upisnog kruga najviše slobodnih mjesta ostalo je u obrtno-tehničkoj i u pomorskoj školi

Gimnazije  su popunjene superodlikašima, isto kao i Zdravstvena škola

U gimnazijama neće biti drugog kruga
Nikola Vilić / Cropix
Prve razrede šest splitskih javnih gimnazija već je u prvom upisnom krugu popunilo 836 odlikaša, većinom onih s prosjekom 5.0 i s dodatnim bodovima iz zalaganja ili županijskih i državnih natjecanja. Ostalo je tek par mjesta za ponavljače.

Peta gimnazija tako će primiti 160 učenika, a dva mjesta ostala su slobodna za eventualne ponavljače.

- Sva mjesta su popunjena. Krajem kolovoza, ako nitko od učenika koji su na popravnim ispitima ne padne razred, imat ćemo ta dva mjesta slobodna da upišemo one koji su ostali ispod crte – kazala je Perica Barić, ravnateljica Pete gimnazije.

U Treću gimnaziju (MIOC) ukupno se prijavilo 167 učenika, odnosno jedan manje od broja slobodnih mjesta. Tako su uspjeli upasti svi oni koji su se prijavili, među kojima je jedan učenik s 52 boda – koji je imao osam vrlo dobrih ocjena, dva učenika s 54 boda – koji su imali po šest četvorki.

Za farmaceute i 59 bodova premalo

- Ti učenici htjeli su se upisati isključivo u našu školu bez obzira na broj bodova i riskirali su. To su pravi đaci i takve ih prihvaćamo. Iako je ostalo jedno mjesto slobodno, neće biti drugog kruga.

Već su roditelji zvali i interesirali se o upisu, no nikoga više nećemo upisati jer moramo ostaviti slobodno mjesto za ponavljače – kazala je Mirjana Matijević, ravnateljica Treće gimnazije. U Zdravstvenoj školi također su popunjena sva mjesta.

Za medicinske sestre bilo je 170 prijava na 82 slobodna mjesta. Za farmaceute su zaprimili 69 prijava, a ima mjesta za 28 učenika.

- Za farmaceute nismo čak uspjeli upisati ni sve učenike koji su imali 59 bodova. Bilo je osam prijava s tim brojem bodova, a ostalo je mjesta za samo troje pa smo na dvije decimale gledali prosjek ocjena iz sedmog i osmog razreda.

Zadovoljna sam što se djeca u tolikom broju žele upisati kod nas, ali sam i silno nesretna što odlična djeca ostaju neupisana, što ukazuje na to da bi se u sustavu upisa nešto hitno trebalo mijenjati – kazala je Mirjana Kurtović, ravnateljica Zdravstvene škole.

U Pomorskoj školi je na nautici popunjeno svih 80 mjesta, a za brodostrojarstvo je ostalo pet slobodnih mjesta, za zanimanje tehničar za logistiku i špediciju ima mjesta za još 14 učenika, dok ribarsko-nautički tehničar, koji prima 28 učenika, nema niti jednog prijavljenog.

- Očekujemo da će se u drugom upisnom roku popuniti broj za tehničara za brodostrojarstvo iako već sada imamo dovoljno đaka za formiranje dvaju razreda – kazao je ravnatelj Dragan Pavelin, koji učenicima zainteresiranima za ekonomsko zanimanje preporučuje smjer za tehničara za logistiku i špediciju koji je interesantan i zato što se uče dva jezika - engleski i njemački.

U Prometnoj sva trogodišnja zanimanja popunjena

U Srednjoj tehničkoj prometnoj školi ostalo je 14 slobodnih mjesta za zanimanje tehničar unutarnjeg transporta i 22 mjesta za tehničara za željeznički promet, dok su sva trogodišnja zanimanja popunjena, a posebno je velik interes bio, kazuje nam ravnatelj Josip Balić, za zanimanje vozača motornog vozila.

Tanja GATTIN ZEBIĆ

U Obrtničkoj još 60 mjesta

U Obrtno-tehničkoj školi, prema riječima njezina ravnatelja Renata Žuvele, ostalo je ukupno 60 slobodnih mjesta za smjerove drvni tehničar, koji je četverogodišnji program, i za trogodišnje programe dizajner stolar, automehaničar, autolimar, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater, plinoinstalater, autoelektričar, elektroinstalater, elektromehaničar i elektroničar mehaničar. - Zanimljivo je zanimanje plinoinstalater jer je plinofikacija Dalmacije započela – napomenuo je ravnatelj Žuvela.


Navala na kuhare

Sva su mjesta popunjena i u Turističko-ugostiteljskoj školi, a prema riječima ravnatelja Ive Bilića, najveći interes iskazan je za zanimanje kuhar. Tako je za taj trogodišnji program bilo 96 prijava za 51 mjesto.


Naslovnica Split