Dalmacija Split

koja recesija?

ZNANJE PO ZLATO Skupe privatne srednje škole upisuju sve veći broj osnovaca

koja recesija?

Sedam privatnih  srednjih škola trenutno djeluje u gradu, a godina školovanja plaća se od 2600 do 3600 eura. U većini je moguća otplata školarine na rate

Usprkos recesiji, Splićani očito ne žale novca za obrazovanje svoje djece. Naime, broj privatnih srednjih škola, te njihovih programa, konstantno raste, kao i broj odobrenih mjesta za upis kandidata koje tim školama s pravom javnosti daje resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

U Splitu djeluje već sedam privatnih srednjih škola, koje su počele s pretprijavama za upis i bilježe veliko zanimanje bivših osmaša, usprkos tome što im školarina na godinu iznosi do tri i pol tisuće eura, odnosno više od 25 tisuća kuna.

Jedna od najpopularnijih privatnih škola svakako je Gimnazijski kolegij kraljice Jelene, koji u program opće gimnazije upisuje dva razreda s ukupno 40 đaka. Predupisi su im počeli, a zanimljivo je i da imaju i razred sportskog programa opće gimnazije za darovite mlade sportaše.

Upisnina za prvi razred iznosi 1800 kuna mjesečno, plativo u 12 jednakih obroka (21.600 kuna na godinu). Imaju i popust od pet posto ako se plaća u jednoj ili dvije rate godišnje. Inače, ove godine gotovo sve privatne škole imaju i gimnazijski program, čak i Škola “Wallner”, koja je bila najprepoznatljivija po školovanju ugostiteljskih zanimanja.

MZOŠ je ovoj školi odobrio upis šest razreda s ukupno 75 učenika. Imaju programe jezične gimnazije, tehničara nutricionista, turističko-hotelijerskog komercijalista, kuhara, konobara, te slastičara.

Uvjeti plaćanja

 - Uvjete plaćanja dogovaramo s roditeljima učenika. Odobravamo do deset rata, ali i stipendije, o čemu odlučujemo pojedinačno, doznajemo od Ane Bulovan.

Inače, u Školi “Wallner” najjeftinije dođe obrazovanje za konobara (2500 eura godišnje), dok je najskuplji program jezične gimnazije i tehničara nutricionista (3500 eura). Jedna od najstarijih privatnih škola u Hrvatskoj jest Srednja zubotehnička škola “Dental centar Marušić”.

Tamo upisuju po jedan razred od 15 učenika za zanimanje dentalnog tehničara, te isto toliko fizioterapeutskih tehničara. Cijena - 3500 eura po godini obrazovanja, plativo u 12 jednakih rata.

 - Upravo upisujemo 18. generaciju učenika i jedina smo privatna škola koja obrazuje učenike za zdravstvena zanimanja. S obzirom da je Split sportski grad, škola nudi popust od 10 posto svim kategoriziranim sportašima, kaže ravnatelj “Dental centra Marušić” Ivica Zelić. Posebnih uvjeta za upis nemaju.

Provjere znanja

Privatna srednja škola “Dominis” upisuje 11. generaciju učenika, i to po jedan razred za zanimanja ekonomist (18 učenika), hotelijersko-turistički tehničar (18 učenika) i opće gimnazije (14 učenika).

Cijena školarine iznosi 3200 eura i plaća se u 10 mjesečnih rata. Ako se plaća odjednom pri upisu, školarina iznosi 3000 eura ili u dvije rate 3100 eura.

 - Bodovni prag za gimnaziju iznosi 46 bodova, a za ostala zanimanja 40 bodova. Ako učenik ima manje bodova od gore navedenih, mora s roditeljima doći na razgovor i na provjeru znanja iz hrvatskog, engleskog i matematike, doznajemo od ravnateljice Jelice Pražen.

Privatna jezično-informatička gimnazija “Leonardo da Vinci” u prvi srednje upisuje 16 učenika, a prema riječima ravnateljice Marine Galasso, cijena im je 21.600 kuna (odnosno 12 puta 1800 kuna na godinu).

 - Uvjet je i 46 bodova, koliko je Ministarstvo propisalo za gimnazije, a interes je veliki i zbog toga što je našim učenicima na raspolaganju edukacijski softver, kaže Galasso.

diana barbarić


Rekordna upisnina

Umjetnička gimnazija “Ars animae” u dva razredna odjeljenja programa opće gimnazije upisuje samo 15 učenika ukupno, a prednost rada u malim razredima i individualizirani pristup, roditelje će stajati 3600 eura (točnije 26.000 kuna, plativih u 12 rata), čime je ova škola rekorder po školarinama u Splitu.


Krediti za školovanje

Privatna jezična gimnazija “Pitagora” upisuje dva razreda (32 učenika), a godišnja školarina iznosi 2900 eura. Daju popust od deset posto na gotovinu.

 - Već smo upisali jedan razred. Zanimanje je veliko, a učenici su uglavnom djeca privatnih poduzetnika, liječnika, odvjetnika... Međutim, ima i roditelja sa srednjim primanjima koji dižu učeničke kredite kako bi djeci pružili najbolje školovanje, kaže nam tajnica “Pitagore”Tomislava Lončarević.


Naslovnica Split
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last