Dalmacija Split

inicijativa ‘za marjan’, zeleni dalmacije i građanska inicijativa split obranili zelenu oazu

SPASILI VRTAL! Konzervatori zabranili radove u Dominisovoj

inicijativa ‘za marjan’, zeleni dalmacije i građanska inicijativa split obranili zelenu oazu

Zaštitari baštine  izdali su zabranu radova poduzetniku Igoru Kokotu koji je u Dominisovoj 9 uređivao poslovni prostor te namjeravao od vrtla načiniti štekat

 Zelenu oazu u srcu Palače desetogodišnjim radom
 stvorili su stanari Dominisove / Duje Klarić / CROPIX
Stanari Dominisove mogu odahnuti, njihov Vrtal kojeg su desetak godina uzgajali na mjestu nekadašnjih škovaca neće biti posječen i pretvoren u štekat. Potvrdio nam je to pročelnik konzervoatora Radoslav Bužančić. Dapače, konzervoatori su Igoru Kokotu izdali zabranu radova na uređenju prostora u prizemlju Dominisove 9.

Podsjetimo, Kokot, koji kao obiteljski biznis drži pekaru “Keko“, ima u prizemlju prostor od oko 40 kvadrata kojeg je počeo uređivati za apartman i ured. No, kako je sam kazao, nije mu strana ni pomisao da bi jednog dana napravio kafić sa štekatom, jer misli da je to bolje nego da mačke i psi pišaju po vrtlu. Još je kazao i da je alergičan ne neke vrste biljaka koje mu stanari Dominisove, koji uređuju zelenu oazu, donose pred prozor.

No, kako tvrdi Bužančić, radovi uređenja unutarnjeg prostora s kojima je Kokot odmakao zaustavljeni su jer investitor nije ni tražio odobrenje konzervatora. Ali, naši izvori smatraju da je represivna mjera konzervatora potaknuta akcijama Inicijative Za Marjan, Zelenih Dalmacije i Građanske inicijative Split, koje su s Kotarom Grad zajedno stale u obranu Vrtla. Čak su IZM i GIST za Svetog Antu organizirali u Dominisovoj koncert “Za Vrtal“ s nastupom kanadske klarinetistice Kriste Martynes.

S ponistre se vidi vrtal

Naime, i sam Bužančić tvrdi da se preko stanara i pisanja medija informirao o ovom slučaju te da su radovi po nalogu konzervatora obustavljeni pred tjedan dana. No, zanimljivo je da su, kako doznajemo, ne baš tihi radovi započeli još oko Uskrsa - i to na lokaciji koja je svega desetak metara udaljena od adrese na kojoj stanuje pročelnik konzervatora!

Naime, i Bužančić sa svog balkona vidi Vrtal. Kako bilo, Bužančić smatra da se zelenilo Vrtla treba svakako zaštititi te da štekat kod konzervatora nikako ne bi prošao kao namjena. - Upitna je djelatnost i namjena koju investitor i sada želi ostvariti, jer i za prenamjenu u poslovni prostor bilo koje vrste treba suglasnost konzervatora. Ako je u pitanju neki boutique, ili kakav drugi miran sadržaj, onda može, inače ništa bučno ne odlazi u obzir, smatra Bužančić.

Zaštita života u palači

Što o svemu misli Kokot nismo doznali, jer se na mobitel nije javljao. Lovro Rumora iz Zelenih Dalmacije tvrdi kako su Zeleni tražili da se ova oaza zaštiti kroz nove izmjene GUP-a koje se upravo izrađuju. Ali i da strčne službe Grada, kao Parkovi i nasadi, preuzmu brigu o održavanju i uređivanju Vrtla. Rumora kaže kako su zahtjev da se zelenilo u Dominisovoj sačuva, ali i da se dovede na Cararrinu poljanu i “Kenjaru“, poslali i šefu Službe za povijesnu jezgru Goranu Nikšiću i to kao sugestije za “Plan upravljanja povijesnom jezgrom“.

Inače, Nikšić je, kad su krenule akcije za Vrtal, rekao da je “Planom“ Vrtal predviđen da bude zelena oaza. - Nama je drago da su gospoda Bužančić i Nikšić podržali ovu malu inicijativu građana Splita, kotara “Grad” i stanovnika Dominisove ulice da zaštite Vrtal a nadam se daljnjoj suradnji na zaštiti života u povijesnoj jezgri grada, kaže Dalibor Popović iz Građanske incijative za Split.

SANDI VIDULIĆ

Uz podršku javnosti do cilja

Nakon koncerta “Za Vrtal“, održanog 12. lipnja konzervatori su izdali zabranu Kokotu. Duška Boban iz “Inicijative za Marjan“ smatra kako dolazi vrijeme kad će odgovorne institucije morati više obraćati pažnju na reakcije javnosti, kako bi se povratilo izgubljeno povjerenje u njih.

- Držim da ni jedna inicijativa ne može postići ništa bez podrške lokalnog stanovništva. Inicijativa “Za Marjan” tako je zahvaljujući građanim, u svega par mjeseci, postigla niz konkretnih rezultata - kazuje Boban.

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last