Dalmacija Split

ministarstvo oborilo lokacijske za gradnju uz rub park-šume

MARJANSKE VEDUTE Srušene dozvole za zgradu sa 16 stanova i za proširenje Puntarske

ministarstvo oborilo lokacijske za gradnju uz rub park-šume

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša poništilo je dvije lokacijske dozvole u Puntarskoj ulici, na sjevernoj strani Marjana.

Grad Split tako će morati obnoviti postupak izdavanja lokacijske dozvole za rekonstrukciju i proširenje Puntarske. Ništa bolje nije prošla ni investicija Stipice Ercegovića, u kojoj je jedan od partnera Tomislav Mrduljaš.

Ministarstvo smatra da Grad nije valjano izdao lokacijsku dozvolu za gradnju 16 stanova uz sam rub park-šume, pa će se obnoviti postupak izdavanja i za tu lokacijsku dozvolu.

Pupčana vrpca

Te dvije dozvole vezane su pupčanom vrpcom. Naime, Mrduljašu i partnerima treba pristupni put, a to je vezano uz proširenje Puntarske. Dapače, dozvola za gradnju stanova izdana je na osnovi dozvole za Puntarsku, iako je već bio u tijeku žalbeni postupak na nju.

Susjedi su se žalili Ministarstvu da je dio njihove parcele uključen u planiranu trasu, a nije ih se pitalo za to. Grad nije uvažio njihove primjedbe jer službe u Banovini tvrde da susjedi, čak ni kao vlasnici parcela, nisu stranke u postupku izdavanja dozvole kad je riječ o cestama od državne važnosti.

No, taj manevar iz Banovine − prema kojemu je radi gradnje zgrade sa 16 stanova, u kojoj je jedan investitorov partner prijatelj gradonačelnika Željka Keruma, Puntarska ulica postala državni prioritet − nije impresionirao Ministarstvo.

Dapače, Ministarstvo je oborilo lokacijsku dozvolu upravo s tvrdnjom da je Puntarska obična nerazvrstana cesta, bez važnosti za državu, te da nema odluke Ministarstva ili Vlade koja bi potvrdila navode iz Banovine.

Kako doznajemo od susjeda, koji su se izborili za to da budu stranka u postupku za proširenje Puntarske, oni su odlučni u stavu da neće dopustiti da se njihova zemljišta uzimaju za privatne interese. Boje se, kažu nam, da će gradnje koje se planiraju na dvjema lokacijama u Puntarskoj, a kojima treba proširenje i okretište, dovesti mnogo auta te će život u tom tihom dijelu grada učiniti nepodnošljivim.

Što se tiče stanogradnje Ercegovića, Mrduljaša i partnera, Ministarstvo je prihvatilo sve zahtjeve susjeda za pobijanje dozvole: preveliku katnost, ograničenja koja vrijede za gradnju u kontaktnoj zoni park-šume, kao i primjedbu da se za parkiralište planira uzeti prostor koji je u lokacijskoj dozvoli za Puntarsku već predviđen za okretište.

Tomislav Mrduljaš odbio je dati izjavu. Nezadovoljan je, kaže, načinom kako se o svemu piše.

No, zato smo nakratko porazgovarali sa Stipicom Ercegovićem, na čije je ime glasila lokacijska dozvola za 16 spornih stanova.

− Činjenice su jasne, ali neki u Ministarstvu nisu ih shvatili pa traže da se ponovno utvrde. Ovo je građevinska zona i tu će se graditi – odlučan je Ercegović.

sandi vidulić

Kerum traži

Iz Banovine smo dobili odgovor u kojem stoji da je gradonačelnik zadužio pročelnika za komunalu Pavu Zaninovića da, kad se vrati s puta, spremi odgovor na pitanje što će Grad poduzeti u vezi sa situacijom u Puntarskoj. To je prvi put da Kerum pokazuje interes da novinari žurno dobiju odgovor.

Punac: Tomu koriste jer poznaje gradonačelnika

Desetak metara od planirane stanogradnje Stipice Ercegovića i partnera Tomislava Mrduljaša u Puntarskoj ulici, u borovima i grmlju nalazi se parcela na kojoj se također godinama planira gradnja 20-ak stanova. Zanimljivo, konce je investitorima na toj parceli pomrsio susjed Miroslav Malenica, koji je Mrduljašev punac.

− Dva sam im puta oborio dozvolu. Ti investitori ovaj put čekaju da prođe proširenje Puntarske i dozvola za susjednu gradnju, pa da zatraže dozvolu. U tom slučaju bilo bi ovdje previše auta – napominje Malenica, koji ne odobrava ni Mrduljaševu gradnju, ali nalazi riječi opravdanja za zeta.

− Tomo ima u vlasništvu samo 200 kvadrata, a Ercegović ima 2000 kvadrata i ne želi isplatiti ostale vlasnike dok ne dobije papire − kaže Malenica, koji smatra da se Mrduljaša koristi jer poznaje gradonačelnika Keruma.
Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last