Dalmacija Split

bivši dekan medicine o izgubljenim izborima za prvog čovjeka fakulteta

PRESUDILI SU UČENICI Dr. Matko Marušić: Studenti su me izdali!

bivši dekan medicine o izgubljenim izborima za prvog čovjeka fakulteta

13 glasova  studenata presudilo je u bitci za prvog čovjeka Medicinskog fakulteta. Akademci su zamjerili dr. Marušiću na tvrdoglavosti i ‘izmišljanju’ novih predmeta. Naime, za njegova mandata studenti su dobili dva nova predmeta kojima nisu bili

Matko Marušić
Duje Klarić / CROPIX
Studenti Medicinskog fakulteta u Splitu “presudili” su u slučaju izbora novog dekana Medicinskog fakulteta.

Njihovih 13 glasova donijelo je prevagu po kojoj je prof. Dragan Ljutić postao novi dekan Medicinskog fakulteta, pobijedivši u tajnom glasovanju dosadašnjeg dekana, prof. Matka Marušića.

Glasovanja je održano u četvrtak, a kao što se zna, prof. Ljutić dobio je 39 glasova, prof. Marušić 25, jedan je glas bio nevažeći, a dvoje članova Fakultetskog vijeća koje bira dekana nije bilo nazočno.

Europski kriterij

- Nije baš u redu govoriti o glasovima kada se radi o tajnom glasovanju, no jedna stvar mora biti svima jasna. Prema aplauzu koji je kolega Ljutić dobio, intervenciji predsjednika Studentskog zbora i još nekim činjenicama, 13 glasova studenata dobio je prof. Ljutić.

Studenti su zapravo trampili europsku diplomu za dva dodatna ispitna roka i ukidanje nekih predmeta i ispita. Moj program rada je jasan od 2009. godine, a to je europski kriterij, vidljivost i razina rada.

Taj moj program traži dodatne napore, veće od dosadašnjih, određene oblike ponašanja i rada i čini se da to ljudima nije odgovaralo. Osobno sam vrlo zadovoljan, jer je sve ispalo jasno i meni je savjest čista. Došao sam prerano za njih, a prekasno za sebe - kazuje prof. Matko Marušić.

Njemu se na “teret” tijekom njegove vladavine stavljaju tvrdoglavost, beskompromisnost, kao i “izmišljanje“ novih predmeta od kada je došao na funkciju dekana.

Tako su za njegova mandata studenti dobili dva nova predmeta, tijekom svih šest godina studija, kojima studenti nisu bili zadovoljni. Medicinska humanistika, te Istraživanje u biomedicini i zdravstvu unijeli su mnogo “nemira“ među studentima, odnosno oni tim predmetima nisu bili najsretniji, jer su ti predmeti imali gotovo istu satnicu kao i interna medicina ili kirurgija.

Novi predmeti

- Po zakonu, program Medicinskog fakulteta mora imati 5500 sati izravne nastave u šest studijskih godina. Moja reforma prema europskoj direktivi nije dirala broj sati klasičnih predmeta. Vertikalizacija predmeta kroz godine tehničko je pitanje i dokazano bolja za pamćenje. Jačanje poduke u istraživanjima prva je od četiri preporuke Europske komisije.

Medicinska humanistika sadrži predmete koji su i prije bili u programu. Ukratko, u odnosu na stari program, u kojemu je nedostajalo oko 400 sati, Medicinskoj humanistici dodali smo 25 sati Narativne medicine i 25 sati Komunikacijskih vještina, a Istraživanjima u biomedicini i zdravstvu 25 sati Kvalitete zdavstvene skrbi i Medicine zasnovane na dokazima.

Naposljetku, za izradbu diplomskog rada prije nije bio predviđen ni jedan nastavni sat, a mi smo studentima za taj posao predvidjeli 120 školskih sati. I to je malo, jer europski medicinski fakulteti za znanstveno istraživanje u programu oslobađaju od šest do 12 mjeseci - kazuje prof. Marušić.

Jedan od razloga nezadovoljstva studenata bila je i činjenica po kojoj su, usprkos bolonjskom načinu studiranja, još uvijek imali i pismene i usmene ispite, iako bi trebali imati samo pismene ispite.

- Mi u oblik ispita nismo dirali. O tome su odlučivale katedre i prije moga izbora i u tijeku moga rada. Mi smo se tek pripremali moliti kolege da prijeđu na bolonjski tip ispita - kazuje prof. Marušić.

Veliki nemir unutar Medicinskog fakulteta unijeli su i bonovi koji su dan prije izbora za novog dekana podijeljeni zaposlenicima. Sadašnja rukovodeća nomenklatura podijelila je bonove za kupnju u “Konzumu”, i to u iznosu od 200 kuna za kumulativce i 400 kuna za zaposlene na Medicinskom fakultetu.

Mnogi su u tome vidjeli „podmićivanje” kako bi se glasovalo za prof. Marušića. Zašto su bonovi podijeljeni u “nezgodnom trenutku”, nije nam odgovorio Matko Marušić, kako ne bi ispalo da sam sebe brani, već nam je odgovor dao Boris Matutinović, predstavnik zaposlenika u Fakultetskom vijeću Medicinskog fakulteta.

- Bonovi su podijeljeni od onoga što ja Fakultet uprihodio od rada za tržište, a temeljem Pravilnika o mjerilima fakulteta koji regulira raspodjelu prihoda koji se ostvari na tržištu. Jedan dio sredstava temeljem pravilnika bio je isplaćen u prosincu 2010., a drugi, manji dio, isplaćen je sada.

Iznosi variraju prema postotku radnog vremena provedenog na fakultetu. Uprava fakulteta bila je za to da se taj bon da nakon izbora za dekana, no zaposlenici su htjeli bon dobiti prije izbora - rekao je Boris Matutinović.

Dakle, budući da su očigledno presudnu ulogu u izboru novog dekana imali studenti, red je bio da za izjavu pitamo i Andriju Babića, studenta pete godine i predstavnika Studentskog zbora na Medicinskom fakultetu.

Studenti: Marušić je tvrd

- Kao što smo pljeskali prof. Ljutiću, tako bismo pljeskom popratili i reizbor prof. Marušića - diplomatski odgovara Babić, te nastavlja: - Skoro 20 posto glasova u Fakultetskom vijeću nose studenti i kako je tko glasao, ja ne mogu znati. No, činjenica je da je prof. Marušić malo “tvrd“, kod njega nema kompromisa, iako je dosta susretljiv kao dekan.

Što se tiče nekih ustupaka koje smo dobili od novog vodstva fakulteta, moram istaknuti da ti ustupci i nisu nešto veliki.

Na primjer, do sada smo imali četiri ispitna roka i četiri datuma za te ispite, a ubuduće ćemo imati isto četiri roka, ali šest datuma, tako da ćemo moći malo kalkulirati s ispitima.

O ukidanju nekih predmeta nije bilo govora, ali se razgovaralo o smanjenju sati nekih predmeta, koji nam otežavaju studiranje. Iz neslužbenih izvora doznajemo da su nedugo prije izbora novog dekana predstavnici sa svih studijskih godina fakulteta razgovarali sa svojim “izbornim tijelom“ (studentima) i da su se složili kako trebaju glasovati protiv prof. Marušića.

Od osamostaljenja Medicinskog fakulteta 1998. godine ovo je prvi put da dekan nije dobio reizbor svog mandata. Dva mandata po dvije godine su dosad odradili prof. Zvonko Rumboldt, prof. Mladen Boban i prof. Stipan Janković.

IVICA MARKOVIĆ

‘Zadovoljan sam mandatom’

Jeste li zadovoljni mandatom i biste li ponovno napravili isto?

- Citirat ću jednog od mojih najbližih suradnika, koji je još u studenom 2010. godine, kada je započela otvorena kampanja protiv našeg mandata, ponosno rekao:

“Ako i izgubimo, uvijek će ostati te dvije sjajne godine.” To je divan izraz i veličanstvena ocjena jednog vrlo kritičnog intelektualca. Ne samo da bih sve ponovio, nego sam to ponavljao do minutu prije izbora, iako sam nekoliko mjeseci prije vidio da me ruše zbog europskog programa. Jako sam ponosan na taj program i još ponosniji na to da smo ga 2009. obećali i do 2011. sve obećano i ispunili. Jedna kolegica najbolje mi je rekla mjesec dana prije izbora: “Otvorili ste previše kipućih lonaca, a ljudi to ne vole, oni vole svoj mir.”

Naslovnica Split
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last